Plenković bi mogao biti HDZ-ov premijer s rekordnom podrškom u Saboru

Foto: Antonio Bronic

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ovom trenutku na svojoj strani ima najmanje 88 zastupnika i realne šanse da ga Sabor izabere za premijera s rekordnom potporom hrvatskih parlamentaraca. Većom od one koju su na Markovu trgu svojedobno uživali i Jadranka Kosor, i Zoran Milanović, i Tihomir Orešković. Ako mu u Saboru potporu da još jedan zastupnik HDSSB-a, Plenković će po potpori uspjeti nadmašiti i Ivu Sanadera.

Ako se to na koncu doista i dogodi, jedini premijer koji je u zadnje desetljeće i pol hrvatske demokracije uživao veću potporu od novog predsjednika HDZ-a ostat će Ivica Račan, koji je 2000. izabran sa gotovo stotinu glasova.

Nakon što je Predsjedništvo HSS-a donijelo odluku da će njihovih pet zastupnika dati svoje potpise Plenkoviću za njegov izbor za idućeg hrvatskog premijera, Plenkovićeva pozicija u postizbornom pripetavanju s Mostom dodatno je osnažila. Most više nije partner bez kojeg se Vlada ne može formirati, niti njihovi zahtjevi više mogu biti neprikosnoveni. Jer, s HSS-ovim zastupnicima, ali i onima iz Bandićeve koalicije, Plenković ima dovoljno glasova da i bez Mosta sastavi Vladu.

Ipak, predsjednik HSS-a Krešo Beljak ističe da potpisi za Plenkovića ne znači da su “seljaci” preokrenuli svoj politički “veštit”.
– Ostajemo čvrsta opozicija. Mi smo članovi Narodne koalicije i u iduće četiri godine nećemo biti dio vlasti. Samo ne želimo da se pregovori ponovno odulje i zato budućoj Vladi dajemo potporu, ne tražeći pritom ništa. HDZ je pobjednik ovih izbora i mi im pošteno dajemo 100 dana mira. Nakon toga, postajemo njihovi žestoki kritičari, pojašnjava u izjavi za Slobodnu Dalmaciju predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji očito ovim manevrom nastoji eliminirati kritike zbog vezivanje stranke uz SDP.

Njegovu ostavku nakon izbornog poraza Narodne koalicije javno je zatražila eurozastupnica Marijana Petir, iako je HSS pod njegovim vodstvom na izborima dobio čak pet zastupničkih mandata.

– Beljakov je potez zapravo mudar čin. Našli smo se na izravnom udaru iznutra, u kojemu je Marijana Petir pozivala naše zastupnike da odbiju poslušnost predsjedniku stranke, i neizravnom udaru izvana, u kojemu se Plenković pozivao da smo dio iste europske političke obitelji. Ovime se Beljak riješio i jednog i drugog pritiska, onemogućio bilo kakve destrukcije u stranci i otvorio vrata HSS-u da kroz svojih pet zastupnika u idućem oporbenom razdoblju stranci utaba novi smjer, ističe jedan član Predsjedništva HSS-a, naglašavajući pritom da je odluka o potpori HDZ-ovu mandataru na Predsjedništvu donesena jednoglasno.

Što se ostalih SDP-ovih partnera tiče, IDS sigurno neće krenuti HSS-ovim stopama i podržati Plenkovićevu Vladu. To neće učiniti ni HNS. U toj stranci gaje ambiciozne planove o širenju utjecaja na centru i lijevom centru, pogotovo u situaciji u kojoj je SDP zaokupljen unutarstranačkim ratovima i nema potencijal izabrati snažnog stranačkog lidera.

– Nama paše da svi idu prema Plenkoviću. To je idealna situacija za nas, jer ostajemo jedina autentična snaga u oporbi – smatra jedan član Predsjedništva HNS-a.

Utjecajni međimurski narodnjak Matija Posavec ovih je dana objavio da Narodne koalicije više nema, no u vrhu HNS-a to ne tumače kao signal da će HNS prijeći HDZ-u. Ako bi pregovori s Mostom i ostalim partnerima propali, a zemlja se našla pred trećim izborima u manje od godinu dana, tada bi HDZ vjerojatno krenuo u formiranje manjinske Vlade, a HNS razmotrio mogućnost da Plenkovića podrži u parlamentu, a onda na istome mjestu, u Saboru, od zakona do zakona odlučivao hoće li glasati za Vladin prijedog ili ne.

U što realno nitko od HNS-ovaca ozbiljno ne vjeruje.

Potpora saborskih zastupnika premijerima i vladama:
– IVO SANADER – 88 GLASOVA (2003. godine)
– IVO SANADER – 82 GLASA (2007. godine)
– JADRANKA KOSOR – 83 GLASA (2009. godine)
– ZORAN MILANOVIĆ – 89 GLASOVA (2011. godine)
– TIHOMIR OREŠKOVIĆ – 83 GLASA (2015. godine)
– ANDREJ PLENKOVIĆ – ? (2016. godine)

Može i bez Mosta
U ovom trenutku Andrej Plenković ima na svojoj strani dovoljno glasova da ga Sabor i bez 13 zastupnika Mosta potvrdi za hrvatskog premijera. HDZ bi, zajedno s osmero manjinskih zastupnika i petoricom HSS-ovaca, u Saboru imao 76 glasova, što je točno onoliko koliko je dovoljno da Plenković dobije zeleno svjetlo hrvatskog parlamenta.

Iako ovaj HSS-ov manevar slabi pregovaračke pozicije Bože Petrova, za sada se ipak puno realnijim čini pakt HDZ-a i Mosta, koji bi dao Plenkoviću široku potporu i stabilnu većinu u Saboru. U slučaju, pak, da pregovori ovih dviju stranaka uđu u slijepu ulicu, Hrvatska bi prvi put mogla dobiti manjinsku Vladu.

Po tom scenariju, HSS, moguće i HNS, sa svojim bi glasovima mogli omogućiti Plenkovićev izbor za premijera. Ove dvije stranke ne bi ulazile u Vladu, a Plenković bi svaki zakon, prije njegova donošenja, morao s njima usuglasiti. Što u HDZ-u ipak drže tek rezervnom, pa i najmanje poželjnom opcijom.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content