GOVOR MRŽNJE Hasanbegović tužio Tomića zbog huškačkog teksta, stigao odgovor

Tomić nema pravo Hasanbegovića vrijeđati i kvalificirati tako da vrijeđa njegovo pravo na osobnost, kaže ministrov odvjetnik

“Retard” odnosno “nemoguće biće”, “politički minotaur”, “ideološki jednorog”, “ustaški klaun”, “slaboumni zagrebački musliman” i “bijednik” – epiteti su kojima je tzv. novinar i književnik Ante Tomić u beogradskom listu NIN 28. siječnja ove godine opisao ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. O tekstu je hrvatsku javnost prvi obavijestio direktno.hr, a na naš upit reagirao je i HND koji, gle čuda, tekst nije okarakterizirao kao govor mržnje.

Nepuna tri mjeseca od objave Tomićevih “Jada političkog minotaura”, kada su se već strasti oko Tomićeva prikaza ministra Hasanbegovića dobrano stišale, novinaru i književniku javio se glavni lik komenara objavljenog u NIN-u i to putem odvjetnika Tomislava Jonjića. Poslao mu je pismo naslova “tužba”. Ministar Hasanbegović dao je Tomića na sud jer ga je “izvrijeđao, vrijeđao je njegovo pravo osobnosti nanoseći mu neimovinsku štetu”.

“Ovdje se radi baš o tome: o hotimičnome i zlonamjernom prouzročenju štete… formulacije koje je Tomić uvrstio u tekst imaju potpuno jasnu, očitu svrhu da Hasanbegovića prikažu kao maloumnika, klauna i redikula, a k tome i kao bijednika, dakle – kao čovjeka koji ne zaslužuje nikakvo poštovanje okoline i pristojan odnos drugih ljudi”, stoji u tužbi kojom ministar kulture od novinara traži naknadu neimovinske štete u iznosu od 30.000 kuna, plus kamate i troškove parničenja.

U Tomićevo ime nastupila je odvjetnica Vesna Alaburić. Dok je Jonjić u tužbi citirao Tomića, V. Alaburić je u odgovoru citirala Hasanbegovića. Pobrojala je kvalifikacije koje ministar upotrebljava kada govori o svojim političkim oponentima nazivajući ih “slavosrbskim opsjenarima”, “licemjerima”, “moralnim nakazama”, “salonskim apologetima”, “konjukturnim povjesničarima” i “subverzivnim aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija”.

Alaburić ističe kako je novinar u članku “Jadi političkog minotaura” koristio pravo na izražavanje slobode mišljenja.

“Iznijeta mišljenja/vrijednosni sudovi o Hasanbegoviću temelje se na spomenutim općepoznatim i javno dostupnim činjenicama. U skladu s prakskom Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) sporne Tomićeve sudove treba valorizirati s ozbirom na kontekst, razloge i povode zbog kojih su iznijeti”, kaže u odgovoru.

Tomićeva odvjetnica citira i Hasanbegovićeve izjave koje su imale velikog odjeka i motivirale da se o autoru iznese stav, piše Jutarnji list.

“Postoji razborita činjenična osnova (javne izjave i postupci Hasanbegovića) da se o javnom djelovanju ministra kulture koji se bavi povješću a ne nekom djelatnošću kulture, iznesu sporni vrijednosni sudovi. Ti su vrijednosni sudovi možda uvredljivi, uznemirujući ili šokantni za Hasanbegovića ili dio populacije. Ali oni svakako jesu zaštićeni temeljnim načelima slobode govora u demokratskom društvu”, Tomićev je odgovor na tužbu.

“O Hasanbegovićevim društvenim i političkim pogledima Tomić može misliti što god hoće, a Hasanbegoviću nije na kraj pameti priječiti mu da misli i piše apsolutno negativno, pa i bez ikakvih argumenta. No, nema Tomić pravo Hasanbegovića vrijeđati i kvalificirati tako da vrijeđa njegovo pravo na osobnost”, kaže ministrov odvjetnik u tužbi napominjući da zbog Tomićeva teksta trpi ministar, ali i njegova supruga i djeca. Na zagrebačkim ulicama su doživjeli brojna dobacivanja, nazivanja klaunima, jednorozima, retardima, bijednicima i slaboumnima, a ministar je sličnim neugodnim situacijama bio izložen i na radnom mjestu.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. MOLOTOV

    Taj gospodin Ante Kiblić zaslužio je da mu se oduzme hrvatska Domovnica !!!

Odgovori

Skip to content