PORUKA IZ SRBIJE: Zakon o jurisdikciji se ne ukida, idu novi predmeti protiv hrvatskih branitelja!

Srbija ne namjerava ukinuti zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i nastavlja ga primjenjivati, izjavio je za RSE Milan Petrović, rukovoditelj Tužiteljstva Srbije za ratne zločine.

Petrović kaže da najave iz Hrvatske da će blokirati eurointegracije Srbije, ukoliko bude primjenjivala taj zakon, ne utječu na njihov rad i dodaje da postoje aktualni predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani.

“Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine. Tužiteljstvo za ratne zločine i dalje, u punoj mjeri i obujmu, primjenjuje ovaj zakon. Njegovo stavljanje van snage dovelo bi do toga da mi ne bi mogli goniti ratne zločince i da oni praktično mirno žive i izbjegnu kaznenu odgovornost”, rekao je Petrović.

Kazao je da je od 2003. do 2011. godine taj zakon primjenjivan bez ikakve primjedbe od strane hrvatske države.

“Dakle tek tada počela im je smetati primjena ovog zakona. Što ukazuje na jedan politički motiv, a ne na pravne razloge za primjenu, odnosno neprimjenu, ovog zakona. Jedan od branitelja prema kojima je Srbija postupala po ovom zakonu nedavno je bio i Veljko Marić”.

Rekao je da se taj zakon primjenjuje u slučaju svakog izvršitelja ratnog zločina, bez obzira na njegovo državljanstvo.

“Pa, dakle, i u odnosu na državljane Republike Hrvatske. Posljednji slučaj koji smo imali, a koji je okončan pred pravosuđem Republike Srbije, je slučaj Veljka Marića u kojem je pravomoćno osuđen i, po sporazumu Hrvatske i Srbije, premješten u Hrvatsku na izdržavanje kazne zatvora”.

Koliko državljana Hrvatske je trenutno u predmetima?

“Te podatke nemamo u službenim evidencijama. Zakon o univerzalnoj nadležnosti primjenjuje se na sve osobe koje su izvršile kazneno djelo ratnog zločina, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtve. Ne pravimo razliku tko je čiji državljanin. Postupamo potpuno profesionalno. Gleda se ima li dokaza da je netko izvršio ratni zločin ili ne. Ovaj zakon je u dubokoj suglasnosti sa svim pravilima međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Kazao je da ima aktivnih predmeta o ratnim zločinima na teritoriju Republike Hrvatske, predmeta u kojima sumnjaju da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji.

Upitan zašto je za Srbiju važan ovaj zakon, odgovorio je da sprječava da ratni zločinci mirno šetaju u zemljama bivše SFRJ time što su izašli iz republike u kojoj je bio rat, prešli u drugu i uzeli novo državljanstvo, piše Radio Slobodna Europa.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content