PLAN NATO-a: Za 72 sata Srbija će biti pod punom kontrolom!

Vojni odbor NATO pakta, na čijem čelu je češki general Petr Pavel, razradio je strategiju obrane od eventualne ‘ruske agresije’ u kojoj se najozbiljnije razmatraju i planovi za okupaciju Srbije – piše filočetnički Informer.rs. Članak je zanimljiv jer se referira i na Hrvatsku pa ga iz tog razloga prenosimo

Kako se saznaje u odlično obaviještenim diplomatsko-sigurnosnim izvorima, analitičari NATO-a procjenjuju da bi im u prvoj fazi otvorenog sukoba s Rusijom izvjestan problem u Europi pravila Srbija koja je, kako se navodi, ‘vjerni ruski saveznik’ i u kojoj je većina građana ‘fanatično na strani Moskve ‘!

General Petr Pavel, koji je prošle subote nakon NATO summita u Splitu otvoreno zaprijetio Srbiji i Republici Srpskoj ratom zbog ‘opasnog ruskog utjecaja’ (vidi okvir), u strategiji obrane od Rusije naveo je procjenu da bi za ‘neutraliziranje srpske prijetnje’ bilo potrebno najviše 72 sata!?!

‘General Pavel nam već prijetio ratom!’

Kako je Informer već pisao, general Petr Pavel je poslije konferencije Vojnog odbora NATO pakta u Splitu u subotu 17. rujna rekao da Srbija i RS zbog sve većeg “ruskog utjecaja” predstavljaju ozbiljnu prijetnju članicama NATO na Balkanu! On je naglasio da je Balkan i dalje “potencijalni izvor krvavih ratnih sukoba”!

– U povjerljivoj dokumentaciji Vojnog odbora NATO navodi se procjena da bi u slučaju ‘krajnje nužde’ Srbija mogla biti stavljena pod ‘punu kontrolu’ za najviše tri dana. Takva procjena temelji se na uvjerenju da Srbija ne bi mogla pružiti dugotrajni otpor invaziji koja bi krenula iz svih zemalja članica zapadnog vojnog saveza u okružju, dakle iz Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, ali i sa teritorija koje NATO drži pod punom kontrolom, iz Makedonije, Crne Gore i sa Kosova! – Prenosi sugovornik, inače zapadni vojni diplomat sa dugom karijerom.

Prema njegovim riječima, ovaj plan NATO pakta je ‘krajnje uvjetan’ i nikako ne znači da bi Srbija zaista i bila okupirana.

– Ovo je plan koji bi se aktivirao samo u slučaju otvorenog rata NATO-a i Rusije i samo u slučaju da se Srbija u tom ratu otvoreno stavi na rusku stranu. Dakle, krajnje hipotetički scenarij je u pitanju … Ipak, važno je znati da NATO u ratnim planovima ima i planove za okupaciju Srbije – objašnjava sugovornik.

Službeno, nitko nije htio komentirati ova saznanja. Ipak, na drugoj strani, analitičari i stručnjaci kažu da ih ovako nešto, nažalost, nimalo ne iznenađuje. ‘Sigurnosni stručnjak’, kako ga Informer naziva, Dževad Galijašević ističe da Pavel očito ganja ruske duhove po Balkanu.

– Ta Savez nije čuvar mira, već masovni ubojica! Cijela ova strategija je samo prijetnja i propaganda odvraćanja, naravno da oni ne mogu uništiti vojnu Srbiju za 72 sata. Mogli bi iz Hrvatske ili iz Bonstila na Kosovu, gdje je najveća NATO baza, bombardiraju tvornice i mostove, ali ništa više od toga – ističe Galijašević i dodaje da je ‘moral srpskih vojske na jako visokoj razini’.

Upaljeni svi alarmi

Profesor Fakulteta sigurnosti Darko Trifunović kaže da su u NATO-u zaista upaljeni svi alarmi i izrađene razne strategije obrane od “ruske agresije”.

– Moguće je zato da postoji i ova koja predviđa neutraliziranje prijetnje iz Srbije. Što se Srbija bude više približavala Moskvi, sve više će biti na meti NATO-a – zaključuje Trifunović.

General Pavel je najavio i vojnotehničku pomoć članicama NATO-a, a najviše, kako ‘informira’ Informer, ustaškom režimu u Zagrebu !?

– Opasnost od sukoba na Balkanu i dalje je jako velika. Situacija u ovoj regiji je daleko od stabilne. Balkanu danas prijeti islamski terorizam, ali i opasni ruski utjecaj – “objasnio” je general Pavel razloge za naoružavanje Zagreba i prijetnju Srbima.

Bivši šef diplomacije Živadin Jovanović poručuje da se NATO-u trese tlo pod nogama, jer su odavno izgubili razlog svog postojanja.

– NATO generali i dalje misle da je ovo svijet iz perioda poslije Hladnog rata, kada su SAD bile jedina svjetska sila, pa idu iz greške u grešku. Umjesto da shvate da s Rusijom, Kinom i zemljama BRIKS trebaju imati partnerske odnose, oni priželjkuju novi rat. Suština toga je stvaranje profita za američku vojnu industriju. Zapad ima mnogo oružja, ali nemaju mnogo mudrosti. Ignorišu činjenicu da nisu riješili nijedan rat u koji su se uključili, već su ih samo produbljivali – podvlači Jovanović.

Izvor: croative.net

Odgovori

Skip to content