ŠOLA: Ubi Pupovca briga za srpski narod

Foto Hanza Media

Ako imate nacionalne partnere na području Hrvatske od Kopačkog rita pa do Krka, je li prirodno da nemate predstavnika nacionalnih manjina koji sudjeluju u radu tih javnih poduzeća na tim javnim područjima, na kojima su nacionalne manjine izrazito zastupljene. Je li prirodno da u HEP-u nema predstavnika srpske zajednice, ili u Hrvatskim šumama…, rekao je Milorad Pupovac.

Ovakav ‘neobičan’ Pupovčev zahtjev naišao je ne neodobravanje svih, i lijevih i desnih, zapravo svakog razumnog čovjeka. Kadroviranje u tvrtkama po nacionalnom, spolnom, stranačkom, rodijačkom ili bilo kojem drugom ključu osim kompetencija, dovelo nas je tu gdje jesmo. No pravi problem i tema koju bi trebalo otvoriti nakon ove eskalacije Pupovčeva etnobiznisa koji se sada širi i na strateške hrvatske tvrtke, nije spomenuta, pa ćemo to učiniti ovom prilikom.

Naime, u vrijeme tzv. SAO Krajine, Pupovčevi i Stanimirovićevi sunardonjaci već su ‘upravljali’ hrvatskim prirodnim bogatstvima, od šuma do energenata. To je bilo vrijeme neviđene pljačke resursa koji su potom odvoženi u Srbiju. Evo jednog primjera.

U izvješću o vađenju sirove nafte od 10. 2. 1995. godine direktor Naftne industrije Krajine iz Petrinje Branko Mađarac piše slijedeće:

‘U periodu od 28. 6. do 30. 10. 1993. godine u rafineriju nafte Pančevo prema dobivenim odvagama, otpremljeno je na preradu 9,280.600 kg sirove nafte, specifične težine 0, 8719 što u litrama iznosi 10,644.110. Uslijedio je prekid tako da su radovi počeli 4. 4. 1994. do 15. 8. 94. god. U tom periodu u rafineriju nafte Pančevo, prema dobivenim odvagama, otpremljeno je na preradu 3,228.740 kg sirove nafte specifične težine 0, 8719 što u litrama iznosi 3,703.108. U oba perioda u rafineriju nafte Pančevo otpremljeno je na preradu ukupno 12,509.304 kg specifične težine 0, 8719 što iznosi 14,347.218 litara.’

Kao i s naftom, okupacijska srpska vlast u kojoj je sudjelovao i sadašnji šef Pupovčeva SDSS – a Vojislav Stanimirović, ponašala se i s hrvatskim šumama, koje su sječene i odvožene, među inim, i u Srbiju.

I sada bi Pupovac članove svoje stranke opet vratio u Hrvatske šume, što je razumljivo, jer među njima ima dosta ljudi koji su ‘kompetencije’ u šumarstvu i energetici dokazali u vrijeme tzv. SAO Krajine.

Ne bi bilo zgorega da Pupovac zatraži i srpske kvote u INA-i, budući da i tu ima kompetentan kadar, recimo ovaj bivši direktor Naftne industrije krajine koji je slao hrvatsku naftu u Pančevo. Zašto prekinuti dobre tradicije. Ova pljačka hrvatskih resursa u vrijeme srpske okupacije Hrvatske broji se u milijardama. U tom svjetlu Pupovčev zahtjev za povratkom Stanimirovićeva kadra na ‘mjesto zločina’, nekažnjene i nerestituirane pljačke, treba promatrati kao neviđeno moralno posrnuće jednog čovjeka i političara, kao akt bešćutnog cinizma prema državi u kojoj živi. Zato na cinizam treba odgovoriti jednako cinično.

Naime, sada je jasno zašto Pupavac na dan kada Hrvatska slavi veličanstvenu Oluju i oslobođenje zemlje od velikosrpskih pljačkaša naših prirodnih i inih resursa, odlazi u Srbiju i sa Vučićem i Nikolićem ‘slavi’ oslobađanje Hrvatske kao ‘dan žalosti’.

Pa kako taj dan ne bi bio za ove depilirane četnike u Beogradu iz ekološkog uzgoja popa Đujića ‘dan žalosti’ kada je daljnja pljačka onemogućena? Imaju doista za čim žaliti, i u Beogradu i u Pančevu.

U toj pljački Hrvatske samo pojedinci poput Gorana Hadžića i sličnih su se obogatili, a izmanipulirani srpski narod većinom i danas tavori u posvemašnjoj bijedi, pa i pored takvih zaštitnika kao što su Pupovac ili Stanimirović.

Uostalom, najprirodnije bi bilo da svoj stranački kadar koji je ‘kompetencije’ u ‘upravljaju’ hrvatskim resursima stekao u vrijeme tzv. SAO Krajine, umjesto u Hrvatskim šumama INA-i ili HEP- u, uhljebe u Pančevu, Čačku ili bilo kojem drugom mjestu koje su svojim kompetencijama tijekom okupacije Hrvatske zadužili.

Pupovcu i njegovim manipulacijama već netko mora stati na kraj, i to baš zbog samog srpskog naroda u Hrvatskoj koji je SDSS-u samo pokrivalo za ‘treće’ ciljeve od kojih srpski narod kao takav nema nikakve koristi, osim što ‘nekim’ Srbima njihov narod u Hrvatskoj služi već više desetljeća kao moneta za potkusurivanje i osobno bogaćenje.

Plenković i društvo niti jesu niti imaju etiketu nacionalista, zato imaju širok manevarski prostor u suzbijanju manipulacija manjinama. Važan instrument je i proces približavanja Srbije EU. Tu naša vlast ne smije popustiti Srbiji u dvije stvari. Prvo i najvažnije: da nam otkriju gdje su nestali, da kažu u koje masovne grobnice su ih pobacali.

I drugo, neka plate ili vrate sve što su opljačkali, od šuma preko kulturnih dobara do nafte. Ako nova hrvatska vlast to propusti, onda znači da odobrava kriminal, zločin i pljačku prema svome narodu u ime ‘europskih vrijednosti’ ili ‘manjinskih prava’.

Zašto bi, dakle, Pupovac u Hrvatske šume? Možda mu trebaju balvani za novu revoluciju? Ma ne, on se samo ubi od brige za gladni srpski narod.

Piše: Ivica Šola/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content