PLENKOVIĆU SE ‘OTVORIO’ PLAN B: Sve ovisi o ponašanju Petrova

– Most je dobio zalutali metak. Najavom podrške predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću da bude mandatar, HSS-ov lider Krešo Beljak uopće nije namjeravao eliminirati Most iz buduće Vlade. Čak nije ni zbrajao mandate, niti imao na umu da bi HDZ s podrškom pet HSS-ovih zastupnika mogao sastaviti Vladu bez Mosta – tvrdi osoba bliska Beljaku i kaže da je pozadina njegove najave da će HSS dati podršku HDZ-u u formiranju Vlade motivirana isključivo zadržavanjem pozicije u stranci i tranzicijom HSS-a u stranku lijevog centra.

– Marijana Petir je uoči Predsjedništva stranke pozivala i nagovarala HSS-ovih pet zastupnika da prijeđu na HDZ-ovu stranu. Krešo je morao na to reagirati i anulirati taj potez, i zato je rekao da će podržati HDZ, ali samo u prvih 100 dana. Njemu treba tih 100 dana da sredi stvari u HSS-u – pojašnjava naš sugovornik i otkriva Beljakov plan da zatvori usta Marijani Petir, izbaci je iz igre i potpuno preuzme stanku “očišćenu” od radikalne desnice, kako u novom vodstvu nazivaju struju koja naginje HDZ-u. Naime, 22. listopada HSS ima izbornu konvenciju na kojoj će se birati vodstvo. Beljak do tada suspendiranu Marijanu Petir planira potpuno izbaciti iz stranke i biti jedini kandidat za predsjednika HSS-a.

Prijetnje

Struja koja je Beljakova opozicija u HSS-u potvrđuje da je 100-dnevnom podrškom HDZ-u Beljak spašavao vlastitu glavu.

– Dvoje zastupnika mu je već reklo da će prijeći na stranu HDZ-a te pritisnut zamjenicima i Predsjedništvom Beljak nije imao izbora – rekla nam je osoba koja predstavlja protivničku struju.

Strateški partner

– Mi smo taktički HDZ-u dali sto dana, ali to ne znači da ćemo s njima ući u koaliciju. Ovo je samo period mira koji ćemo im dati da s Mostom formiraju Vladu, a nakon toga ćemo biti vrlo žestoka oporba – izjavio je Beljak i najavio potez kakav u politici još nije zabilježen – da će nakon podrške Vladi postati njena najžešća oporba.

– Kako je Predsjedništvo HSS-a pritisnulo Beljaka da podrži Andreja Plenkovića za mandatara, tako očekujem da ga pritisne da povuče suspenzije dijela članstva. To što je on napravio nije bilo ni u kineskoj komunističkoj partiji. On je sve oporbene članove Skupštine stavio pod suspenziju, što je nedopustivo – kaže Marijana Petir i dodaje kako bi bilo fer da povuče suspenzije i omogući poštene izbore u stranci. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je jučer novinarima kako odluka HSS-a da potpise daju Plenkoviću neće poremetiti njihove pregovore s Mostom.

– Most je strateški partner HDZ-a i uvjeren sam da ćemo s njima formirati parlamentarnu većinu – rekao je Jandroković i poručio da su svi koji daju potporu Vladi dobrodošli. I neslužbeni izvor iz vrha stranke kaže da nastavljaju pregovore s Mostom, iako je odluka HSS-a za njih jako dobra.

– Most sada više neće moći ucjenjivati ni postavljati ultimatume. Oni će se morati ponašati u skladu s rezultatima koje su postigli na izborima i u skladu s dobrim europskim standardima – rekao je izvor iz HDZ-a. Ta stranka za sada službeno razgovara s Mostom i manjinama, no nakon odluke HSS-a, ponovno su se proširile priče o mogućem dogovoru s HNS-om i sastavljanju većine bez Mosta.

Drugi izvori

– HNS neće donijeti odluku kao HSS, ali spremni su doći na razgovor. Oni će čekati rezultat pregovora s Mostom – rekao nam je jučer izvor iz HDZ-a.

– Svatko snosi posljedice za svoje ponašanje. Ja znam da mi nemamo problema unutar stranke, niti bilo što drugo. Vlada pripada Mostu i HDZ-u, neka je formiraju. Mi sigurno u tome nećemo sudjelovati, niti je podržavati – poručio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Premda se već dulje spekulira da je HDZ paralelno s Mostom u razgovorima i s HNS-om oko sastavljanja Vlade, to nitko ne želi potvrditi. Međutim, iz nekih drugih izvora u HNS-u može se čuti kako bi se i odnos prema HDZ-u mogao promijeniti, ali isključivo pod uvjetom da HDZ javno obznani kako ne može sastaviti Vladu s Mostom.

– Neka otvoreno kažu da se ne mogu dogovoriti s Mostom, pa ćemo vidjeti možemo li razgovarati, je li moguća suradnja i po kojim uvjetima – kaže nam osoba iz vrha stranke.

‘Beljakovi interesi su samo foteljaški’

Nakon odluke HSS-a da podrže Andreja Plenkovića i Vladu koju će okupiti, a čime između ostaloga prema riječima predsjednika Kreše Beljaka na neki način žele iz igre izbaciti Most, javnosti se obratio njihov zastupnik Miroslav Šimić.

– Drago nam je ako su HSS i njihov predsjednik odlučili podržavati buduću Vladu kojoj treba stabilnost. Nadam se i da su iskreni iako u njihovu iskrenost imamo razloga sumnjati s obzirom na to da su prvo bili u jednoj, pa u drugoj koaliciji, a sada bi opet nazad zbog bolje pozicije i sinekura. Ne želimo se previše baviti izjavama aktualnog predsjednika HSS-a i ne vidim što on to može poremetiti. Razumijem da on razmišlja na jedan način, ali očigledno je u pitanju nekakav foteljaški, a ne programski interes. Mi smo jedina opcija koja je odustala od ministarskih pozicija i odlučila ići na izbore. Pokazali smo da nismo opterećeni pozicijama već zaštitom nacionalnih interesa i kadrovska pitanja tek dolaze na red – rekao je Miroslav Šimić.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content