SPLIT Otvorena Konferencija Vojnog odbora NATO-a

Izvor slike: screenshoot

Konferencija Vojnog odbora NATO-a, najvišeg vojnog tijela Sjevernoatlanskog saveza, otvorena je u petak navečer u Splitu a u naredna tri dana njezini sudionici raspravljat će se o sigurnosnoj situaciji u svijetu.

Ovo je prvi puta da se konferencija NATO-a na toj razini održava u Hrvatskoj.

“Tijekom konferencije Vojni odbor NATO-saveza raspravljat će o sigurnosnoj situaciji, također predlagat će određene vojne savjete donositeljima političkih odluka kao i dati smjernice za rad strateških zapovjedništava za operacije i za transformacije,” rekao je novinarima načelnik uprave za planiranje u Oružanim snagama Republike Hrvatske komodor Marileo Staničić po završetku svečanog otvaranja NATO-ova skupa.

Domaćin ove konferencije je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov kojem su se na svečanosti otvaranja u vrtu Galerije Meštrović pridružili predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel, te vrhovni zapovjednik Savezničkih snaga u Europi general Curtis M. Scaparrotti i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformacije general Denis Merciera. Na svečanosti su nazočili načelnici glavnih stožera 28 zemalja članica NATO-a te načelnik glavnog stožera Crne Gore koja je na pragu članstva u Savezu.

Orkestar Oružanih snaga RH odsvirao je dio opere “Ero s onog svijeta”, a počasna zaštitna bojna OS RH uprizorila je vojno-akrobatske ceremonijalne radnje. Kulturno umjetničko društvo “Kumpanija” iz Vela Luke s otoka Korčule izvelo je tradicionalne plesove, a na kraju svečanosti glumci splitskog HNK-a izveli su pjesmu “U boj u boj” iz opere “Nikola Šubić Zrinski”.

Glavni radni dio konferencije Vojnog odbora NATO-a je u subotu, 17. rujna u hotelu La Meridien Lav. Najavljeno je kako će se na početku radnog dijela konferencije obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content