HRVATSKI REKORDER: Ovaj je grad daleko najviše smanjio nezaposlenost!

Foto Željko Hajdinjak / Hanza Media

U tri godine Novi Marof je broj nezaposlenih smanjio za čak 47,5 posto – sa 1222 godine 2012. na 641 na kraju 2015. godine. Među prvih deset najboljih u smanjenju broja nezaposlenih je i Slavonski Brod, koji je pak definitivni rekorder kada gledamo apsolutne brojke – broj nezaposlenih u tri godine u ovom je gradu smanjen za 5154.

Kako je visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih, jedan od ključnih problema hrvatske države, tako je i njegovo rješavanje jedna od ključnih točaka i obećanja stranaka u predizbornoj kampanji. Pa HDZ u svojem programu obećava otvoriti 180 tisuća radnih mjesta, SDP nešto skromnije – 145 tisuća,, dok se Most protiv nezaposlenosti planira boriti posebnom, novoosnovanom agencijom, obećavajući za sedam posto smanjiti stopu nezaposlenosti mladih. I dok stranke na nacionalnoj razini obećavaju, a upitno je koliko birači vjeruju u ispunjenje tih obećanja, gradonačelnik.hr je provjerio kako stvari stoje na terenu, na lokalnoj razini.

Analizirali smo podatke HZZ-a od 2012. do 2015. godine te istražili koji je to grad, odnosno gradska vlast, u prve tri godine mandata bio najuspješnija u borbi protiv nezaposlenosti. Napominjemo da u analizi nisu obuhvaćena 23 mala i srednja grada koji nemaju svoje područne urede i čiji nezaposleni se prijavljuju u područne urede drugih gradova.

Apsolutni rekorder

Kada se gleda postotna promjena broja nezaposlenih u navedenom razdoblju, apsolutni rekorder je Grad Novi Marof sa smanjenjem broja nezaposlenih od čak 47,5 posto. Na dan 31. 12. 2012. imali su 1222 nezaposlena, a 31. 12. 2015. godine 581 manje – 641. Iako je veći dio analiziranog perioda na čelu grada bila garnitura na čelu s Darkom Hrenićem, posljednju godinu odradio je aktualni gradonačelnik Siniša Jenkač, koji objašnjava što je dovelo do pozitivnih trendova.

“Grad Novi Marof nizom mjera, koje su u našoj domeni i mogućnostima, radi na stvaranju uvjeta kako bismo što efikasnije doveli nove investitore na područje grada, ali i pomogli postojećima radi unapređenja i proširenja njihove proizvodnje te otvaranja novih radnih mjesta. Subvencioniranje kamata na kredite poduzetnika, aktivnosti na proširenju, opremanju i formiranju novih poduzetničkih zona samo su neki od poteza ove gradske uprave kojoj je stvaranje povoljne poduzetničke klime jedan od prioriteta u radu. Praktički na dnevnoj razini, i ja kao gradonačelnik, i moji suradnici, u komunikaciji smo s poduzetnicima i gospodarstvenicima s područja Novog Marofa kako bismo na vrijeme vidjeli postoje li određeni problemi, odnosno na koji način možemo pomoći jedni drugima’, kaže Jenkač.

Posebno pritom ističe tvrtku Lipa, gdje je došlo do promjene vlasničke strukture, pokrenuta je proizvodnja i, ono što je najvažnije, ponovno su zaposleni ljudi s područja Novog Marofa. “Dokaz je to da se ne radi samo o dolasku novih investitora, već se oživljavaju i postojeće tvrtke koje su unatrag nekoliko godina zapale u probleme”, kaže.

Sve zajedno, zaključuje, rezultiralo je velikim smanjenjem nezaposlenosti. No, dodaje, bili bi nepravedni kada bi izostavili pozitivne promjene u hrvatskom gospodarstvu. “Naše aktivnosti u gradu Novom Marofu i događanja na području gospodarstva pokazale su se kao pozitivna sinergija koja je dovela do zapošljavanja velikog broja Novomarofčana. No, tu ne stajemo. U kontaktu smo s novim investitorima. Upita ima puno, interes je veliki i s puno optimizma možemo najaviti da će se trend smanjivanja nezaposlenosti u Novom Marofu nastaviti i dalje”, zaključuje Jenkač.

U Buzetu najmanja stopa

Tek jedan postotni poen manje od Novog Marofa broj nezaposlenih je u ovom periodu smanjen u Ozlju, 46,5 posto, a na trećem mjestu je Varaždin sa 44,1 posto. Slijede Križevci, a na petom je mjestu Slavonski Brod sa 43,4 posto manje nezaposlenih. No, kada se gledaju apsolutne brojke, Slavonski Brod je rekorder – u tri godine broj nezaposlenih smanjen je za čak 5154 (sa 11.865 na 6711). Na šestom je mjestu Pazin, a potom slijede Mursko Središće i Vrbovec.

Na devetome mjestu je Buzet, grad s najmanjom stopom nezaposlenih u Hrvatskoj. Na 6133 stanovnika u 2012. su imali 248 nezaposlenih, a na kraju 2015. tek – 147. Iznenađujuće, ali među top deset po postotnom smanjenju nezaposlenosti u ovom periodu kao posljednji je ušao Obrovac, u kojem je broj nezaposlenih na kraju 2015. bio za 39 posto manji nego 2012.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content