Zanimljiva podudarnost medijsko-političkih operacija u Zagrebu i Beogradu?

Nakon Milanovićevih, po prvi puta točnih, možda grubo i neelokventno izraženih činjenica o Srbima kao narodu i BiH kao državi, službeni je Beograd, očekivano, “reagovao” burno i mitomanski, kao i većina srpskih medija.

Tako naslove raznih srbijanskih dnevnih listova krase napisi poput: “Mrzi sve srpsko – ustaška budala”, “Ustaški unuk preti Srbiji – budala”, “Zoran Milanović: voleo bih da se napijem krvi Srbima” i t.d. u klasičnoj srbijanskoj maniri pompe, skandaloznosti i senzacionalizma.

Reakcije ne jenjavaju, a preplaćeni hrvatski intelektualni proleteri (novinari) odmah pohrliše do Milorada Pupovca kako bi on “zabrinute” hrvatske Srbe “ubedio” da Zoran Milanović nije nikakav ustaša i da im ne prijeti “odlazak u jamu” kako je to sročio Aleksandar Vučić.

I opet u ovom slučaju treba postaviti pitanje: kakve veze vođa srpske manjine, odnosno predstavnik Srba, u Hrvatskoj ima sa srbijansko-hrvatskim osnosima, odnosno što Milorad Pupovac predstavlja na liniji Zagreb-Beograd?

Nikakve i ništa, ili bi barem tako trebalo biti. No, 27. kolovoza 2016. godine je na portalu Jutarnjeg lista objavljen razgovor s Pupovcem, naslovljen začuđujuće istovjetno napisu u srpskom listu “Politika”, odnosno Pupovac sam izjavljuje za Jutarnji: “Za šaku glasova prosuo je šaku predrasuda i mržnje.“Za šaku glasova prosuo je šaku predrasuda i mržnje.“

To bi možda mogla biti i slučajnost, no, Pupovac, otkad preuzima ulogu predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, čini sve kako bi pogoršao odnose između Hrvata i Srba, ucjenjuje hrvatske političare i zahtijeva sve veću i veću autonomiju Srba u Hrvatskoj, oko sebe okuplja i pruža političku zaštitu osumnjičenima za ratni zločin koji su izbjegli pravdi – odnosno ponaša se tako da želi ostaviti dojam kako je vrlo dobro umrežen sa svojom političkom subraćom u Beogradu – ne predstavlja Srbe koji žive u Hrvatskoj, nego izvršava naredbe srbijanskih nalogodavaca.

Nadalje, istog dana u Jutarnjem, supruga Milorada Pupovca, Slavica Lukić, piše o ustašama u Kninu i smjeni kninskog policijskog načelnika zbog “podupiranja” “ustaštva”. Zanimljivo i znakovito, baš nakon Milanovićevog “ispada” na razgovoru s hrvatskim braniteljima.

Da stvar bude gora, na naslovnici srbijanskog “Blica” stoji: “Da li vam je neko rekao da je rat završen?”

Slično je izjavio Milan Bandić prije nekoliko dana, kada je na senzacionalistički sazvanoj tiskovnoj konferenciji izjavio da je II. svj. rat i službeno završio. Ako ništa, strategija je u potpunosti ista. Ovo sve ukazuje na postojanje ozbiljne sprege između srbijanskih beogradskih i zagrebačkog Jutarnjeg lista koji je usko povezan s Bandićem, Pupovcem, ali i Milanovićem. Nešto slično imamo i sa konkurentskom im kućom u kojoj svoj kapital drži Aleksandar Rodić. Svi koji su mislili da je “bratska” hrvatsko-srbijanska suradnja završila smjenom Gorana Radmana, gadno su se prevarili.

Također, još su se gadnije prevarili oni koji su smatrali da je Hrvatska raskinula sve veze s Beogradom, ali i oni koji smatraju da je rat (pa bio to II. svjetski ili Domovinski) završio, i ne će završiti dok ne bude sustavnog i podrobnog suočavanja s prošlošću i apsolutnog prestanka šurovanja “hrvatskih” političara sa četničkim Beogradom, bez obzira imali ključnu ulogu u tome Vučićevi operativci ili bivši jugoslavenski “bezbednjaci” koji su pred Zemaljskim sudom u Muenchenu, svjedočeći uglavnom putem video-linkova, pokušavali braniti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

I. Sertić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content