Tko od aktualnih ministara ostaje bez resora?

Čelnici Mosta i HDZ-a, Božo Petrov i Andrej Plenković, nakon svog jučerašnjeg sastanka najavili su da će njihovi pregovori o sastavljanju nove Vlade završiti do ponedjeljka 10. listopada kada je najavljen sljedeći krug konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Osim što još ima nepoznanica oko konačne podjele resora, većina kadrovskih upitnika oko sastava nove Vlade tiče se HDZ-a, jer po svemu sudeći u Mostu planiraju, ovisno o tome koliko će i koje resore dobiti, uglavnom ponoviti svoje ministre iz prošle Vlade Tihomira Oreškovića, piše Novi list.

Kad je Most u pitanju, neizvjesno je samo hoće li Tomislav Panenić ostati ministar ako HDZ preuzme resor gospodarstva, odnosno hoće li se Most odlučiti za to da Paneniću povjeri energetiku. Iako je bio jedan od njihovih najjačih aduta u pripremi predizbornog programa u prošloj godini, vidjet će se i hoće li Davor Romić voditi resor poljoprivrede kad joj se priključi regionalni razvoj.

I to spajanje dio je promjena koje se tiču HDZ-a, jer ta stranka navodno predlaže da se ukine Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, te da se regionalni razvoj priključi poljoprivredi, a EU fondovi Ministarstvu financija, gdje već postoji takva uprava.

To bi značilo da bez resora ostaje Tomislav Tolušić koji dolazi iz županije u kojoj je HDZ na vlasti u svim općinama i gradovima. Pomalo je to nevjerojatna slagalica, slažu se i HDZ-ovci s kojima smo o tome razgovarali, s obzirom na snagu virovitičkog HDZ-a i na činjenicu da je baš Tolušić ljetos prvi objavio da se neće kandidirati za predsjednika HDZ-a i da će tamošnji HDZ početi prikupljati potpise za kandidaturu Andreja Plenkovića za šefa stranke. Hoće li Plenković naći neko mjesto u Vladi za Tolušića, nemoguće je doznati jer s njegovom kadrovskom križaljkom rijetki su upoznati, a oni o tome šute, dok ostali u HDZ-u nagađaju.

Dio tih nagađanja su i priče o sigurnim gubitnicima i dobitnicima iz Oreškovićeve Vlade. Tako svi tvrde da Zdravko Marić ostaje ministar financija, da bi svoju poziciju mogao možda sačuvati i Oleg Butković, a s jednakom sigurnošću procjenjuju da mjesta u novoj Vladi neće biti, primjerice, za Bernardicu Juretić, Nadu Šikić ili Daria Nakića.

U Vladi vjerojatno neće biti ni Darka Horvata. Kao mogući nasljednici u nekom od tih resora, pogotovo gospodarstvu i poduzetništvu te mirovinskom sustavu, spominju se Tomislav Ćorić i Goran Marić. HDZ je resor zdravstva čak nudio i Mostu, ali su takvu mogućnost mostovci odbili. Izvan Vlade ostaje i ministar obrane Josip Buljević kojeg će najvjerojatnije na toj poziciji zamijeniti Damir Krstičević.

Iako su o njemu mnogi govorili kao o čovjeku bliskom Tomislavu Karamarku, dio HDZ-ovaca nam tvrdi da Anton Kliman nije bez šanse da ostane ministar turizma, iako neki stranački dužnosnici na tom mjestu vide i Garija Capellija. Možda su mu šanse manje nego Klimanu, ali izvori iz HDZ-a uvjeravaju kako su mediji prerano otpisali Zlatka Hasanbegovića i da Plenković sigurno razmišlja i o dobrim i o lošim stranama moguće odluke da u resoru kulture ne dođe do promjene.

Slična je situacija i s Mirom Kovačem, ministrom vanjskih poslova, čiji ostanak u Vladi zagovara nešto desnija struja u HDZ-u. Kovač ima potporu i u desnoj struji izvan HDZ-a pa ga je tako na nedavnom veteranskom skupu, gdje je ministar vanjskih poslova govorio o situaciji u BiH, jedan od govornika Zdravko Tomac zajedno s Hasanbegovićem i ministrom branitelja Tomom Medvedom označio kao istinsku hrvatsku opciju i pobjednika izbora.

Od njih trojice, za Plenkovića je politički problematično jedino zadržavanje Hasanbegovića u Vladi, a pitanje je može li zadržavanjem Kovača i Medveda utišati nezadovoljnike kojih bi sigurno bilo nakon što bi Hasanbegović ostao izvan Vlade. Naime, Plenković svoju kadrovsku križaljku na kraju ipak mora testirati i na Predsjedništvu stranke, te na Klubu zastupnika jer će oni u konačnici dići ruku za novu Vladu.

Neizvjesno je i tko će od Plenkovićevih bliskih suradnika u HDZ-u u konačnici zasjesti na potpredsjedničko mjesto u Vladi. Čini se gotovo sigurno da bi to bili Davor Ivo Stier i Davor Božinović, a kao moguća potpredsjednica spominje se Ivana Maletić, no dio HDZ-ovih kuloara procjenjuje da bi ona na kraju mogla ipak ostati u Europskom parlamentu.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content