Njemački Visoki sud odbio priznati interseksualnost kao treću rodnu kategoriju

Visoki njemački sud odbio je legalizirati treću rodnu kategoriju, tzv. „intersex“ , kojoj bi pripadali ljudi koji se po svome spolu ili anatomiji ne uklapaju u tipične definicije muškarca ili žene, piše Reuters.com.

U prigovoru na strogu dvojnu definiciju roda, na koju se pozivaju sudski slučajevi s obje strane Atlantika, porota Federalnog Suda odredila se protiv tužbe njemačkog državljanina koji se 1989. godine rodio kao žena.

Osoba se danas legitimira kao „interseksualna“ (intersex), a dokazuje to analizom gena koja pokazuje da “nije bila ni muško ni žensko”.

Porota je odlučila da njemački zakon neće dopustiti izbor treće opcije, „interseksualnost“ ili „drugačiji spol“ u rodnom listu, pa nema nikakvog razloga da se to pitanje šalje na odluku njemačkom Ustavnom sudu.

Visoki Sud smatra da nema nikakvih kršenja osnovnih ljudskih prava u ovim tužbama, budući da interseksualne osobe od 2013. godine mogu rubriku „spol“ u rodnim listovima ostaviti neispunjenu.

Njemačka je do prošle godine bila jedina europska država koja je nudila treću alternativu, a onda je prošle godine i Francuska priznala „neopredijeljeni spol“.

Veteran Američke mornarice koji se nije osjećao ni kao muško ni kao žensko tužio je Ministarstvo vanjskih poslova jer su mu odbili izdati putovnicu budući da na obrascu molbe nije ispunio rubriku za „spol“. Smatra se da obrazac s tim zahtjevom “ustavno krši ljudska prava jer osobu prisiljava da odabere spol”.

Njemački je sud odluku donio u lipnju.

Grupa pod nazivom “Treći izbor” najavljuje da će tužitelj podnijeti prigovor sudu.

Vlada u Berlinu drži da je 2013. god. u Njemačkoj bilo 8 000 – 10 000 transrodnih osoba, ali vlada mišljenje da je taj broj puno veći, čak do 80 000.

Izvor: narod.hr/reuters.com

Odgovori

Skip to content