Prva pobjeda u obrani od velikosrpske agresije – Rujanski rat – 16.09.1991.

Bitka za Šibenik je bila iznimno važna. Obzirom da je Drniš pao u ruke srpskih snaga 23. rujna 1991. godine, uspješnom obranom Šibenika spriječeno je odsijecanje Srednje i Južne Dalmacije (te komunikacija prema Hercegovini i dalje prema Središnjoj Bosni) od preostalog dijela Hrvatske. Ujedno su zarobljavanjem značajnog broja brodova koji su bili na vezu u Šibeniku omogućeno formiranje Hrvatske ratne mornarice, a time i uspješan nadzor hrvatskog izlaza na more u nastavku Domovinskog rata.

Bitka se odvijala od 16. do 23. rujna 1991. godine. U bezizglednoj situaciji hrvatske su snage uspjele obraniti grad od srpskih osvajača. Dan prije krenuo je veliki napad na Zadar. Šibenska je bitka bila iznimno strateški važna, jer su se morali obraniti šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali. Da je agresor zauzeo bilo koju od tih lokacija, južna Hrvatska bila bi ispresijecana na par manjih ili većih džepova, čime bi došla u vrlo tešku situaciju za obranu.

Nakon osam dana srpski je osvajač bio prisiljen na povlačenje.

Rujanski rat bio je ključan za obranu Hrvatske, jer tada je međunarodna zajednica razvlastila Jugoslaviju od njenih državnih atributa, čime se de facto prestala priznavati Jugoslavija, a priznata je Hrvatska.

PRVI DAN – 16. rujna 1991. godine

U prijepodnevnim satima hrvatske snage u Šibeniku provode obrambene pripreme pred skorašnji napad snaga JNA. Obalna topnička bitnica na otoku Žirju kompletirana je posadama, trima topovima i spremna za borbena djelovanja. JRM je u šibenskom akvatoriju započeo manevriranje ratnih brodova koji s vanjske strane blokiraju šibensku luku, a oko podneva pojačavaju se jednom raketnom topovnjačom. U popodnevnim satima počinju dojave u Centru za obavješćivanje u Šibeniku o pokretu oklopno-mehaniziranih snaga 9. korpusa iz Knina prema Oklaju i iz Čiste Male prema Gaćelezima. Poslije 16 sati snage 9. korpusa započinju napad na Oklaj, Siverić i Drniš koje brane hrvatske snage u jačini s jednom bojnom 113. br. i jednom bojnom 4. br ZNG-a. Nakon zauzimanja Gaćeleza od JNA, Policijska uprava Šibenik upućuje dvije skupine specijalaca prema neprijateljskim snagama.

Prva koja je brojila pet ljudi ispred Gaćeleza nije napala kolonu zbog prevelike snage protivnika te se povukla prema Vodicama. Druga skupina s policijskim transporterom BOV i netrzajnim topom odlazi na plato Šibenskoga mosta gdje će zajedno s pripadnicima 113. br. u jačini triju vodova zauzeti položaje oko motela pokraj mosta jer su neprijateljske snage već izbile u blizini Vodospreme. U blizini motela postavljaju se protutenkovske prepreke i mine s obiju strana mosta.

Na zapadnoj strani mosta postavljena su dva teška rudarska kamiona i jedan napunjen eksplozivom, dok su na istočnoj strani tri pzo topa i jedan minobacač 82 mm nazvan „PERO“. U 17,57 sati dan je znak opće opasnosti u Šibeniku koji će trajati sedam dana, te su počeli prvi naleti borbenih zrakoplova JRV-a. Oko 19 sati oklopna kolona JNA iz pravca Gaćeleza razdvaja se u dvama pravcima. Jedna kolona ide preko Zatona prema mostu, dok druga ide prema raskrižju na Jadranskoj magistrali prije motela s vodičke strane. Oko 19.45 sati dolazi do prve borbe oko mosta gdje pripadnik 113. br. Siniša Rupić dvjema tromblonskim minama uništava prvi neprijateljski tenk T-55. U 20 sati prvi tenkovi i transporteri zauzimaju plato oko Šibenskoga mosta i otvaraju vatru po Šibeniku, Srimi, otocima Zlarinu i Prviću.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content