DUJMOVIĆ: Most postao brana

Što li se sve ne čini da se nekako ipak sklepa velika koalicija! I koje sve karte nisu bačene na stol! A tek oni nevidljivi moćnici, koji “tankiraju” medije, PR službe i svu tu mašineriju što čini izborni cirkus, o kojima ne znamo puno, ali odabirom tema, sugovornicima i inzistiranjem na nebitnome vidimo da od nas prave budale.

Naime, velika koalicija bi političkom životu zemlje stavila flaster na usta, to je naime suspenzija parlamentarizma, jer tada oporba ne postojj i, što je još izglednije, velika koalicija je konačna abolicija svakoj lustraciji! Pa kako da ekipa koja ima problema s lustracijom propusti ovu povijesnu šansu? I sad, da bi se ta opcija legalizirala, treba sotonizirati, medijski likvidirati, de facto “ubiti” Most koji mora pasti na folklornu razinu svoje snage kako bi velika koalicija već i tehnički bila nužna.

Politički ‘hrvatina’

Što je još važnije i još teže, mora se od Milanovića napraviti političkog “hrvatinu” i pritom probati na tu stranu prošvercati i cijeli SDP! Jer ako se ne pripremi teren, a krene se u veliku koaliciju bez ušminkavanja bivših komunista, akcija će propasti. Zato se ovako manijakalno prenaglašava pad Mosta u anketama, zato se kod Milanovićeva napadnog hrvatstva prešućuju svi njegovi upravo sadistički protuhrvatski potezi kao što je bilo instaliranje Gorana Radmana na HTV. I što je najneobičnije, zato SDP šuti na njegove provokacije čak i kad se radi o ideološkim zločinima kako, primjerice, inače doživljavaju “za dom spremni”.

Sada ni Jovanoviću, ni Obersnelu, čak ni notornom Staziću to nije odiozno. Što ti je glad za vlašću! Da je tezu “fućka mi se za dom spremni” izgovorio neki hadezeovac, IDS bi isti tren ucjenjivački mahao istarskom putovnicom. Ovako, svi šute jer su “skužili” igru. Ma samo nas prebacite na drugu stranu, da se dovučemo na vlast, kužimo mi igru. Jer da prava pozadina ove cijele predstave nije priprema za veliku koaliciju, može li itko zamisliti da Jovanović već ne bi grmio o NDH, o antifašističkom Kvarneru i patetičnom “no pasaran”? Stvar nije u širem smislu razvidna jer mediji ne samo da ne razobličavaju tu podvalu nego aktivno drže ljestve i stvar svode na folklor.

Mašinerija koja zagovara veliku koaliciju poprima upravo zastrašujuće razmjere, u nju se u cilju što većeg agitiranja ne guraju samo tajkuni, strani veleposlanici i oni koji se boje lustracije i kopanja po privatizaciji, sad se ušlo u fazu da se i celebrity likove pita: Ne bi li velika koalicija bila spas? Sve u svemu, stara nevidljiva ruka koja vodi ovu operaciju koristi sva moguća streljiva za svoj cilj. Pogledajte što rade od Ivice Relkovića, upornog domoljuba koji se godinama bori s vjetrenjačama. Tretiraju ga kao šamana na buniki. Osobenjak, čudak i na kraju: luđak, to je dijagnoza većine medija.

Na zadnjim izborima su mediji diskretno podržavali Most jer su očekivali da je Petrina spretniji od Petrova, pa da će on preuzeti kormilo! Ovogodišnja medijska ljubav se zove stranka “Pametno” i dirljivo je gledati kako ih mediji bez ustručavanja hvale dajući im enormni prostor bez obzira što ankete tome ne daju nikakav razlog. Osim toga, kad pogledate vrh te stranke, vidite da je to političko obiteljsko gospodarstvo, neka vrsta OPG-a u visokoj politici. Stranku vodi žena čiji je muž glavni tajnik iste te stranke. Zamislite da je Ankica Tuđman bila glavna tajnica HDZ-a. Pa mediji bi ih razapeli glede sukoba interesa!

Mostova snaga

Ali, ovdje toga nema, pala je naredba, guramo “Pametno” da i tako rasturimo Most, te su mediji spremili samo panegirike za ovaj OPG. Most je znao imati preprovincijalna kadrovska rješenja, iritiraju svojom destrukcijom i netko koga će poslušati bi im morao reći da ne mogu ultimativno tražiti premijersko mjesto sa desetak mandata, ali unatoč svemu Most je jedina realna snaga koja može zauzdati veliku koaliciju, taj projekt koji je u prvom redu jamstvo da istinskih promjena neće biti. Naprosto stoga što interesne skupine koje guraju taj projekt inzistiraju na tome da sve ostane po starom.

Most se, dakle, gazi sa svih strana. Operaciji se, nažalost, pridružio i moj prijatelj Nino Raspudić, sjajan intelektualac, bistrog uma i redovito hrabra jezika koji se godinama herojski hrvao u “Petom danu” u klasično neravnopravnom omjeru sugovornika 3:1. Godinama je bio u toj emisiji sam protiv tri ljevičarska stršljena i tek kad je to preživio, u studio je pripuštena još jedna sugovornica, pa smo se približili ravnopravnom broju sugovornika. Ali, samo približili.

No, vidim da je Milanovića usporedio s Tuđmanom došavši na naslovnu stranicu u formatu Kim Kardashian, što znači da su i najveće haubice izvučene iz garaža za ovu bitku svih bitaka. Naime Raspudićeva teza o Milanoviću kao Tuđmanu je blasfemična. Dobro, vruće je, u Mostaru je osobito vruće, ali nije li rano za halucinacije? Jer usporedba Milanovića i Tuđmana moguća je samo ako imate sunčanicu! Jer, da je vani plus 90 i da ni jedna klima ne radi, Tuđman nikada na čelo HTV-a ne bi stavio Gorana Radmana, a time nas je, između ostaloga, počastio Zoran Milanović. Niti bi poslao specijalce na invalide! A da povijesni sarkazam bude potpun, na Glogoškog i momke u kolicima čovjek kojeg Nino vidi kao Tuđmana, poslan je kako se ispostavilo, čak i jedan rashodovani martićevac.

Pa Milanovićeva vlast je razbila lubanju vukovarskom branitelju Pajkiću. Što je tuđmanovsko u tom potezu? Kako se uopće može usporediti Milanović koji zabranjuje komemoraciju Bleiburga i Tuđman čija vlast je tu temu stavila na dnevni red. Ključna teza o Milanovićevoj državotvornosti je argument da je kod prosvjeda i paljenja po Mostaru jedini on tamo došao iz Zagreba.

Točno, ali nije ni u Mostaru ni u Sarajevu svijetu objasnio da je prosvjed bio bošnjačka neuspjela revolucija. O svemu onome o čemu nas je portal Poskok poučio, da su dakle Bošnjaci, iz istočnog dijela Mostara jedini prosvjedovali jer su upravo oni i organizirali akciju, Milanović nije jednog slova progovorio. To što je HDZ o svemu sramotno šutio, kao što je Josipović šutio, to ne znači da je Milanović samim pojavljivanjem u Mostaru postao novi Tuđman. Uostalom, što je to Milanovićeva Vlada napravila za Hrvate u BiH da bi ga sad, dva tjedna prije izbora, častili tezama da je državnik Tuđmanova kova?

Sramotna šutnja

Žurim reći da to nije nikakva abolicija za HDZ koji sramotno šuti o tom aparthejdu premda nosi ključnu moralnu odgovornost za nečinjenje. Hrvati u BiH su platili najkrvaviju cijenu stvaranja hrvatske države da bi im Zagreb stavio na stol Daytonski sporazum. Strašno i neoprostivo, ali što je Milanović napravio na tu temu? Uostalom, Milanović je jedini hrvatski političar koji se upeo predati u ruke BiH komad hrvatske zemlje tvrdeći da su famozni školjići “njihovi”! To radi državnik? I on je usporediv s Tuđmanom? No, kako je ovo ljeto stvarno vruće, tu nepodnošljivu lakoću pojednostavljivanja inače redovito sjajnog Raspudića pripišimo paklenom ljetu…

Milanović je tek vješti manipulator koji sjajno pliva na valovima svoje drskosti. On se sad diskretno hvali da mu je otac nekada bio s Tripalom, ali kakve veze on ima s tim? On, Zoran Milanović bio je glasnogovornik Ivici Račanu koji je svojedobno bio grobar hrvatskog proljeća i političke karijere istog tog Mike Tripala. Bio je na čelu protuhrvatskog krda sto je srušilo hrvatsko proljeće! Mlade generacije su možda zapamtile Račana s kacigom na glavi kako obilazi 2000. godine gradilište ceste Zagreb-Split, ali se danas samo rijetki sjete da je Račan bio dio vlasti koja je zabranila gradnju te iste ceste. Tom i takvom Račanu je Milanović jeo iz ruke! Ivici Račanu koji je napustio Sabor kad se izglasavala hrvatska neovisnost deset godina kasnije Milanović je bio mali od kužine!

Ono pak što je najgore u cijeloj ovoj aferi je zadivljujuća lakoća s kojom se prešlo preko elementarne analize onoga što je Milanović do jučer govorio i radio. Čovjek koji se dan prije izbora sjetio da ima djeda ustašu isti je čovjek koji je na ozbiljno pitanje Tito ili Tuđman rekao Tito i tako se i ponašao.

Šutnja ljevice

Dakle, ova ideološka uličarska politička prostitucija koju u kampanji promovira Milanović zaziva gnušanje već i kod letimične analize njegovih ranijih djela i sadašnjih izjava. S time da je Milanović šutnjom ljevice na njegove desničarske eskapade teško kompromitirao ljevicu i pritom napravio presedan koji neće ostati bez posljedica. S kojim pravom će se sutra Jovanović i Ostojić iščuđavati nekom klincu što će na stadionu vikati “za dom spremni ” nakon što sam čelnik ljevice tvrdi da mu se za taj izraz fućka?

Autor: Tihomir Dujmović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content