Thompson kum na krštenju petog djeteta u obitelji Rogić u Vrani

Krštenje je podjelio zadarski nadbiskup Želimir Puljić

Ružicu, peto dijete u obitelji Anite i Mladena Rogića u župi sv. Mihovila u Vrani, u nedjelju 18. rujna u crkvi sv. Nediljice krstio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Krštenje je otajstvo, a obitelj ognjište života, istaknuo je mons. Puljić, dodavši da je krštenje povod razmatranju o tom sakramentu, obitelji i molitvi. Krštenje, potvrda i euharistija čine temeljne sakramente inicijacije. „Po krštenju čovjek ulazi u Božju obitelj i biva sposoban obratiti se i reći ‘Abba, Oče!’. Neka to krštenje bude prigoda prisjetiti se da su obitelji Božjim darom i izabranjem postale duhovnim gnijezdom i ognjištem života. Zahvaljujemo Bogu za roditelje koji su nas s ljubavlju rodili i odgojili i za milost krštenja kad smo Božjim Duhom zamilovani te smo postali članovima njegove velike obitelji Crkve“ rekao je nadbiskup, dodavši da u Crkvi otkrivamo važnost molitve i sakramentalnog života. Krštenje je sakrament novog rođenja, obilježeno je vodom i popratnim riječima.

„Kao što su stari Grci vodu smatrali jednim od osnovnih počela života, uz zemlju, vatru i zrak, u sakramentu krštenja polijevanjem vodom počinje novo rođenje i novi život zaslugom Isusa Krista koji se utjelovio i čovjekom postao. On je prije Uzašašća odredio svojim učenicima neka idu i krste sve ljude u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši kako Crkva stoljećima ispovijeda, čuva, brani i naraštajima prenosi istinu da je Isus puninom čovještva ušao u ljudsko zajedništvo te je solidarno s nama proživio čitav ljudski život, od začeća do smrti.

Nadbiskup je podsjetio i na prvi bračni par koji su proglašeni blaženicima, Mariju i Alojzija Quattrocchi. Učinio je to sv. Ivan Pavao II., 21. listopada 2001. „Taj divan bračni uzor je obične obiteljske stvari živio na jednostavan način. Zajedno su se molili, voljeli i poštivali. Nisu se dali zbuniti teškoćama i napastima života, nego su se opirali te čvrsti u vjeri pobjeđivali životne nevolje.

Na upit kako su uspijevali odgojiti svoju djecu, Marija je odgovorila jednostavnim riječima: ‘Nastojali smo sačuvati njihove svježe duše od utjecaja Zloga. Poticali smo neka se raduju životu, hrane euharistijom, uživaju u ljepoti Božje prirode, sastaju se u zdravom društvu, vole svoju domovinu i poznaju vjeru. To smo im pokušali dati i prenijeti’“ zaključio je mons. Puljić, poželjevši da krštenje Ružice bude poticaj da usvajamo i u životu provodimo taj jednostavni obiteljski katekizam blažene obitelji Marije i Alojzija Quattrocchi.

Mladen Rogić je aktivni župljanin i suradnik vranskog župnika Šimuna Šindije, a kumovi Ružice su bili Marko Perković Thompson i supruga Sandra.

MISIJA / INES GRBIĆ

Odgovori

Skip to content