PREDSJEDNICA: Ponašanje Srbije neobično, kao i objavljivanje vijesti o uhićenju u Beogradu

Muškarac koji je jučer uhićen u Beogradu zbog sumnje na kazneno djelo špijunaže, nije hrvatski špijun, izjavio je to premijer Tihomir Orešković u ekskluzivnom intervjuu za HRT.

Navodno je riječ o 57-godišnjem umirovljenom oficiru bivše JNA Čedi Čoloviću, jednom od nekadašnjih zapovjednika vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako nema saznanja da bi osoba, koja je uhićena u Srbiji bila povezana s nekom od hrvatskih službi, te je ocijenila da je ponašanje Srbije neobično, kao i objavljivanje vijest u srbijanskim medijima, a potom i srbijanskog Tužiteljstva o tom slučaju.

Treba doista sniziti tenzije, jer ukoliko bi bila riječ o nekome tko je povezan s našim obavještajnim sustavom, onda se to iskomunicira prije svega preko diplomatskih i relevantnih službi, a ovo objavljivanje mi je u najbolju ruku vrlo neobično, izjavila je novinarima hrvatska predsjednica u mjestu Lukeži, na Grobinšćini, na okupljanju i druženju s hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Nadam se da ćemo nakon završetka naše kampanje i parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sjesti za stol i malo raspraviti o tim aspektima; jer doista moramo živjeti jedni uz druge i u konačnici podvući crtu i riješiti pitanja koja su ostala iz Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku, dakle i pitanja nestalih i pitanja optužnica, da ljudi mogu mirno živjeti i da nastojimo graditi budućnost, naglasila je.

Hrvatska dosad nije dobila nikakvu službenu obavijest od srbijanske strane o uhićenju hrvatskog državljanina pod optužbom za špijuniranje, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u Bratislavi, dodajući kako smatra da je riječ o trećerazrednoj epizodi sapunice koja je plasirana u medije.

Predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera Andrej Plenković u Drnišu je izjavio da zbog nedostatka informacija o slučaju, ne bi htio špekulirati zašto se uhićenje u Beogradu, osobe koja ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo, dogodilo baš u ovom trenutku. Dodao je kako je s tom informacijom upoznat iz medija te da nema zakonsku mogućnost znati više. Moja poruka je da želim smiriti tenzije, maknuti teme i podizanje retorike iz predizborne kampanje, kazao je Plenković.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Vukovaru je rekao kako ga ne bi začudilo da je riječ o konstrukciji, posebno u svjetlu činjenice što se vlast u Beogradu “ponaša kao da je osnovala Europsku uniju”. Ne vidim koje bi tajne skupljao hrvatski špijun u Beogradu, valjda recept za pljeskavicu, rekao je Milanović.

Čelnik Mosat rekao je kako ne želi komentirati situaciju jer nema dovoljno informacija. Što se tiče situacije sa Srbijom, ovakav odnos i ovakva retorika s jedne i druge strane, koja se namjerno pumpa-ne bih volio da završi onako kako je završilo prije 25 godina, a ja se bojim da oni ne znaju s čime se igraju, kazao je Petrov.

Izvor: vijesti.hrt.hr

Odgovori

Skip to content