BRAD PITT ĆE SE NAKON RAZVODA POSVETITI RAZVOJU ZABLAĆA? Šibenik mu odobrio gradnju vila vrijednih 2 mlrd. eura

FOTO: Jure Mišković / HANZA MEDIA

GRANDIOZNA INVESTICIJA – Na sjednici održanoj u utorak Gradsko vijeće Šibenika usvojilo je cjelovite izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana gradskog područja Šibenika, prostornog dokumenta koji je izrađen još prije 28 godina. Ovim prihvaćenim izmjenama GUP-a na zablaćkom poluotoku, lokaciji koju je nedavno obišao slavni hollywoodski glumac Brad Pitt, stavljena je markica mješovite gradnje smještajnih kapaciteta.

– Na zablaćkom poluotoku, točnije na lokaciji od jezera Mala Solina prema moru, ovim izmjenama GUP-a dozvoljava se gradnja hotelsko-apartmanskog naselja i vila sa svom pratećom infrastrukturom. Zapravo na toj lokaciji, koja se prostire na oko 50 hektara zemljišta, trebao bi niknuti jedan novi turistički grad. Želim napomenuti da je to područje i dosad bilo građevinsko zemljište i da su u posljednjih desetak godina strani investitori, a uglavnom je riječ o jednom švicarskom investicijskom fondu, otkupili od vlasnika znatni dio terena – rekla je Madlena Roša Dulibić, pročelnica Odjela za prostorno planiranje grada Šibenika.

Golf-igrališta

Za nedavnog posjeta Brada Pitta Zablaću, u društvu s predstavnicima švicarskog holdinga, pročelnica Roša Dulibić rekla je kako je posve sigurno da je slavni glumac itekako zainteresiran da se pojavi u ulozi suinvestitora s poslovnim partnerima iz Švicarske za gradnju projekta mega hotelsko-turističkog grada na lokalitetu Male Soline, a čija se vrijednost procjenjuje na gotovo dvije milijarde eura.

Inače, izmjenama GUP-a predio Velikih Solina zablaćkog poluotoka, koji se nastavlja na Male Soline, predviđen je za gradnju golf-igrališta. Prema riječima Ljiljane Doležal iz tvrtke Urbing, jedne od autora novog šibenskog GUP-a, dijelovi projekta na zablaćkom poluotoku bili bi realizirani u dvije faze.

– Projekt Male Soline može krenuti odmah, a ostali dijelovi kasnije, nakon što bude poznato kako je protekla realizacija prvog projekta. Do golf-igrališta na Velikim Solinama protezat će se tematski park zaštićene arheološke baštine jer su na tom lokalitetu nekada bile stare solane, a predviđena je gradnja i šetnice u strogo kontroliranim uvjetima – rekla je Ljiljana Doležal, zagrebačka arhitektica šibenskih korijena.

Grad u gradu

Potencijalni ulagači uvijek traže nešto novo, stoga im je područje zablaćkog poluotoka zanimljivo jer nudi drugačiji koncept razvoja. To nije razvoj tipa – radimo samo apartmane ili radimo samo turističke smještajne kapacitete. To je kompleks u kojem se nudi i stalno stanovanje, stanovanje za povremene korisnike, to je projekt za javnu i društvenu namjenu, za kulturne i vjerske sadržaje. Uglavnom, to je grad u gradu. Investitori su to prepoznali kao nešto što će i njima pružiti raznoliku ponudu u smislu kasnije prodaje. Investitorima je zarada bitan element, a s obzirom na to da je riječ od relativno velikom prostoru, od 50 hektara zemljišta, Zablaće postaje itekako atraktivno – rekla je Doležal.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content