BIVŠI SUDAC: Sindičić je posvjedočio da je Mika Špiljak naložio ubojstvo Đurekovića

U Münchenu je nastavljeno suđenje bivšim djelatnicima Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Sudac Manfred Dauster još nije odlučio hoće li sutra svjedočiti Vinko Sindičić i Josip Perković, piše HRT.

Na pitanja je odgovarao bivši bavarski sudac Bernd von Heintschel-Heinegg koji je svojevremeno ispitivao bivšeg Udbina agenta Vinka sindičića. Spomenuo je među ostalim Sindičićev iskaz da je Perković organizirao akciju oko Đurekovićeva, a uz pomoć svog doušnika Pratesa.

Važna točka bio je ključ garaže, rekao je bivši sudac, istaknuvši da je kao nalogodavca naveo komunističkog političara Miku Špiljka. Opisao je odnos Sindičića i Perkovića, potvrdio je da su se sastali nakon što je Sindičić izišao iz zatvora u Škotskoj.

Na pitanje Perkovićeva branitelja Wegnera ima li ikakvih dokaza, svjedok je rekao da je to bio usmeni iskaz. Rekao je i kako je Perković bio u SDS-u, a Sindičić je govorio za sebe da je u tajnoj službi, a ne u Udbi.

“Tko je naredio prema Sindičiću ubojstvo Đurekovića?”, upitao je Mustačev odvjetnik. Svjedok je rekao – Mika Špiljak i dodao kako je prema tom iskazu Perković preuzeo organiziranje ubojstva Đurekovića. Perković je Pratesu davao naloge, prenio je svjedok Sindičićeve riječi odvjetniku.

Izvor: narod.hr/hrt

Odgovori

Skip to content