CRVENA UZBUNA U HRVATSKOJ Slijedi najopasniji udar ekstremne vrućine, a zatim nevrijeme

Nakon izuzetno vrućeg ponedjeljka, tijekom kojega su temperature u većem dijelu države premašile 30 Celzijevih stupnjeva, meteorolozi najavljuju još pakleniji utorak.

Bit će sunčano i vruće, a ponajprije je u središnjim područjima moguć pokoji lokalni pljusak s grmljavinom, s tim da se ne može isključiti ni jače grmljavinsko nevrijeme, najavljuju u DHMZ-u.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, a na Jadranu i jugo. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 18 do 23, a na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna od 31 do 37 °C.

Meteoalarm je zbog ekstremnih vrućina za utorak izdao čitav niz upozorenja, uključujući i ona crvena, koja su na snazi za Slavoniju, Baranju, Istru i sjeverno primorje te šire karlovačko područje. Crveno upozorenje izdaje se u slučaju kada se očekuju izuzetno opasni vremenski uvjeti.

Za ostatak države vrijede narančasta upozorenja, koja upućuju na opasne vremenske uvjete.

Također za Zagreb, Hrvatsko zagorje i Međimurje izdano je i žuto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena.meteoalarm

U srijedu u početku sunčano. Zatim se, u poslijepodnevnim satima, sa zapada očekuje naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Uglavnom suho i vruće zadržat će se u Dalmaciji i istočnoj Slavoniji.

Od četvrtka promjenljivo uz mogućnost za povremenu kišu ili pljuskove te osjetno svježije. Umjeren jugozapadnjak, u srijedu će okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak, a na Jadranu mjestimice jak sjeverozapadnjak i buru. U srijedu temperatura na zapadu malo niža, a od četvrtka posvuda osjetno svježije.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, najviša bi temperatura mogla potkraj tjedna ponegdje biti i upola manja od one koja bi mogla biti zabilježena u utorak pa je, primjerice, u Zagrebu u petak najavljen ‘maksimalac’ od samo 17 Celzijevih stupnjeva.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content