Na svom biračkom mjestu Baldasar dobio tek dva glasa – jedan od sebe, jedan od supruge?

Foto Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je u 10. izbornoj jedinici, nakon razlaza s matičnim SDP-om, podsjetimo, predvodio listu koalicije “Za premijera” priklonivši se zagrebačkom kolegi Milanu Bandiću, u svom je gradu, vjerovali ili ne, “uspio” osvojiti manje od 800 glasova!

Izborni fijasko prvog čovjeka najvećeg dalmatinskog grada pritom je još tragičniji ako se uzme u obzir činjenica da mu je i ta šačica glasača udijelila mizernih 38,2 posto preferencijskih glasova, dakle samo njih tristotinjak.

Ruku na srce, ni brojne ankete uoči otvaranja birališta nisu mu davale prevelikog razloga za optimizam, no poražavajuće brojke Državnog izbornog povjerenstva prometnule su ga u vjerojatno najvećeg luzera izborne noći.

Naime, službeni podaci govore kako je Baldasar na ukupno 165 biračkih mjesta u gradu prikupio točno 792 glasa, ili tragikomičnih 0,97 posto. Gledajući po kvartovima, građani su ga, ako se uopće može tako reći, najviše podržali u kotaru Bol, gdje je njegova lista zaokružena 43 puta, zatim na Sućidru (40 glasova), Pujankama (33), Brdima (32) te na Žnjanu (23). Zanimljivo, na Mejama, elitnoj četvrti podno Marjana gdje živi s obitelji, dobio je poražavajućih 10 glasova, dok je na svom biračkom mjestu, kako neslužbeno doznajemo, osvojio svega dva (!?).

Sagledamo li rezultate u čitavoj 10. izbornoj jedinici, nije teško zaključiti da ni tu nije briljirao: lista je dobila povjerenje 1,45 posto građana, s tim da ga je po preferencijskim glasovima debelo prešišao Pero Vićan, predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora.

Iako je u ponedjeljak, dan nakon izbora, ostao nedostupan za izjave i komentar izbornog fijaska, Baldasar je na lokalnoj radiopostaji građanima poručio kako nije pretjerano iznenađen lošim rezultatima, najavivši kako će se uskoro i službeno obratiti javnosti.

– Nismo imali vremena za dobru pripremu. Znate što se sve događalo sa splitskim SDP-om i ovo mi je škola za ubuduće. Dalje idem sam, pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati. Loš rezultat je svakako poruka. Proanalizirat ćemo situaciju i dobro promisliti o svemu. Sa suradnicima ću vidjeti kako pristupiti sljedećim lokalnim izborima, ali posustati sigurno neću. Iznenadila me, s druge strane, mala izlaznost. To nam govori da su ljudi štufi i izbora i politike – ustvrdio je Baldasar.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

 

Odgovori

Skip to content