ZABAVA U OPANCIMA Biden ‘obezvrijedio srpsku zastavu’

Kako su se srbijanski i ‘regionalni mediji’ izgubili u prijevodu

Američki potpredsjednik Joseph Biden posjetio je ovoga tjedna Beograd i Prištinu.

I ovaj puta pokazalo se kako je Hrvatska danas država, a Srbija “vreća za ispucavanje” između svjetskih velesila.

Oni koji aktivno prate posjete svjetskih državnika Hrvatskoj i susjedstvu vjerojatno se dobro sjećaju posjeta američkog predsjednika Georga Busha Zagrebu. U zračnoj luci tada ga je prema posve uobičajenom diplomatskom protokolu dočekala delegacija na čelu s ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, koji ga je i ispratio.

Potpredsjednik SAD-a Joseph Biden posjetio je Zagreb prošle godine, a dočekala ga je delegacija na čelu sa savjetnikom predsjednice, a kasnije ministrom obrane Josipom Buljevićem.

No, stvari idu posve drugačije kada Biden dolazi u Beograd, u jednodnevni posjet bez noćenja, kakav se organizira i turistima u područje gdje “uvjeti” i nisu previše dobri za prespavati.

U zračnoj luci u Beogradu američkog potpredsjednika dočekao je sam premijer Vučić.

Može to biti gesta prijateljstva. Međutim gesta je to koja nije previše dirnula samog Bidena na što se i sam šaljivo osvrnuo kazavši kako će njegova unuka (u pratnji) misliti da je jako važan.

“Ja ću da platim”

Dok su srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić očito “drukali” Hrvatsku jer je “zagonetna”, “s tonovima iz Drugog svjetskog rata”, Biden je taj jednodnevni posjet s veseljem proveo jedino na ulicama Beograda gdje je htio kupiti zanimljive opanke, a koje je na kraju platio sam Vučić, tj. njegova savjetnica čitavih “70 eura”.

Kanije je i plesao s uličnim zabavljačima.

Vučić je dramatično pričao o “iskri” koja može zapaliti vatru u odnosima očito s Hrvatskom, a Biden je zauzvrat Srbiju u govoru zamijenio upravo za Hrvatsku.

Naime, usprkos “velikoj” objavi većine srbijanskih medija kako je Biden pohvalio Vučića u odnosu s Hrvatskom, on je u prijevodu s engleskog zapravo rekao sljedeće: “Zajedno s predsjednikom Obamom cijenim vodstvo koje ste pokazali u ovim izazovnim vremenima, gospodine predsjedniče Vlade, kao i vašu pozitivnu viziju hrvatske budućnosti”, rekao je Joseph Biden.

No, najgore je zapravo prethodilo tomu. Biden je prilikom protokolarnog pregleda vojnog postroja izostavio naklon zastavi, koji je učinio sam Vučić, dok je američki potpredsjednik nezainteresirano zastao i pogledao u tlo.

Međutim, srbijanski i “regionalni” mediji su izostavili protokolarne “gafove” i usredotočili se na Vučićevo “prijateljstvo” s Bidenom, a umjesto zamjene naveli kako je pohvalio njegovo “liderstvo prema Hrvatskoj”.

Što reći nego, doista “izgubljeni u prijevodu”.

Biden je emotivni posjet imao na Kosovu, Prištini, gdje je cesta nazvana po njegovom sinu za kojeg je Joseph Biden kazao kako je bio “zaljubljen u Kosovo” kao i on nakon prve posjete toj najmlađoj europskoj državi.

Biden – oštri kritičar Srbije

Joseph Biden iznimno je upoznat s događajima koji su uslijedili raspadom bivše Jugoslavije.

Između ostalog bio je zagovornik vojne intervencije prema Srbiji ali je i Miloševićev režim jasno uspoređivao s onim Hitlerovim. Ipak, Biden je posve ispravno uputio sućut obiteljima žrtava NATO-ove akcije prema tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji tijekom ove posjete Beogradu.

Srbija se i ovaj puta pokazala kao “ponizna vreća” svjetskih velesila. Od Nikolićevog pridržavanja kaputa Vladimiru Putinu na vojnoj paradi koju su održali četiri dana ranije od obljetnice oslobođenja Beograda, zbog Putina. Pa do ulizivačkog pristupa Vučića potpredsjedniku SAD-a.

Hrvatska je i s tehničkom vladom godinama ispred Srbije.

Hrvatska kao i ostale zemlje u okruženju imaju interes stabilne Srbije. O tomu ovisi i turizam ali i trgovina među zemljama susjedstva koja ima značajan udio u BDP-u. Na žalost to ne mijenja činjenicu kako nam je prvi susjed očito “zemlja s mentalitetom trećeg svijeta”.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content