Čestitka nadbiskupa Puljića olimpijskim pobjednicima Fanteli i Mareniću

Šimi Fanteli i Igoru Mareniću, osvajačima zlatne olimpijske medalje u jedrenju u klasi 470 na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, budući da su članovi zadarskog jedriličarskog kluba Sv. Krševan, zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je čestitku sljedećeg sadržaja:

“Poštovani Šime Fantela i Igore Mareniću! Sve stanovnike Lijepe Naše, a posebice Zadrane, članove vaših obitelji i kluba obradovala je vijest o osvajanju zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiro. Ostvarili ste svoj san i obradovali mnoge koji vole sport i natjecanje.

Znakovito je da ste kao članovi “jedriličarskog kluba Sv. Krševana”, hrabroga ranokršćanskog viteza i mučenika, koji je zaštitnik grada Zadra, požrtvovnošću i hrabrošću osvojili zlatnu medalju. Svojim dugogodišnjim radom i ustrajnim vježbanjem pokazali ste kako medalje i nagrade “ne padaju same od sebe”. “Per aspera ad astra”, po trnju do zvijezda, govorili su stari Latini, a to znači kako se do pobjedničkog postolja dolazi uz puno žrtava, napora i odricanja.

Zahvaljujem vam što ste svojim samozatajnim primjerom pokazali svima, a posebice mladima, da se životni snovi mogu ostvariti. S radošću i ponosom gledali smo podizanje hrvatskoga stijega i slušali dragu himnu “Lijepa naša”.

S vama na postolju dijelili smo radost uspjeha i ponosa kojeg ste priredili našoj domovini Hrvatskoj i svim njezinim žiteljima, a posebice Zadru i njegovim stanovnicima koji se diče svetim Krševanom, zaštitnikom Grada i vašega jedriličarskoga kluba.

Od srca vam čestitam “osvojeno zlato” i zazivam Božji blagoslov na vas, vaše obitelji, klub i stručni tim, kao i na vaš budući život i rad. Uz pozdrav i svako dobro od Gospodina.”

Fanteli i Mareniću to je sudjelovanje na trećim Olimpijskim igrama. U Pekingu 2008. g. osvojili su deveto, a u Londonu 2012. g. šesto mjesto.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content