Kovač objasnio situaciju sa Srbijom

Dobili smo dokument koji se zove Nacrt zajedničke pozicije. On je vlasništvo zemalja članica EU. Taj dokument je napisala EK, njega smiju imati samo članice, ne smije se distribuirati, rekao je ministar

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na konferenciji za medije objasnio je situaciju u pregovorima sa Srbijom. Pustio je i snimku onoga što je rekao u Izraelu nakon što su ga neki portali netočno prozvali.

“Htio sam izvijestiti o onome što smo postigli na planu utvrđivanja hrvatske pozicije u pregovorima EU sa Srbijom. Uspjeli smo integrirati u nacrt pregovaračke pozicije EU temeljne zahtjeve koji se tiču suradnje Srbije s Haaškim sudom, da mora prihvatiti sve odluke i presude. Isto tako, sve stvari koje se tiču manjinskih prava, tako i prava Hrvata u Srbiji te zakona o regionalnoj jurisdikciji gdje će morati biti izvršene prilagodbe. Nakon što smo to postigli u komunikaciji s EK, dobili smo dokument koji se zove Nacrt zajedničke pozicije. On je vlasništvo zemalja članica EU. Taj dokument je napisala EK, njega smiju imati samo članice, ne smije se distribuirati. Mi ćemo na temelju tog dokumenta EU raspravljati koje će obveze Srbija imati u poglavlju 23.

To znači da u tim pregovorima Srbija ne sudjeluje. Čudim se nekim interpretacijama u hrvatskom i stranom tisku da je Srbija nešto uspjela i nametnula jer to ne može biti istina. Na tom će dokumentu raditi članice EU, pa tako i Hrvatska. Tek kad budu svi interesi i stajališta članica integirani u dokument i kad se usvoji, onda Srbija dobiva zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, odnosno poglavlja 23. To do sada nije slučaj jer tek sada radimo na utvrđivanju kriterija. Želim reći da naši prethodnici, prethodna državna vlast, na tom planu nije odradila posao. To sada mi činimo umjesto prethodne državne vlasti.

Da je to bio slučaj, ne bi došli do ove faze niti bi bio potreban napor koji smo napravili kolege i moja malenkost. Sad kad smo postigli ovo, sada ćemo kao koordinacija za vanjske i europske poslove formirati skupinu u koju će biti uključena i ministarstva pravosuđa, unutarnjih poslova i branitelja. Raspravit ćemo što ovaj nacrt zajedničke pozicije sadrži i na temelju toga ćemo utvrditi koja su to hrvatska stajališta i pozicije i mi ćemo ih pokušati integrirati u pregovaračko stajalište Europske unije za ovo poglavlje. Bez integracije tih hrvatskih pozicija neće biti moguće da se to poglavlje otvori. To je vrlo jedostavno. Siguran sam da će ministar Medved inzistirati da hrvatski branitelji budu zaštićeni od progona srpskih sudova. Računam na suradnju kolega iz pravosuđa, unutarnjih poslova i branitelja na tom planu. Molim vas da, ako imate bilo kakvo pitanje koje se tiče bilo čega u vanjskoj i europskoj politici, da pitate MVEP. Ako imate nejasnoće, nije dobro zbog hrvatske javnosti da se pojavljuju informacije koje ne odgovaraju istini.

Tako se pojavila informacija kada sam bio u Izraelu, što je bio vrlo uspješan posjet, razgovarali smo o gospodarskoj suradnji, pojavila se informacija da sam na jednom doručku govorio o odnosima Hrvatske i Izraela u Drugom svjetskom ratu. Sad ću vam pustiti snimku”.

Puštena je snimka u kojoj se čuje da govori o odnosima između naroda, a ne država. Ministar u snimci govori kako su odnosi uvijek bili dobri osim u Drugom svjetskom ratu.

“Ja sam govorio o odnosima Hrvata i Židova, a ne Hrvatske i Izraela i odgovornosti koje hrvatski narod ima u Drugom svjetskom ratu. Ako imate bilo koju nejasnoću, pitajte mene osobno, glasnogovornicu pitajte, otvoren sam za bilo koju sugestiju. Volim transparentno, zato sam vrlo transparentno iznio hrvatski stav i u pregovorima EU sa Srbijom. Želimo biti što bliži vama iz svijeta medija”, rekao je Kovač.

Podsjetimo, neki portali prenijeli su kako se ministar Kovač osramotio u Izraelu jer, navodno, nije znao da je Izrael kao država nastao 1948.

Uslijedila su novinarska pitanja.

Je li riječ o mjerilima otvaranja, kako će dovesti do zatvaranja? Srbija to ne može napraviti u prekratkom roku, na koji način će biti ugrađen u pregovaračko poglavlje?

“Ono što je vrlo važno jest da Hrvatska djeluje konstruktivno i želi pomoći Srbiji da svoje društvo promijeni EU standardima. Ne ponašamo se kao zemlja koja blokira. Moguće da to poglavlje bude otvoreno krajem lipnja. Hrvatska radi na tome da se poštuje princip vladavine prava. Što se tiče ovog pitanja, mi smo bili toliko konstruktivni da smo ugradili zahtjeve u prijelazna mjerila, to će biti nešto što će Srbija morati prihvatiti u sljedećoj etapi. U dvanaest ili malo više mjeseci ako Srbija želi biti napredna i brza, morat će to odraditi. Ako žele brzo pregovarati, a predsjednik vlade kaže da želi, onda će to morati brzo realizirati. I nama je u interesu da Srbija bude brza i da što prije to ostvari. Kad budu svi zahtjevi ugrađeni koji su i zahtjevi EU, kad to bude zaključeno, Srbija to mora brzo ispuniti, kako bi došlo do mjera za zatvaranje”, rekao je Kovač.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content