On je najbogatiji čovjek na svijetu, a plijeni pozornost skromnim životom

Foto Reuters

Skromni milijarder uvijek nosi istu odjeću, redovito jede s radnicima, u životu je dao tek tri intervjua..

Samozatajni osnivač modnog lanca Zara Amancio Ortega Gaona izgurao je s trona Billa Gatesa i postao najbogatiji čovjek na svijetu. Magazin Forbes piše kako je Ortega “težak” 79,5 milijardi dolara, što je za milijardu više od onoga s čime raspolaže vlasnik Microsofta Gates, prenosi Daily Mail.

Nakon skoka dionica tekstilnog diva Inditex od 2,5 posto, imovina ovog 80-godišnjaka uvećana je za 1,7 milijardi dolara, pa je sin španjolskog željezničara privremeno osigurao prvo mjesto u svijetu onih s najdubljim džepovima.

Skromni bogataš iz španjolske La Corune gotovo je nepoznat široj javnosti, iako su u njegovu vlasništvu, između ostalih, i modne kuće Massimo Dutti te Pull &Bear.

Ortega štiti svoju privatnost, pa Business Insider piše kako je u životu dao samo tri intervjua. Trgovački genij kaže kako o čovjeku treba pisati tri puta – kad se rodi, oženi i umre.

Praznih ruku kući

Španjolski tajkun dio je skupine milijardera koji nisu naslijedili bogatstvo, nego su ga sami osigurali, a među njima su, primjerice, i Gates, pa osnivač Facebooka Mark Zuckerberg ili vlasnik Amazona Jeff Bezos.

U životopisu ovog bogataša, koji svaki dan ruča sa zaposlenicima u restoranu kompanije, stoji da je rođen 28. ožujka 1936. godine u španjolskoj pokrajini Galiciji.

Očeva plaća i majčina nadnica kućne pomoćnice nisu bili dovoljni za osnovne potrepštine obitelji s četvero male djece, pa je Amancio kao trinaestogodišnjak čvrsto odlučio napustiti školu i početi raditi kao dostavljač.

Takvu odluku donio je jer se osjetio poniženo u trenutku kada vlasnik dućana nije želio dati namirnice na dug njegovoj majci, nego ju je poslao kući praznih ruku, stoji u jedinoj autoriziranoj biografiji koju je napisao Ortegin prijatelj Covadonge O’Shee.

Prvi posao našao je kao tinejdžer u lokalnoj krojačnici Gala i uglavnom je slagao robu. Tada je zaključio kako robu ne treba gomilati, nego mušterijama treba što prije dati točno ono što žele. Upravo takva poslovna politika temelj je rasta njegova Inditexa, koja se širi u 6600 trgovina u gotovo 90 zemalja svijeta.

Kraljice i dame

Zara, naime, nove kolekcije dizajnira, proizvede i isporučuje u trgovine za tri tjedna te tako osjetno “kreše” troškove skladištenja. U ostalim slavnim modnim kućama cijeli taj proces zna se produžiti mjesecima.

S prvom suprugom Rosalijom Merom upustio se u izradu rublja, pidžama i spavaćica u vlastitom dnevnom boravku, a početni kapital bio im je 100 dolara.

Prvi dućan htjeli su nazvati Zorba, po Grku Zorbi, ali to je ime već bilo rezervirano. Tako je 1975. godine otvoren prvi dućan Zara. Brend Pull & Bear osniva 1991. i kupuje Massimo Dutti, 1998. pokreće Bershku, a 1999. kupuje lanac Stradivarius za 2,9 milijuna dolara…

Forbes podsjeća kako je Ortega 2001. godine imao 6,6 milijardi dolara, a Gates 58,7. Španjolski tajkun povećao je onda bogatstvo za gotovo 73 milijarde dolara u samo petnaestak godina. I krizu je vidio kao priliku, pa je od 2009. do 2013. zaradio oko 39 milijardi dolara.

Britanski Telegraph podsjeća kako odjeću u Zari, među ostalim, kupuju i Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, pa Michelle Obama, Katie Holmes, Samantha Cameron, španjolska kraljica Letizia…

Pametni tekstil

Unatoč tome što je bogatstvo izgradio u modnoj industriji, Business Insider otkriva kako Ortega modu baš i ne voli. Svaki dan navodno odijeva majicu ili bijelu košulju, plavi sako i sive hlače, ali ne Zarine. Kravatu je navodno nosio samo jednom, na vlastitom vjenčanju.

Uvijek ide u isti kafić, a ovom neobičnom vlasniku poslovnog imperija zaposlenici mogu pristupiti kada god požele, bez ikakve najave. Slobodno vrijeme voli provoditi sa kćeri Martom u svojem konjičkom centru u Finisterreu, u Galiciji.

Iz privatnog života poznato je da se drugi put oženio s Florom Perez 2001. godine. Prva supruga ipak je ostala jedan od najvećih dioničara tvrtke te je aktivno sudjelovala u njezinu razvoju do svoje smrti u kolovozu 2013. godine.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe kako se i iz ovog primjera može zaključiti da “u tekstilnoj industriji itekako ima prostora za napredovanje”.

– Postoji i vrlo snažan dio industrijskog tekstila. Kada je riječ o odjeći, treba spomenuti suvremene tehnologije tkanja, te nanotehnologije koje svijet poznaje. Tu je i tzv. pametni tekstil koji uzima maha, pa, primjerice, sada postoji odjeća koja zimi grije, a ljeti hladi.

Pametni tekstil koristi se, između ostaloga, i u bolnicama. Kod nas je veliki dio tekstilne industrije propao i izgubljeni su deseci tisuća radnih mjesta. Iz ovog primjera vidimo kako, dakle, itekako ima prostora za tekstilnu industriju te treba istražiti nove niše u kojima bismo se smjestili u tom suvremenom pristupu jer se mogu osigurati visoke cijene i dobra zarada – naglasio je Sever.

Neboderi i dionice

Iako Inditex donosi prihod veći od 18 milijardi eura godišnje, temelj Ortegina bogatstva su nekretnine. Analitičari kažu kako je zaradio tri milijarde eura na dividendama koje je uložio u nekretnine u velikim europskim i američkim gradovima kroz dvije investicijske tvrtke. Među ostalim, vlasnik je najvišeg nebodera u Španjolskoj, Torre Picassa u Madridu, te jednog od najluksuznijih američkih hotela u Miamiju.

Forbesova top-lista milijardera za 2016. godinu:

79,5 milijardi dolara – Amancio Ortega Gaona

78,5 milijardi dolara – Bill Gates

60,8 milijardi dolara – Warren Buffett

50 milijardi dolara – Carlos Slim

45,2 milijarde dolara – Jeff Bezos

44,6 milijardi dolara – Mark Zuckerberg

Možda ih nosite…

Godine 1975. otvoren je prvi dućan Zara. Brend Pull & Bear osniva 1991. i kupuje Massimo Dutti, 1998. pokreće Bershku, a 1999. kupuje lanac Stradivarius za 2,9 milijuna dolara…

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content