Kako je vjera u Isusa pokazala put iz ‘pakla alkoholizma’ bivšoj zvijezdi Reala (video)

Cicero Joao de Cezare, poznatiji kao Cicinho, svojedobno je bio jedan od najtalentiranijih nogometaša svijeta, uostalom dovoljno je reći kako je igrao za brazilsku reprezentaciju i kao brazilski reprezentativac s kultnim Sao Paulom postao je prvak Južne Amerike, što Južno Amerikanci smatraju svojom Ligom prvaka.

Kao pojačanje u Real je stigao dok su u kraljevskom klubu igrače najveće nogometne zvijezde onoga vremena, Zinedine Zidane, David Beckham, Raul, brazilski Ronaldo, Roberto Carlos… Nisu tu generaciju Reala bez razloga mediji, ali i navijači, nazivali Los Galacticosima, iako je realno govoreći Real portugalskog Ronalda osvojio više trofeja. U samo zadnje tri sezone dva naslova Lige prvaka.

Cicinho je u otkrio u programu ESPN Brazila što se zapravo događalo s njegovom karijerom s obzirom na teške probleme koje je imao dok je patio od kroničnog alkoholizma. Nekoć slavni nogometaš bio je iskren, otkrio je uzroke, posljedice i način na koji se može izvući iz ponora ako snažno i iskreno vjerujete.

Naime, bivši nogometaš konzumirao je velike količine alkohola, što je jednim dijelom bio rezultat slave s kojom se nije znao nositi. Nakon uspjeha, a onda i nakon problema s alkoholom uslijedilo je potonuće, neuspjeh za neuspjehom, što je još teže bilo podnijeti igraču kojeg su mnogi vidjeli na krovu Europe budući da su ga proglašavali novim Cafuom, novim Robertom Carlosom. S uspjehom se nekako nosio, s neuspjehom nikako. Naravno, Cicinho je igrao na desnoj strani, zato je usporedba s legendarnim Carlosom neuspjela, pa čak ni kada je ovaj nekoć veliki nogometni talent bio na vrhuncu svoje slave.

Tajnu koja ga je godinama mučila čuvao je sve do prekida karijere u 36 godini života. “Znao sam pušiti i više od tri kutije cigareta dnevno, uzimao bih droge da nije bilo doping-testova. Pio sam kako bih se nosio s uspjehom, a onda kako bi se nosio s neuspjehom, koji je vrlo brzo došao”, rekao je Cicinho. “Nisam znao popiti samo jedno ili dva pića i otići kući, u klubu sam znao ostati dok se ne bi srušio od alkohola”, dodao je bivši igrač koji je doista u životu prošao sve.

Cicinho je inače odlično krenuo u Realu, međutim, kako to već ide u tako velikom klubu,spletom okolnosti izgubio je mjesto na desnom boku od Salgada i Ramosa, pao je u depresiju iz koje se nije znao izvući, nije mu imao tko pomoći, a ni pomoć nije želio primiti čak i kad su mu pomoći pokušavali, oni koji su mu još preostali.

Unatoč svemu dobio je novu priliku, kakva se inače u životu rijetko pruža, otišao je u talijansku Romu 2007. godine gdje su ga dočekale tisuće navijača, a najavljen je kao senzacionalno pojačanje. Nažalost, vrlo brzo kola su krenula nizbrdo, nakon sjajne prve sezone Brazilac je izgubio mjesto u momčadi, pao u drugi plana, iza Casettija, Rosija…, i sve se vratilo na staro. Alkohol i cigarete, kaos. Bio je to jedan začarani krug iz kojeg se ne izlazi tako lako.

“U stanu bih se okružio lažnim prijateljima i limenkama piva, ne bi stali sve dok ne popijemo što ima u stanu, takvim sam si opijanjem ugrozio život”, rekao je Cicinho, čija je karijera propadala te je izgubio mjesto u reprezentaciji Brazila, za koju je odigrao 15 utakmica, a sjajno je krenuo. Naravno, iskrene prijatelje s početka dugogodišnje životne traume brzo je je gubio i na koncu izgubio. Rijetki iskreni su mu preostali.

Put iz pakla alkohola, cigareta i depresije Cicinho je pronašao u vjeri. “Tako više nisam mogao dalje, nakon jednog od brojnih opijanja shvatio sam da moram prestati, mogu reći da mi je Isus pomogao, jer sam utočište pronašao u vjeri”, rekao je Brazilac, koji je novu priliku dobio zahvaljujući prijatelju i bivšem suigraču iz velike generacije Brazila i Reala, Robertu Carlosu, treneru Sivasspora. Napokon je Cicinho pronašao sebe, igrao dobro za Sivasspor te kroz obraćenje i vjeru svjedočio koliko opasna može biti cijena slave kad izgubite oslonac i utočište u životu. Vjera je, naravno, oslonac na koji je i Brazilac oslonio te prošao put od ponora i natrag.

U Turskoj je Cicinho završio nogometnu karijeru i svojim svjedočenjima nastavio pomagati ljudima sličnih problema. Ponekad je zaista najteže reći istinu i s njom se suočiti.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content