MATIĆ UHVAĆEN S RUKAMA U PEKMEZU: Milijunske malverzacije za mandata Predraga Matića i Bojana Glavaševića!

Riječ je o nalazu državne revizije koji datira iz ere kontroverznog ministra Predraga Matića i još kontroverznijeg mu pomoćnika Bojana Glavaševića, zbog kojih je mjesecima pred zgradom Ministarstva stajao šator branitelja prosvjednika. Dok su branitelji prosvjedovali, ova se ekipa očigledno bavila nešto unosnijim poslovima s kojima je upoznat i tehnički HDZ-ov ministar Tomo Medved, koji još ništa nije poduzeo.

Hrvatski branitelji, posve sigurno, jedna su od najranjivijih i najosjetljivijih skupina našeg društva, a manipulacija s njima uslijedi tijekom svake predizborne kampanje kada se preko njihovih pleća kupuju jeftini poeni, te se tako političke elite lažnim domoljubljem pokušavaju domoći vlasti.

Podjednako su obje najjače političke opcije i HDZ-ova SDP-ova, koristile branitelje za dolazak na vlast, a tome u prilog ide i ogroman broj braniteljskih udruga koje su sve samo ne ujedinjene u borbi za braniteljske interese i prava. Da malo tko u ovoj zemlji za koju su se isti ti branitelji borili uistinu mari za njihove interese, pokazuje nalaz Državne revizije koja se pozabavila njihovim resorom, odnosno Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Naime, riječ je o nalazu koji datira iz ere kontroverznog ministra Predraga Matića i još kontroverznijeg mu pomoćnika Bojana Glavaševića, zbog kojih je mjesecima pred zgradom Ministarstva stajao šator branitelja prosvjednika. Dok su branitelji prosvjedovali, ova se ekipa očigledno bavila nečim drugim, nešto unosnijim poslovima s kojima je upoznat i tehnički HDZ-ov ministar Tomo Medved.

Razbacivanje novcem

Naime, Ministarstvo je prema nalazima revizije ne samo ponovilo ranije nepravilnosti utvrđene revizijom iz 2012., na koje također nitko nije reagirao, već je napravilo i nove propuste. Oni uključuju nepripadajuća novčana primanja, rashode za prekovremeni rad i službena putovanja, te čuvenu reprezentaciju i intelektualne i osobne usluge, kao i javnu nabavu.

Ministarstvo branitelja, rukovođeno Matićem, tako je temeljem podataka iz aplikacijskog programa Dom plus evidentiralo potraživanja za nepripadajuća novčana primanja u iznosu od 7,4 milijuna kuna. Revizija je definirala i da je za prekovremeni rad isplaćeno 773.712 kuna, što je 3,3 posto ukupnih rashoda za zaposlene. Ministarstvo je još od 2013. u sustavu centraliziranog obračuna plaća, koji je lani za 117 zaposlenih odradio gotovo 8500 prekovremenih sati, za što je izdvojeno 535.000 kuna.

Nadalje, 22 zaposlenika prekovremeno su radili od 186 do 364 sati godišnje, što je ukupno 2157 sati koja su koštala 145 tisuća kuna. Prema navodima Državne revizije ne postoji mogućnost unosa više od 180 sati prekovremenog rada godišnje, a Ministarstvo je korigiralo bruto plaće tako da je za prekovremeni rad iznad 180 sati obračunavalo nove koeficijente čime su povećane osnovne plaće, koje su isplaćivane, naravno, iz hrvatskog proračuna, istog onog kojeg puni hrvatska sirotinja. Za intelektualne i osobne usluge u eri SDP-ova ministra Matića isplaćeno je 9,4 milijuna kuna, od čega za ugovore o djelu 6,6 milijuna.

Najznačajniji dio su naknade za ugovore o djelu sa stručnim suradnicima u centrima za psihosocijalnu pomoć i članovima povjerenstva za revizije invalidnosti i druga vještačenja, za koja je izdvojeno 4,5 milijuna, odnosno 18,2 posto osiguranih sredstava. Za poslove čišćenja, vozača, administracije i sličnih aktivnosti zaključeni su ugovori o djelu vrijednih dva milijuna kuna, a takvi pak čine 8,1 posto, iako izdaci za pružatelje usluga ne bi smjeli prelaziti dva posto ukupnog iznosa za osnovne plaće s doprinosima u tekućoj godini.

Službena putovanja

Revizija se pozabavila i propustima kada su u pitanju putni nalozi i zahtjevi za službena putovanja, za koje je izdvojeno 957.501 kuna. Dijelu zaposlenika su za službena putovanja u inozemstvo isplaćeni predujmovi viši od potrebnih troškova za ostvareni službeni put, a anomalija leži i u tome što su zaposlenici putne naloge razduživali i primljene predujmove vraćali po isteku roka propisanog naputkom Ministarstva.

Također vrijedi znati kako putni nalozi za službena putovanja službenim automobilom ne sadrže podatke o vozilu, kao ni početno i završno stanje brojila, te broj prijeđenih kilometara, iz čega proizlazi da se službenim vozilima koristio tko je htio i kada je htio, a sve su to platili porezni obveznici.

Da priča bude još apsurdnija, prema izvješću, nema obrazloženja rezultata obavljenog posla, kao ni naznačene zadaće osobe upućene na službeni put, kako je to propisano Naputkom Ministarstva. Uz dio putnih naloga odobreni su i isplaćeni troškovi prijevoza u mjestu službenog puta, troškovi reprezentacije po računima koji ne sadrže popis osoba i svrhu ugošćavanja, te troškovi usluge posebnog prijelaza putničkog terminala, bez obrazloženja opravdanosti korištenja usluge.

Putni nalozi za službeni put u inozemstvo ne sadrže podatke o prelasku državnih granica, što onemogućava provjeru ispravnog obračuna dnevnica, konstatira revizija. Rashodi za reprezentaciju iznose pak 153.000 kuna, što i nije neki veliki novac, ali je problem u tome što se ne zna svrha ugošćivanja, kao ni broj ugošćenih osoba, zbog čega nije vidljiva opravdanost tog troška.

Ukupni prihodi i primitci Ministarstva su u 2015. iznosili 861,4 milijuna kuna, što je za 50,6 milijuna ili 5,6 posto manje u odnosu na godinu ranije. Ostvareni prihodi i primici bili su za 111 milijuna ili 11,4 posto manji od planiranih. Financijskim planom za 2015. planirani su, a nisu ostvareni prihodi iz fondova EU-a u iznosu 11,5 milijuna kuna, zbog kašnjenja upravljačkih i posredničkih tijela s pripremom za provedbu natječaja, navodi Revizija.

Početkom 2015. u Ministarstvu je bilo 186, a koncem godine 202 zaposlenika, a ministar hrvatskih branitelja bio je Predrag Matić.

To nije sve…

Osim što su nalazi Državne revizije utvrdili čitavu paletu nepravilnosti iz vremena Matića i Glavaševića, čini se kako tu priči nije kraj, već ona dobiva svoj još apsurdniji epilog. Naime, ugledni psihijatar koji se dugi niz godina bavi braniteljskom problematikom, dr. Herman Vukušić, koji je uzgred bio i pomoćnik ministra branitelja u tijeku izrade nalaza revizije, uputio je pismo aktualnom ministru branitelja Tomi Medvedu upozoravajući ga na nepravilnosti u ovome resoru, na što ministar iz nekog razloga nije reagirao.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Odgovori

Skip to content