TREBA LI ZABRANITI DJELOVANJE GONG-a? GONG-ova zaposlenica Škrabalo vlasnica tvrtke na adresi SDP-a!

Foto: Fah

Sjećate li se kako su članovi parapolitičke udruge GONG bliske SDP-u u lipnju prizivali raspuštanje Sabora i vraćanje na kolosjek?

Dijelili su raspusnice usput se rugajući predsjedniku Vlade: “To je good good good za sve hrvatske građevine!”.

“Smatramo da danas stranke moraju dokazati da neće igrati igre bez granica na našu štetu, a posebno se to odnosi na Most”, kazala je tada Marina Škrabalo.

“Jučer smo u Europskom parlamentu razgovarali o tome koliko se Hrvatska približila modelu neliberalne demokracije Poljske i Mađarske. Moramo se vratiti na kolosijek”, rekla je Škrabalo za N1 televiziju.

”Svima je jasno da će se vidjeti kome je stalo do vlasti radi vladanja, a kome radi brige za javno dobro. Zato GONG traži da se izbori održe već 17. srpnja i da se na izborima radi opoziv, a ne ovdje”, zaključila je Škrabalo.

Marina Škrabalo iz udruge GONG pokazala je više puta svoje pravo lice, svoju lažnu humanost i prijetvornost.

Prema navodima iz životopisa zaposlena je u GONG-u od 2012., danas kao viša savjetnica, radila je za CESI, ali je od 2003. do rujna 2012. bila zaposlena u vlastitoj tvrtki MAP Savjetovanja društvo s ograničenom odgovornošću za savjetodavne usluge.

Još je uvijek direktorica u MAP Savjetovanjima, poduzeću s nula zaposlenih, prijavljenome na istoj adresi kao i sjedište SDP-a na Iblerovom trgu 9.

Preko Savjeta za razvoj civilnog društva izabrana je za predstavnicu civilnog sektora kao hrvatska predstavnica sektora za demokratizaciju i ljudska prava u Europskom gospodarsko-socijalnom odboru (EGSO). Hrvatsku će u EGSO-u, kao predstavnici institucija, od 2015. do 2020., zastupati i Davor Majetić (Hrvatska udruga poslodavaca), Violeta Jelić (Hrvatska obrtnička komora), Marija Hanževački (Nezavisni hrvatski sindikati), Ana Miličević Pezelj (Savez samostalnih sindikata Hrvatske), Vilim Ribič (Matica hrvatskih sindikata) te Lidija Pavić-Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan, koji su imenovani na prijedlog Ureda za udruge.

Marina Škrabalo u razgovoru za Nacional tvrdi da je kao predstavnica civilnog sektora izabrana kroz vrlo transparentan proces preko Savjeta za razvoj civilnog društva.

To je onaj isti Savjet na čijoj su sjednici u travnju predstavnici nevladinih organizacija i državne uprave raspravljali o Uredbi o raspodjeli sredstava od igara na sreću u 2016. godini te ocijenili da je realno očekivati da će novi saziv biti popunjen predstavnicima “obiteljskih udruga”, iza kojih se zapravo krije konzervativni svjetonazor Željke Markić i sličnih.

Donedavna predsjednica Savjeta za razvoj civilnog društva Željka Leljak Gracin inače je voditeljica Programa pravo okoliša Zelene Akcije. Zelena Akcija uz ostale parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja i ostalih “udruga za razvoj civilnog društva” okupljenih u Platformi 112 i koje su bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni), podupirala je i SDP-ovu kampanju pod nazivom “Hrvatska može bolje.”

Marinu Škrabalo viđali smo u ulozi aktivista “inicijative Dobrodošli” negodujući protiv zatvaranja migrantske “balkanske rute”, istupala je protiv referenduma o braku, kao i protiv referenduma o ćirilici ili onu koja izražava zabrinutost prigodom prijedloga zakona o financijskim poslovanju neprofitnih organizacija u ime platforme 112 da se izuzećem vjerskih zajednica stvara nova porezna oaza i unosi rizik koruptivnog pranja novca.

U razgovoru za Nacional početkom lipnja GONG-ova viša savjetnica Škrabalo izrekla je tvrdnju o prodoru radikalne desnice, a upravo su nedjeljni izbori pokazali potpuni slom desnih stranaka.

“Svi mi se moramo pitati što se to zapravo događa 2016. u Hrvatskoj. Jer mi nemamo samo prodor radikalne desnice u politički mainstream koji je dopustila Domoljubna koalicija, vjerojatno zbog straha od izbornog neuspjeha. Mi istovremeno imamo jačanje neoklerikalnog pokreta koji predvode s jedne strane Ladislav Ilčić, s druge strane Željka Markić, taktikom plasiranja vrlo ideologiziranih i vrlo radikalnih aktera u različite političke opcije. To je izuzetno inteligentno odrađena horizontalna politička infiltracija. Nemojmo zaboraviti da je U ime obitelji jedina grupacija u civilnom društvu u Hrvatskoj koja je mrtva hladna ušla u stranačko izborno nadmetanje, a istovremeno sve ostale proziva za politikantstvo. GONG imaju na posebnom piku iako se radi o udruzi koja je čak dogmatski nestranačka budući da u njenom upravljanju ne mogu sudjelovati nikakvi stranački i javni dužnosnici”, ustvrdila je Škrabalo za Nacional.

Marina Škrabalo smijala se dok su vrijeđali Željku Markić

Podsjetimo kako je Dražen Ćurić u Večernjem listu opisao radijsku emisiju Poligraf u kojoj su se sučeljavale dr. Željka Markić iz inicijative “U ime obitelji” i Marina Škrabalo iz GONG-a.

Napisao je krajem 2013. Večernjakov kolumnist da je bio “užitak gledati emisiju koja je otkrila svu prijetvornost i dvoličnost humanistice Marine Škrabalo. Vrhunac je bio kada su se uključili i gledatelji. Jedan od njih usporedio je Željku Markić s nacističkim zločincem Josephom Goebbelsom. Umjesto da zaštiti sugovornicu i osudi govor mržnje, Škrabalo se počela smijati. Ispočetka jedva vidljivo, a onda sve jače i jače. Oh, da ste samo vidjeli tu sreću! Naposljetku je morala staviti ruku na usta nadajući se da nitko neće primijetiti njezinu zluradost. Hoće li snimka emisije biti kobna za Marinu Škrabalo kao što je za Sanadera bio koban ručak u Marcelinu? Nije se proslavio ni Togonal, koji je trebao reagirati na ovu GONG-ovu pakost.”

Marina Škrabalo članica je više organizacija civilnog društva, a nije jedina. Tako se stječe dojam o masovnosti nevladinih i drugih udruga, ali vjerojatno i niz drugih povlastica koji iz toga proizlaze.

U svojem životopisu napisala je da ima kvalifikacije ‘za jačanje građanskih prava i izgradnji mira u post-jugoslavenskoj regiji(!)’. Pod poznavanjem jezika navodi da joj je hrvatski jezik materinski, ali dodaje “stoga i poznavanje srpskog i bosanskog jezika”.

Marina Škrabalo kći je Ive Škrabala, nekadašnjeg filmskog redatelja i saborskog zastupnika HSLS-a i Libre (započeo je zbrku s hrvatskim državnim blagdanima izmislivši hrvatski Dan državnosti i Dan neovisnosti, jedan u nizu postupaka tzv. “detuđmanizacije”), a njezin brat Mate Škrabalo hrvatski je veleposlanik pri Europskoj uniji, bivši savjetnik premijera Zorana Milanovića za vanjsku politiku. Stric Zdenko Škrabalo, akademik je, znanstvenik, liječnik i diplomat.

Godine 2002. gospođa Škrabalo dobiva nagradu Sorosevog Otvorenog društva iz Budimpešte (International Policy Fellowship, Open Society Institute Budapest – 2002), a od 2012. zaposlena je u GONG-u kojeg financira Soros.

Nakon što je SDP-ova Vlada imala četiri godine mira od prozivki raznoraznih ‘nevladinih udruga’ javio se početkom godine GONG (udrugu koju je dr. sc. Peternel okarakterizirao kao parapolitičku organizaciju koja je potpuno izgubila vjerodostojnost kada je na legalnom referendumu o braku zauzela jednu stranu) napadajući novu Oreškovićevu Vladu nakon prvih mjesec dana izražavajući “brigu zbog prvih mjesec dana rada Vlade”, rekavši da je Hrvatska suočena s opasnošću ozbiljne demokratske regresije i ugrožavanja temeljnih demokratskih institucija, građanskih sloboda i civilizacijskih vrijednosti.

Udruga GONG član je Platforme 112 i za vrijeme SDP-ove vlasti primala je sredstva iz državnog proračuna te je podupirala ideološke pothvate Vlade Zorana Milanovića poput nametanja nestručnog “zdravstvenog odgoja” djeci u svim hrvatskim školama ili predvodila kampanju protiv referenduma o braku kojoj su za tu kampanju odobrena posebnom odlukom sredstva iz državnog proračuna. GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. GONG ima 16 ili 17 zaposlenika, prosječna im je plaća oko 7000 kuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, te financirajući se iz državnog proračuna i donacija Sorosevog Otvorenog društva.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content