Misa zadušnica za biskupa Srećka Badurinu u šibenskoj katedrali

Mons. Marinko Mlakić moli odrješenje na grobu biskupa Badurine

Misu zadušnicu za biskupa Srećka Badurinu na dvadesetu obljetnicu njegove smrti, u subotu 17. rujna u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Za vrijeme mise spomenuo se i poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Na misi je bio i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas kojeg je mons. Mlakić pozdravio i zahvalio mu što se tijekom biskupske službe trudio održati živom uspomenu na biskupa Badurinu i na poginule branitelje.

“Ovdje smo se sabrali da se pred milosrdnim Bogom spomenemo voljenog biskupa Srećka i naših poginulih branitelja koji su svoje živote dali u obrani našega grada, biskupije i domovine. Bogu smo zahvalni na njima, njihovim životima i njihovim žrtvama, kao i svima drugima koji su stali na branik slobode i mira u našoj domovini. Koliko god se danas stvara ozračje koje lako zaboravlja i čak obezvrjeđuje njihove žrtve, mi vjerujemo da one nisu bile uzaludne. I Bogu na tome zahvaljujemo. Vjerujemo da su svojom smrću ušli u uskrsnuće, jer su dali svoje živote za svoje prijatelje”, poručio je mons. Malkić u homiliji.

Potom je istaknuo kako ima nešto uzvišeno i radosno u vjerničkom spominjanju onih koji su svoje živote dali iz ljubavi prema prijateljima. “Isus nas uči da od ove nema veće ljubavi, da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Izrekao je to u predvečerje svoje muke i smrti na križu. A upravo to su učinili biskup Srećko i pokojni branitelji. Biskup svojim biskupskim služenjem — molitvom, propovijedanjem, govorima, razgovorima i pismima — a naši branitelji vlastitom krvlju.

Oni nam svojom nesebičnom žrtvom do smrti vrlo snažno ističu najdublju istinu naše vjere: naš život, dar bezgranične Božje ljubavi, usmjeren je prema nebeskoj domovini, prema zajedništvu čovjeka i Boga, i tu će se on u punini ostvariti. Zato mi s ponosom i radošću možemo slaviti njihovu smrt. Nekima je to ludost, nekima sablazan, a nama koji u Kristu vjerujemo Božja mudrost”, istaknuo je mons. Mlakić.

“Spomen pokojnih također je prigoda da na primjerima njihovih života uvidimo što je iz njihovih života ostalo vrijedno i nepropadljivo. Tu se zbilja kao istinska veličina izdiže biskup Srećko. On je bio istinski duhovni branitelj katoličke vjere i morala, zagovaratelj kršćanski nadahnutog rodoljublja te brižni pastir naše Šibenske biskupije u jednom od najtežih razdoblja njezine stoljetne povijesti. Bio je čovjek nade i pouzdanja. Biskup Srećko je živio po Istini Božjoj. Bio je tumač istine i branitelj istine na svim frontama i bojištima”, rekao je mons. Mlakić.

„Biskup Srećko nam je, slobodno to možemo reći, svetački primjer kako se treba cijelim svojim bićem, sve do smrti, uporno i neustrašivo boriti za istinu, pravdu i mir. Mi danas, koji se nalazimo u novim društvenim okolnostima i pred novim izazovima za čovjeka i društvo u našoj domovini, trebamo nastaviti djelo u koje su svoje živote ugradili biskup Srećko i pokojni branitelji.

Trebamo nastaviti biti branitelji i graditelji božanskih vrednota slobode, pravde i istinskog dostojanstva ljudske osobe, ljubavi i mira. Te božanske vrijednosti i danas su zanemarene, osporavane i odbačene. A bez njih, duboko vjerujemo, nema pravednog i mirnog društva, nema istinskog napretka i blagostanja za našu domovinu, Europu i svijet”, poručio je mons. Mlakić u homiliji.

MISIJA / ŠIBENSKA BISKUPIJA

Odgovori

Skip to content