PAMETNO: Stranka obitelji Puljak – eklatantan primjer medijskog namještanja izbora

Foto: Fah

“Želim poručiti svima: nećemo odustati! Pametno je tu da ostane”, istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno u ponedjeljak nakon krajnjeg rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora, navodi RTL.

Podsjetila je da je prije deset mjeseci Pametno u 1. jedinici bilo na 0,69 posto, a sada na 4,83 posto. Isto tako, lani je Pametno u 10. izbornoj jedinici bilo na 1,33 posto, a sada na 3,67 posto.

Nakon objave prvih izlaznih anketa bili su uvjereni u najmanje jedno zastupničko mjesto u Saboru, a predsjednica stranke izrazila je nadu i u veći broj mandata u konačnici. Na koncu su ostali bez prvog saborskog zastupnika.

Dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora dr. sc. Igor Peternel zapitao se u nedjelju na svojem Facebook-profilu: “Tko je u stranci Pametno osvojio mandat? Muž, žena ili baka?”

Novi politički medijski miljenik, stranka Pametno, svakodnevno se promicala u raznoraznim televizijskim, radijskim emisijama, portalima, novinama. Bračni par Puljak, Marijana i Ivica, redovito su bili gosti koje se predstavljalo kao relevantne političke čimbenike “koji imaju nešto pametno za reći”.

Kamere su ih u nedjelju pozorno pratile i prilikom glasovanja.

Tijekom predizborne kampanje rabila se svaka prigoda za njihovo reklamiranje, pa nedavno jedan portal u svojoj vijesti, nije ni riječi napisao o temi konferencije za novinare, kao ni činjenici da su bivši ministar uprave Arsen Bauk i Ustavni sud spriječili raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava tvrdeći da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača iako ih, prema najnovijim podatcima ima manje od 3,5 milijuna, nego su izvadili iz konteksta odgovor na pitanje o stranci Pametno opet ih reklamirajući kako bi medijskim inženjeringom osigurali koalicijskog partnera za SDP.

Dr. Željka Markić na konferenciji za novinare pojasnila je također da se protivi svakom obliku namještanja izbora – bilo da mediji umjetno dižu ili ruše političke stranke, da se krivotvori broj birača ili sprječava hrvatskim državljanima glasovanje.

“Kod stranke Pametno me smeta što ih se umjetno medijski diže, baš kao što se to radilo sa Orahom, Laburistima, na prošlim izborima dok se računalo da će ući u koaliciju sa SDP-om i s Mostom, da bi isti ti mediji na ovim izborima rušili Most. Prostor koji mediji daju reklamirajući besplatno Pametno apsolutno ne odgovara potpori koju oni imaju u javnosti i ti kriteriji nisu profesionalni, nego politički. Radi se o izbornom inženjeringu – reklamiraju se stranke koje su potencijalni koalicijski partneri SDP-a. A ja sam protiv svakog oblika izbornog inženjeringa, jer se radi o prevari birača, svejedno radi li se o umjetnom napuhavanju ili rušenju neke stranke ili političke opcije, o krivotvorenju broja birača, sprječavanju hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu da izađu na izbore i glasuju ili bilo kojem drugom obliku sprječavanja birača da slobodno formiraju svoje mišljenje i izraze svoju političku volju“, zaključila je dr. Markić.

Stranka Pametno osnovana je u lipnju 2015., gotovo su sklopili dogovor s Mostom Bože Petrova za izlazak na parlamentarne izbore u studenome 2015. godine, ali uskoro odustaju od toga.

Na prijevremene parlamentarne izbore 11. rujna izašli su u svim izbornim jedinicama, a mediji su im predviđali mogućnost iznenađenja, prelazak izbornog praga i ulazak u Sabor, zavaravajući čitatelje, gledatelje i slušatelje medijskim ispraznicama o popularnosti i značaju stranke obitelji Puljak.

Desetak dana prije izbora GOOD inicijativa, koju financira Soros, ali i koju je obilato financirala Vlada Zorana Milanovića, organizirala je predizborno sučeljavanje hvaleći Milanovićevu koaliciju i stranku bračnog para Puljak.

Organizatori skupa zaključili su da Narodna koalicija te stranke Pametno i Koalicija za premijera jasno izriču potrebu i nužnost sustavnog provođenja važeće Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije, a Narodna koalicija i stranka Pametno naglašavaju i nastavak Cjelovite kurikulne reforme bez političkih pritisaka. Istodobno, tvrdili su iz GOOD inicijative, izborni programi HDZ-a, Mosta i Domovinske koalicije se ‘ni jednom riječju ne referiraju na taj strateški dokument Hrvatskoga sabora’, već spominju „reformu obrazovanja“, „strategiju odgoja i obrazovanja“ i sl.

Bila je to prigoda da se još jednom zavara javnost tvrdnjom o “zaustavljanju kurikulne reforme” koju nitko nije zaustavio, a Ivica Puljak dodao je “da će nastaviti tamo gdje je zaustavljena”.

Većina medija mjesecima je zastrašivala javnost “zaustavljanjem kurikulne reforme” pokušavajući prikazati događaje oko reforme obrazovanja “kao nastojanje nekih interesnih skupina (klerikalaca, nacionalista, fašista, mračnjaka, natražnjaka) da spriječe reformu školstva i tako oduzmu svijetlu europsku budućnost hrvatskoj djeci. Mogli smo se osvjedočiti beskrupuloznom izokretanju činjenica”, ocijenio je Marito Mihovil Letica.

Bivši voditelj cjelovite kurikulne reforme Boris Jokić, koji je svojedobno uhvaćen u laži tvrdeći da ga nije izabrao SDP, ali ga je Milanović raskrinkao priznavši da je osobno formirao Jokićevu skupinu za reformu uz Budakovo vodstvo, razotkriven je u još jednoj političkoj igri. Uz neizostavni “antifašizam”, “tekovine”, “sekularizam” i druge floskule, tajnik stranke Ivica Puljak, prilikom predstavljanja stranačkog programa mjesec dana prije izbora, vidio je Borisa Jokića kao ministra obrazovanja, na što je Jokić uzvratio da potpuno podržava program stranke Pametno, navodi Jutarnji list.

Uz to što je Ivica Puljak otkrio koga vidi na mjestu ministra obrazovanja, javnost je upoznao i s planom da njegova stranka planira maknuti vjeronauk iz škola.

“Izbacivanje vjeronauka iz škola san je svih ateista, antifašista-komunista i općenito neprijatelja Hrvatske, te preziratelja i mrzitelja vjernika, a napose katoličkih, a među njima napose hrvatskih. Njihova komitetska mantra je samo jedna i glasi: ‘država je sekularna i vjera je privatna stvar, pa ne smije biti u državnoj školi’”, upozorio je dr. Marušić.

“Sve svoje izborne karte Puljkova stranka, stavlja na obrazovanje, jer je to i samo to budućnost Hrvatske”, ističe dr. Marušić dodajući: “pod ‘neograničenim novcem za školstvo’ Puljak ne cilja na sve škole, nego samo na znanost i sveučilišta. Važno je samo ono čime se on bavi. Uostalom, on je s još 3000 znanstvenika otkrio ‘Božju česticu’, pa kako ne bi sa suprugom znao spasiti Hrvatsku. Doduše, osnovno i srednje školstvo ipak rješava, a rješenje je skoro jednako elegantno kao i ono za visoko: potpuno i bezuvjetno predaje ga kolegi glumcu školovanu u Engleskoj, g. Borisu Jokiću. Uvjet je da Jokiću nitko nepozvan ne smije pomagati, a ne smije ga se ni kritizirati, jer je to zaustavljanje reforme, koju samo on može provesti. Koliko ja poznajem znanost, uključivši i fiziku, tamo takvo pravilo ne postoji, dapače. A u nekim političkim partijama postoje, čak i kad misle da su pametne”.

“Nadajmo se da će prof. dr. Ivica Puljak na dnu čaše prirodne znanosti jednom prepoznati Boga, ali ne dajmo se zavarati od onih koji se u ispraznoj uznositosti nazvaše ‘Pametno’ – a najpametnije će nam biti da čašu njihova sterilnog anacionalnog i obezduhovljenog ateističkog, scijentističkog i tobože naprednjačkog programa uopće ne uzimamo u ruke”, poručio je Marito Mihovil Letica.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content