RAZBIJENA RUSKA ĆELIJA: Nakon dojave od strane danske FE, ruski špijun protjeran iz Zagreba!?

‘Rusi definitivno nisu očekivali da će ih u Republici Hrvatskoj provaliti danski FE i njihovu aktivnost dojaviti hrvatskim Vlastima’, pojašnjava nam C.Z. te naglašava ‘kako je ovo udarac od kojeg se Rusi neće dugo oporaviti’

Republika Hrvatska službeno je prognala neimenovanog ruskog diplomata zbog špijunaže. Ovaj političko-obavještajni događaj dugo je skrivan od hrvatske i svjetske javnosti, prenosi danas ‘Večernji list’ sutrašnji ’24 sata’ u tiskanom izdanju.

’24 sata’ navodno doznaje iz neslužbenih, ali dobro dobro upućenih izvora, kako je zasad neimenovani Rus, stacioniran u Zagrebu razotkriven u aktivnostima koje nisu spojive s njegovim deklariranim diplomatskim statusom. Putem službenih kanala Ministarstva vanjskih i europskih poslova zamolili su ga da napusti teritorij Republike Hrvatske. O svemu je obaviještena Vlada i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Iz Moskve je potom stigao odgovor. Kako saznajemo, uzvratili su istom mjerom. Prognali su zaposlenika MVEP-a iz veleposlanstva Republike Hrvatske u glavnom gradu Ruske Federacije. Njegov identitet nije objavljen.

Ruskim obavještajnim službama Republika Hrvatska je odavno postala jako zanimljiv cilj i to prvenstveno zbog činjenice da je RH postala punopravni korisnik najvažnijih i najtajnijih podataka Europske unije i NATO saveza.

U Republici Hrvatskoj, saznajemo, od strane Ruske Federacije djeluju agenti dviju sigurnosnih službi. Prema podacima iz izvora bliskih tajnoj obrambenoj vojnoj službi Kraljevine Danske (Forsvarets Efterretningstjeneste, skraćeno FE), ali i NATO savezu, u Republici Hrvatskoj povremeno ili stalno djeluju agenti dviju ruskih sigurnosnih službi: GRU i SVR.

SVR je vanjska obavještajna služba, a naslijedila je sovjetski KGB, točnije, njegov Odjel za operacije u inozemstvu, dok je GRU ruska vojna obavještajna služba pri glavnom stožeru vojske Ruske Federacije. I SVR i GRU šalju svoje pripadnike u ruske diplomatske misije po svijetu, pa tako i u Republiku Hrvatsku, no, jasno, problem se pojavi onda kad protivnička strana, u ovom slučaju Republici Hrvatskoj saveznička FE iz Kraljevine Danske takve ruske tobože diplomatske osobe zatekne u aktivnostima koje su direktna zlouporaba njihova diplomatskog statusa.

O ovom slučaju otkrivanja ruskog obavještajca od strane danske Forsvarets Efterretningstjeneste informirani smo od nekadašnjeg (danas umirovljenog) agenta u službi britanske obavještajne službe, a riječ je o osobi C.Z. kojem s razlogom ne navodimo ime, inače rođenom Zagrepčaninu koji se školovao u Londonu, a u vrijeme SFRJ je radio za Anglo-američke službe na rušenju komunizma u bivšoj državi. Ono što mnogi u Republici Hrvatskoj ne znaju (makar je ta vijest poprilično stara, provjerena i poznata agenturama) jest to da u ime NATO-a i EU (čija je Republika Hrvatska članica) dakle, rad hrvatskih obavještajnih službi odnedavno, pored Amerikanaca, nadgledaju Danci, a prije njih su to radili Britanci i Nijemci koji su se “preselili” nadgledati istočnije.

‘Rusi definitivno nisu očekivali da će ih u Republici Hrvatskoj provaliti danski FE i njihovu aktivnost dojaviti hrvatskim Vlastima’, pojašnjava nam C.Z. te naglašava ‘kako je ovo udarac od kojeg se Rusi neće dugo oporaviti, makar mi i Danci imamo još nekih saznanja o njihovu djelovanju, te o nekim, danas ne osobito utjecajnim domaćim ljudima koje su Rusi 2000-ih godina vrbovali (a kojih su se Rusi riješili jer su dotični otkriveni i obilježeni), a bili su nekad članovi HNS-a Vesne Pusić, no, o tome današnje vodstvo HNS-a nema pojma, ali…., sve u svoje vrijeme…’ – pomalo zagonetno zaključuje stanoviti gospodin C.Z.

Bilo kako bilo, ruska obavještajna čelija je razotkrivena i razbijena u Zagrebu i teško da će više predstavljati nekakvu opasnost, ali, valja biti i dalje na oprezu i pratiti situaciju. Zasad su hrvatski i EU/NATO interesi definitivno zaštićeni.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content