Anti Vrbanu ugledno priznanje za kninsku crkvu

Foto Nikša Stipaničev/hanza media

Zagrebačkom arhitektu šibenskih korijena Anti Vrbanu, odnosno njegovoj Onix grupi, ovih je dana stiglo neočekivano veliko priznanje za njegov prošlogodišnji rad. U oštroj konkurenciji, naime, pripala mu je regionalna nagrada International Property Awards 2016. u kategoriji “javni prostor” (Public Service Interior) za crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, a istu nagradu odnio je i u kategoriji “arhitektura – rezidencija” (Architecture Single Residence) za Cameleon Beach House na Jadriji kod Šibenika.

Valja reći i to da su oba projekta ušla i u finale natječaja za najbolje u Europi, a službeno proglašenje bit će na svečanoj dodjeli 27. listopada u hotelu “Mariott” u Londonu.

Nagrade International Property Awards dodjeljuju se u četiri glavne kategorije: razvoj, unutarnji dizajn, arhitektura, te nagrade za zaposlene u prodaji nekretnina.

Ova se priznanja dodjeljuju od 2005. godine u devet regija – Africi, Aziji, Pacifiku, Arabiji, Kanadi, Karibima, Srednjoj i Južnoj Americi, Europi, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, a namijenjene su izuzetnim komercijalnim, javnim i stambenim objektima u cijelom svijetu.1438711805-33-50

Dvostruki pobjednik

– Zvali su nas i pitali pristajemo li na kandidaturu naših dvaju projekata, što mi se učinilo sjajnim pa sam, naravno, odgovorio potvrdno. U međuvremenu sam i zaboravio na to, a onda su mi ovih dana javili da smo nagrađeni u obje kategorije, i to kao prvi kojima je to pošlo za rukom jer nitko do sada nije bio dvostruki pobjednik – rekao nam je Vrban.

Najbolje ocijenjeni natjecatelji iz svake pojedine regije automatski sudjeluju i u ukupnim International Awards, nagradama svjetske izvrsnosti. Ocjene dodjeljuje više stručnih sudaca, a u žiriju sjede cijenjeni građevinari, arhitekti, dizajneri i stručnjaci za nekretnine.

Jedan od članova žirija je, primjerice, arhitekt John Cetra iz CetraRuddy Architecture u New Yorku, koja je autor sinagoge Lincoln Square u New Yorku, restorana “SushiSamba London/D&W”, smještenog na vrhu jednog londonskog tornja, ali i arhitekt Daniel Hopwood, predsjednik British Institute of Interior Design, koji je na Channelu 4 sudac u emisiji “Britain’s Best Homes”.

Zanimljivo je da je projekt Vrbanove crkve u Kninu u Hrvatskoj i u medijima, ali i među strukom, izazivao brojne kontroverzije prije samog otvaranja na proslavi Dana domovinske zahvalnosti prošle godine, no čini se da međunarodna struka ipak misli nešto drukčije, što arhitekta posebno veseli.knin-crkva

Priznanja iz svijeta

– Inozemna struka prepoznala je projekt i dodijelila mu nagradu, što mi je jako drago. Rekli su mi, kad su mi javili za kandidaturu, da je prepoznato kako sam “uzeo liniju svjetla i nacrtao crkvu”. Naravno, još uvijek me pomalo rastužuje što priznanje za ono što radim redovito dolazi izvana, a rjeđe od kuće, no to je valjda tako, ionako moja Onix grupa većinu poslova i odrađuje u inozemstvu.

Najviše je zahvalan, dodaje Vrban, onima koji su imali povjerenja angažirati ga na tom velikom projektu, franjevačkoj biskupiji, kao i podršci Grada Knina.crkva-knin-2

Njegov projekt vlastite kuće za odmor na Jadriji također je dočekan s pohvalama, iako se radi o minijaturnoj rezidenciji u usporedbi s drugim vilama kandidatima za istu nagradu. Vila Jadrija nalik je na stakleni paviljon, površine je tek oko 60 kvadrata, no zahvaljujući sjajnoj izvedbi i iskorištenosti prostora djeluje vrlo prostrana. Zanimljivo, to je Antina obiteljska kuća i omiljena mu lokacija “za napuniti baterije”.vila-jadrija

Vila Jadrija

– Upravo to je moja arhitektura, što ne znači da druge nisu, naravno, ali Vilu Jadriju radio sam za sebe – smije se Vrban.
Prošlogodišnju nagradu za najbolju rezidenciju dobila je Villa Isabelle na Kreti, tvrtke Europlan Real Estate Developers.

Piše Nevena Banić Bilan/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content