‘Od trovanja alkoholom i drogama spasili smo 500-tinjak splitske dice’

Nakon što su policajci pronašli dvije maloljetnice pod utjecajem tableta, o tom i sličnim problemima kod mladih razgovarali smo s prof. dr. Marjanom Saragom, predstojnikom Klinike za dječje bolesti na splitskom KBC-u, piše Slobodna Dalmacija.

U posljednjih osam godina, od 2008. do 2015. godine ukupno 488 djece, što muške što ženske, “prodefiliralo” je Klinikom za dječje bolesti zbog akutnog trovanja alkoholom ili nekim nealkoholnim sredstvima, kao što su razne vrste otrova, tableta, droge ili drugih kemijskih tvari.

– Od ovog broja njih 216 ili 44 posto djece bilo je akutno otrovano nealkoholnim sredstvima, dok se njih 272 ili 56 posto kod nas liječilo zbog trovanja (intoksikacijom) alkoholom. Nažalost, među ovim mladim ljudima bilo je puno onih koji su bili i životno ugroženi i takve smo smještali na našu Jedinicu intenzivnog liječenja za djecu (JILD). Na svu sreću nikada nismo imali smrtni slučaj – ističe dr. Saraga.

‘Junak’ s četiri promila

Bilo je raznih opijanja i razno “baždarenih” maloljetnika i maloljetnica.
– Imali smo slučajeve alkoholiziranosti od 0,2 promila alkohola u krvi pa sve do četiri promila, dok je prosjek bio dva promila. Radi se o vrlo opasnim situacijama, pogotovo kod više promila alkohola. Kod više od tri promila alkohola u krvi pojavljuju se vrlo ozbiljni poremećaji svijesti i kardiovaskularnog sustava, a iznad 4,5 promila alkohola u krvi smrtnost je vrlo velika – objašnjava nam naš sugovornik..

Dakle, “junak” koji je “posjetio” pedijatriju s četiri promila alkohola u krvi bio je na samoj granici preživljavanja, no na sreću je i preživio.
– I kod alkohola i kod ostalih vrsta opijata muškarci prednjače. Ima djece, iako vrlo mali broj, koji ponavljaju opijanja ili trovanja opijatima. Kada se pojavi neki takav slučaj, obavezno u rad s djetetom uključimo i psihologa ili psihijatra koji porazgovara s takvom osobom i razgovorom pomognu djetetu. Najčešće djeca koja zbog ovih problema dođu u bolnicu imaju između 14 i 18 godina, iako imamo i mlađe djece koja se otruju supstancijama koje nisu alkohol, i to u pravilu iz radoznalosti, ona eksperimentiraju – kazuje dr. Saraga.

Trend opijanja u padu

Najmlađi pacijent koji je u prošlom razdoblju primljen na Kliniku, a koji je u krvi imao višak promila alkohola, bio je mlađi od 10 godina.
– Akutno trovanje alkoholom najčešće nastaje nakon nekih veselih događaja kao što su završetak školske godine, utakmice, rođendani i to se događa najčešće vikendom i praznikom, a u 90 posto slučajeva takvi ekscesi se zbivaju izvan obiteljskih domova. Dvadeset posto takve djece ima ozbiljne probleme, dok njih 80 posto takve stvari rade zbog oklada, dokazivanja, žele se praviti važni ili je u pitanju znatiželja – tvrdi dr. Saraga.

Ipak, iz nepoznatih razloga trend opijanja kod mladih, odnosno kod djece, u padu je, i to od 2008. godine.
– Do 2008. godine brojke su bile još alarmantnije. Od tada je počeo padati trend trovanja alkoholom. Zbog čega je to tako, mi ne znamo, ali pretpostavljamo da opijanja među mladima više nisu u modi ili su urodili plodom bezbrojni razgovori djece sa psiholozima i psihijatrima, ili je došlo do promjene u društvu – kazuje dr. Saraga.

Mladi ne prežu ni od čega. Piju oni svašta, vodku, viski, rakiju, pivo, vino ili više pića odjednom, koja ih “ubiju” i onda se poslije tim svojim “postignućem” hvale. Kada razgovaramo o trovanju nealkoholnim sredstvima, najčešće mladi uzimaju tablete, odnosno sedative ili lijekove za liječenje psihijatrijskih oboljenja – zaključuje na kraju dr. Saraga.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content