DON DAMIR ODGOVARA: Zašto se postaje sotonistom i ima li povratka?

Gledao sam jednu tv emisiju i vidim kako je mladi dečko nestao, u svoje slobodno vrijeme štovao je sotonu. Zanima me kako se te osobe koje jednom počnu štovat sotonu mogu vratit na pravi put? Je li pravi način egzorcizam, je li u njima sotona ili im je samo um začaran, ali ne i duša? I kako takve osobe prepoznat na ulici?

Poštovani,

Istina je da sotonizam, zajedno s drugim oblicima okultnoga, postaje sve raširenija pošast našega vremena. Na to često u svojim knjigama upozorava i rimski egzorcist velikoga iskustva o. Gabriel Amorth. Posljedica je to posvemašnjeg sekularizma koji čovjeka odvaja od vjere, ostavlja ga duhovno praznoga, a usmjerava ga prije svega na zadovoljavanje svojih sebičnih potreba. Na tako pripremljenom terenu okultno lako uspijeva jer daje čovjeku zaviriti u duhovni svijet, a da pri tome ne traži od njega obraćenje niti nudi križ, već mu samo obećava pomoći na putu stjecanja uspjeha, bogatstva, zdravlja, moći, vlasti, skrivenog znanja…

Čovjek u svakom slučaju ostaje slobodan sve do časa smrti, pa tako i mogućnost obraćenja i spasenja postoji sve do toga trenutka, kada više nema predomišljanja, nego ostaje samo pravedni Božji sud. Međutim, čovjek se tijekom života «vježba» bilo u dobru-kreposti, bilo u zlu-manama. Te se navike postupno ukorjenjuju i postaju kao čovjekova «druga narav», kako kaže stara latinska poslovica. Stoga s vremenom postaje sve teže promijeniti se. Nije mi poznato da se neki svetac «obratio» na zlo u času smrti, a i obratno, premda je moguće, ne treba nipošto podrazumijevati. Nije nimalo lako nekome tko cijeli život raste u oholosti odjednom se poniziti, proglasiti svu svoju prošlost zabludom i zatražiti milosrđe od Boga.

Ipak, Bog će sa svoje strane učiniti sve što može (ne kršeći ljudsku slobodu) da čovjeka privuče k sebi, da ga spasi, pa makar i u zadnji čas. U tome mu svakako mogu puno pomoći molitve i žrtve svakoga od nas, pa tako i tvoje. Molitve oslobođenja i egzorcizam također mogu biti itekako korisne, međutim ne mogu zamijeniti volju, odnosno želju tlačene ili opsjednute osobe da raskine svaku vezu sa zlom.

Osobi koja živi intenzivniji duhovni život Bog može dati prepoznati osobe koje su pod utjecajem zloga, osobito ako ih želi potaknuti da mole vezano za tu situaciju. Međutim, nije se potrebno na vlastitu pobudu opterećivati time je li ova ili ona osoba koju sretnemo na ulici u ovome ili onome duhu – tu bi moglo biti nezdrave znatiželje, straha, ohole želje za naglim duhovnim rastom, nepotrebnog rasipanja snage… To su, dakako, loši pokazatelji.

Za kraj ovog odgovora prilažem ti linkove jednog dojmljivog svjedočanstva bivšeg sotonista i jednog prijašnjeg odgovora demonskom utjecaju:

http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/405

Btb,
don Damir

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content