HDZ I MOST: Ovo je početak, mali zalog za buduću suradnju

Foto: Index, FAH

Želimo iskoristiti vrijeme koje nam dopušta Ustav za cjeloviti dogovor. Hrvatska nema vremena dugo čekati, sljedeći sastanak je za tjedan dana – rekao je Plenković

Nakon gotovo četiri sata završio je sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i Mosta.

– Cilj današnjih razgovora bio je pojasniti sedam točaka koje je Most predstavio uoči izbora. Dogovorili smo da će naši stručnjaci određene aspekte tih pitanja idućih dana razmjeniti što nacrte zakonskih prijedloga, što razjasniti pojedina pitanja koja zahtjevaju malo šire konzultacije – rekao je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a.

Na sastanku su, kaže, naglasili što je pristup HDZ-a i Mosta, “a to je jedan strateški dogovor o dugoročnoj suradnji prigodom sastavljanja stabilne parlamentarne većine te stabilne četverogodišnje vlade”.

Istaknuo je i kako HDZ i Most žele ‘paketni pristup’, koji podrazumjeva rad njihovih stručnjaka na traženju zajedničkih točaka iz izbornog programa HDZ-a i izbornog programa Mosta.

Plenković je kazao kako u trećoj fazi žele postići dogovor o ustroju buduće vlade i njezinom sastavu.

– Atmosfera je bila pozitivna, vrlo ugodna. Imamo prigodu predstaviti kolegama iz Mosta novo vodstvo HDZ-a s našim pristupom dijalogu s njima i budućoj suradnji – poručio je Plenković.

– Mogu potvrditi što je gospodin Plenković rekao, atmosfera je uistinu bila pozitivna i konstruktivna. One stvari koje smo bili naveli prije 10-ak dana, a koje smo tražili za jamstva, o njima smo jedino razgovarali. Naravno da se u potpunosti slažemo da je ovo u konačnici jedan mali početak, jedan zalog buduće suradnje – izjavio je Petrov.

– Treba se napraviti kvalitetan program buduće Vlade. Ciljevi za iduće četiri godine, tu se u potpunosti slažemo. To je slijedeći korak, slijedeća faza. Dogovorili smo se slijedeći tjedan sastati, dotle će timovi odraditi ovaj dio posla vezan za kvalitetne prijedlogekoji su također u trenutku kada smo mi došli s našim, došli su i konstruktivni prijedlozi s druge strane. Tako da, ako ćemo suditi po tome, imamo sad pozitivne dojmove i nadamo se da će se tako nastaviti – kazao je Petrov.

– Bilo bi mi drago kada bi se ovako nastavilo. Svi mi vučemo određene posljedice odnosa i neke stvari se trebaju graditi – kazao je Petrov i dodao da se povjerenje treba graditi.

Plenković je na kraju rekao kako su slijedeći pregovori u ponedjeljak u 15 sati.

– Želimo iskoristiti vrijeme koje nam dopušta Ustav za cjeloviti dogovor. Hrvatska nema vremena dugo čekati, sljedeći sastanak je za tjedan dana – rekao je Plenković nakon sastanka.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content