DON DAMIR RAZOTKRIVA PRAZNOVJERJE: Psihokineza

Don Damire, imam par pitanja:
1. Da li je psihokineza povezana sa okultnim?
2. Psihokinezu koriste mnoge vojske u borilačkim vještinama za neutraliziranje protivnika u bliskim borbama bez fizičkog kontakta, da li se to može pripisati vlastitoj moći i treningu uma ili postoji neka viša sila koja omogućuje te stvari?
Zanima me to jer se ne bi volio upuštat u nešto što može izazvati neke kontrareakcije, jesam za razvoj uma, ali ne pod cijenu štete duše.
Hvala Vam, Boško

Dragi Boško,
drago mi je što nastojiš oko cjelovitog razvoja dajući pritom ispravno prioritet spasenju (duše).
Ne poznajem niti jednu osobu koja se služi psihokinezom. Također, ne sjećam se niti jednog sveca koji je pomicao predmete snagom svoga uma. Mislim da i drugi ljudi imaju iskustvo slično mome. Stoga mi se čini opravdanim zaključiti da nije dio Božjega plana da čovjek ima takvu sposobnost, niti po svojoj naravi, niti posebnim djelovanjem Duha Svetoga.
Međutim, isto se tako čini u skladu s ljudskom ohološću da, poput praroditelja, i mi ponekad nastojimo na različite načine „postati kao Bog“, pa tako i nastojeći steći određene posebne moći. Nadalje, poznato je da Sotona, koji i nadahnjuje takva stremljenja, daje određene okultne moći onima koji ih traže, makar se ne obraćali svjesno i izričito njemu.
Crkva nas, naprotiv, uči da „izvanredne (duhovne) darove ne valja lakoumno zahtijevati“ (LG 13), čak i kada se radi o karizmama koje su dobro posvjedočene u Svetom Pismu i Tradiciji Crkve. Tim više bi se takvo upozorenje odnosilo na posve neposvjedočenu i vrlo sumnjivu sposobnost kao što je psihokineza.

Btb,
don Damir

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content