Kipar Josip Bosnić o kipu fra Josipa Marcelića

Kakva su vaša sjećanja i iskustva s fra Josipom Marcelićem? Kakav je on po vama bio svećenik i duhovnik? Što možemo od njega naučiti za svoj kršćanski život?

Na početku moram reći da se sjećanja i iskustva s fra Josipom teško mogu svesti na nekoliko rečenica. Ne samo to,jednako je teško naći prave riječi da bismo na pravi način dočarali njegovu posebnost. Fra Josip je bio, prema mom mišljenju, jedinstvena i neponovljiva, duhom snažna osobnost prožeta mnogim Božjim darovima. Ja i drugi pojedinci, iz prizemnih zemaljskih perspektiva, nismo uvijek na odgovarajući način mogli pratiti njegova razmišljanja, nismo u potpunosti razumjeli njegova tumačenja, ali želja susreta i razgovora s njim bila je trajna. Moji razgovori s njim bili su najčešće usmjereni na sakralnu umjetnost u kojoj smo obojica aktivno sudjelovali. Pomno je slušao o mojim iskustvima i pisao nadahnute tekstove o nekim mojim likovnim djelima. Očinski je savjetovao sugerirajući novije načine razmišljanja, nove jednostavne puteve u spoznavanju Boga.

Upoznao sam mnoge dobre svećenike i službenike Božje riječi, družio se s njima različitim povodima i razlozima, ali susreti s fra Josipom su bili drugačiji. On je bio živi lik iz evanđelja, bio je dosljedni Kristov apostol koji služi, koji pomaže, koji se žrtvuje dajući sebe potrebnima. U cjelini je slijedio zavjete svetog Franje dajući svima nama putokaz i primjer čestitog kršćanskog življenja.

Kako je nastala ideja da napravite kip fra Josipa Marcelića?

Imajući u vidu pojedinosti koje sam dijelom prethodno naveo, na samom početku nove dimenzije fra Josipovog postojanja, od prvog je dana tinjala želja u meni da ostvarim trajnu uspomenu na njega u vidu brončane sculpture koja bi se postavila u okruženju Samostana svetog Josipa.

Nakon prvih Dana fra Josipa Marcelića predložio sam don Juri Vrdoljaku da razgovara s braćom redovnicima u Samostanu svetog Josipa o prihvaćanju moje ideje. Jednoglasno prihvaćena ideja započela se ubrzo realizirati u koordinaciji s fra Ivom Martinovićem i fra Josipom Dolićem prerastanjem u razrađeni plan spomeničke cjeline, skicu, model i brončani odljev spomenika.

Trudio sam se postići, ne samo fizičku sličnost i niz kompozicijskih komponenti koje čine kvalitetnu skulpturu, nego sugerirati unutrašnju snagu i duhovnost kao temeljno fra Josipovo određenje.

Jeste li zadovoljni s realizacijom projekta i imate li neke slične inicijative u planu?

Videći radost okupljenih vjernika i Božjih službenika koji su biranim riječima pri otkrivanju spomenika izrazili svoj blagoslov, postao sam svjestan da je zagovorom predragog nam fra Josipa i kreativnim nadahnućem koje mi je dao Otac Nebeski moj maksimalan trud u potpunosti doveo do onoga što sam želio, da bismo svi zajedno tom velikom čovjeku vratili dio dobrote koju nam je neprekidno davao.

Što se tiče novih poslova postoje neke konstantne narudžbe, a spomeničke cjeline su u nekim naznakama.

Pitanja postavila: mr. sc. Silvana Dragun

Odgovori

Skip to content