Hrvatska predsjednica osudila ekspanizonističku politiku Vladimira Putina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je sudjelovala na Nacionalnom sigurnosnom forumu u Halifaxu, gdje je govorila o aktualnom stanju sigurnosti u Europi. Potom je i dala intervju DefenceNewsu u kome se osvrnula na teme vezane uz raspoređivanje vojske i tehnike na granicama s Rusijom a osudila je i ekspanzionističku politiku Vladimira Putina.

Novinar ju je pitao oko pritiska Donalda Trumpa na druge države članice NATO saveza da povećaju izdvajanja za naoružanje i vojsku na proračunskih 2 posto BDP-a.

-Ne radi se samo o novcu i trošenju, radi se i o investiranju. Da, neke zemlje nisu još došle do razine 2 posto, ali za to postoje različiti razlozi koji se moraju pogledati. Recimo moja zemlja Hrvatska, izašli smo iz rata i agresije, bilo je potrebno puno toga obnoviti u Hrvatskoj. Ono što je najvažnije je da, u slučaju da SAD ikad zatrebaju našupomoć, znaju da uvijek stojimo uz njih rame uz rame – istaknula je u intervju DefenceNewsu.

Odluke Europske Unije i NATO-a o postavljanju jakih snaga na granicu s Rusijom vidi kao odgovor na ekspanizonističku politiku Vladimira Putina.

-Bilo bi nam draže da nije došlo do toga, ali jest. Čini mi se da ljudi traže jasne i vidljive signale, a to je u ovom slučaju prisutnost vojske. No, jednako su važni razgovori koje vodimo u pozadini, te rasprave o tome kako najbolje odgovoriti na te izazove. Važno je i pozitivno pristupiti Rusiji unatoč atmosferi koju stvaraju Kremlj i Vladimir Putin. Moramo ih uvjeriti da naše postupanje nije usmjereno protiv Rusije, nego prema zaštiti teritorija članica NATO-a. NATO je prije svega obrambeni savez, koji ne želi ni destabilizaciju ni okupaciju u ijednoj zemlji koja bi bila prijetnja Rusiji – rekla je Predsjednica.

Nestabilnost susjedne Bosne i Hercegovine vidi kao jednu od glavnih ugroza koje se mogu odraziti na Hrvatsku.

-Prvenstveno, to je nestabilnost susjedne Bosne i Hercegovine. Republika Srpska je nedavno imala referendum o proslavi Dana Republike Srpske, no svi znamo da je to testiranje terena za mogući referendum o neovisnosti. Dođe li do takvog referenduma, to bi moglo dovesti do novih konflikata i sukoba – zaključila je Grabar-Kitarović.

Izvor: hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content