UGLEDNI PSIHIJATAR O ZORANU MILANOVIĆU

Velika psihoanaliza Zorana Milanovića na dan kada je odlučio otići

Milanović je bio bahat baš zato što nije siguran u sebe, ali u glasu mu se osjetilo rasterećenje, uvjeren je Vladimir Gruden, sugovornik portala dnevno.hr., s kojega prenosim ovaj članak.

Drhtavog glasa i na rubu suza, ali uz dozu svoje prepoznatljive drskosti Zoran Milanović poručio je hrvatskoj javnosti da nakon debakla na izborima nema više namjeru sudjelovati u utrkama za predsjednika SDP-a. Što je zaista Milanović mislio, kakav je dojam ostavio i je li se konačno pokorio u razgovoru za naš portal otkriva ugledni psihijatar osebujnog stila Vladimir Gruden. Kako kaže Milanoviću odstupanje iz politike nije pravo, ali njegova reakcija jako je zanimljiva.

“On je sam procijenio kao čovjek koji ne može to dobro voditi i dobro mu je došlo da se može povući na što upućuju sve njegove emocionalne reakcije. Svaki puta kada je nešto govorio morao je to argumentirati i dokazati, a to se ne radi tako ako si izabran i ako u sebe imaš povjerenja. Odlazak je za njega spas, ali svojim sljedbenicima to ne može pokazati. To je konačno rasterećenje, on će biti miran, riješiti će se prigovora, a riješio se i tereta vođenja. No, prilikom odlaska nije se pokolebao, a u nekim trenucima doista se činilo da je na rubu suza. S jedne strane sigurno je da on ima želju biti velik, ali osjeća u sebi da nije tome dorastao. I onda mu je žao što on to gubi, a bahatost je kao čujte uvijek postoji ono čovjek koji je nesiguran u sebe taj će puno više vikati. Ja uvijek napominjem onu priču o rimskom senatu u kojem su stariji učili mlađe ako za to nemaš argumente onda moraš to glasnije reći. Bahatost nije pokazatelj jakosti nego slabosti jer, ako sam ja jak ja kažem neka psi laju. On je pokazao svoju emocionalnu ispunjenost, a u tom slučaju morao je znati njima manipulirati jer kako možeš zapovijedati drugima, ako ne možeš sebi”, objašnjava naš sugovornik koji vjeruje kako Milanović nije ostao na visini jer je emotivno nezreo na što upućuju i njegove ranije reakcije.

Posebno zanimljiv dio razgovora jeste onaj kada Gruden progovara o liderima u hrvatskoj politici, a pravog lidera na našoj političkoj sceni psihijatar ne razaznaje.

“Ne, to još uvijek nije to. Ne vidim te liderske osobine niti u Andreju Plenkoviću. Nikada nitko neće Tuđmana doseći. Sjećam ga se još prije dok je vladao komunizam pa kada su bili parlamentarni izbori kada je on osnovao HDZ i na televiziji rekao da će njegova stranka pobijediti sa 60 posto u što on vjeruje. Tada su mu se svi smijali, pogotovo Račan. Međutim, HDZ je tada dobio 60 posto. On je tako mirno i samouvjereno to rekao. Mislim da Plenković ima pozadinu, došao je iz vana ima i znanje međunarodno, ali trebao bi biti malo samouvjereniji. Njega malo muči prošlost, stalno mu se za to prigovara, a s druge strane svi oni su slijedili i Tuđmana,i Kosoricu, i Karamarka i Sanadera. Njemu bi trebala sigurnost u ono što govori kada kaže da je došao popraviti Hdz, to ne govori dovoljno uvjerljivo. Previše je fin, a u politici treba biti vatreniji. Tek kada ti vjeruješ u sebe i mnoge duše će vjerovati u tebe, kaže i stih. Vjera u sebe nije bahatost, to ne. Fali mu negdje to malo”, vjeruje Gruden koji ne misli da nova vremena traže nove vrste lidera jer ova vremena teža su nego ona 90-ih kada smo išli u rat, jer svijet, a time i Hrvatsku potresa kriza za koju je potrebna odlučnost pa nam zato treba više vjerovanja, ali on takvog političara ne prepoznaje pa se nada da će Plenković u takvog političara s vremenom stasati.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content