BURNO U BEOGRADU Vučić: Hrvatska Srbiju neće moći gaziti, ni zgaziti!

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden razgovarao je danas telefonski s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o “važnosti euroatlantske integracije zemalja zapadnog Balkana”, priopćeno je iz Bijele kuće.

Srpski premijer Aleksandar Vučić u Beogradu je spomenuo to priopćenje i zaključio kako je Biden zvao Plenkovića zbog hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU. Priopćenje Bijele kuće ne spominje izrijekom Srbiju, ali dodaje da su se Biden i Plenković “složili da bi napredak prema tom (euroatlantskom, op. a.) cilju doprinijelo miru, stabilnosti i prosperitetu čitave regije”.

– Biden je danas razgovarao s hrvatskim premijerom i ukazao na neophodnost otvaranja poglavlja. To nije bilo dovoljno – rekao je Vučić, nakon što je jučer napustio Bruxelles zbog “vitalnih vrijednosti”, prenosi RTS.

– Mi nikoga ne mrzimo i ni s kim nećemo sukobe, hoćemo sa svima razgovarati, ali nismo ni narod ni država koju će bilo tko ponižavati. Srbiju nikada nećete moći ni gaziti, ni zgaziti, ni ponižavati – rekao je Vučić na izvanrednoj konferenciji za medije na kojoj je bio dosta kritičan prema Hrvatskoj.

Vučić je rekao da je otvaranje poglavlja 26 blokirala samo Republika Hrvatska, da jučer u Bruxellesu nije dobio obrazloženje za neotvaranje tog poglavlja te da je to jedan od razloga zašto se vratio u Beograd. Zahvalio se slovačkim i njemačkim prijateljima, ali i američkom potpredsjedniku Bidenu. Poručio je da Europa nije nešto o čemu Srbiju mogu učiti “oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cijela povijest počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji”.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content