RUSI OTVORENO ZAPRIJETILI NORVEŠKOJ: Patit ćete! Upravo ste upali na popis meta našeg nuklearnog oružja!

Ruski supersonični bombarder Tupoljev Tu-160, sposoban nositi i projektile s nuklearnim glavama Foto: Ria Novosti / REUTERS

Vijest da će se u Norveškoj stacionirati 330 američkih marinaca u bazi Værnes nije dobro prihvaćena u Rusiji, piše The Local.

Tako je Franc Klincevič, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost rekao da je to dio američke pripreme za “globalni napad” i da se Norveška ovim potezom pretvorila u metu za potencijalni nuklearni udar.

S obzirom da Klincevič nije sitna riba u ruskom sigurnosnom aparatu, nego jedan od najutjecajnijih ljudi kada je riječ o obrambenoj politici Moskve, njegove riječi treba ozbiljno shvatiti.

– Ovaj potez je vrlo opasan za Norvešku i Norvežane. Kako da reagiramo na ovo? Nikada prije nismo Norvešku imali na listi meta naših strateških oružja. Ali ako se ova situacija dalje razvije, norveška će populacija patiti – rekao je Klincevič.

Ovakav je agresivni stav objasnio potrebom da se odgovori na sve vojne prijetnje:

– Moramo odgovoriti na vojne prijetnje našoj obrani. I imamo čime odgovoriti, zašto ne reći kako stvari stoje.

Rusija je do sada nekoliko puta kritizirala odluku da se 330 američkih marinaca razmjesti u Norveškoj, ali je norveška ministrica obrane Ine Eriksen Søreide odbacila kritike objašnjenjem da se time neće osnivati američka baza u Norveškoj, nego je riječ samo o svojevrsnom “testnom smještaju” čiji će se učinak ocjenjivati u 2017. godini.

– Ne postoje objektivni razlozi da Rusija reagira na ovo. No, Rusi trenutno na isti način reagiraju na sve što rade NATO članice – kazala je Søreide.

Norveška je 1949. godine bila među osnivačima NATO pakta, a ruske je bojazni do tada otklanjala obećanjem da svoj teritorij neće otvarati stranim vojnim trupama osim ako budu napadnuti ili pod prijetnjom napada, podsjeća The Local.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content