Sljedeći korak: deložacija premijera

Foto Tonći Plazibat / Hanza media

Državni tajnik u prosvjetnome ministarstvu Matko Glunčić nova je žrtva na lomači pravovjernih. Njegovo objašnjenje o slabim rezultatima naših učenika na jednom međunarodnom testu, kako su u statistiku uzeta i djeca s posebnim potrebama te djeca nacionalnih manjina, ocijenjeno je kao sramotno i diskriminatorsko.

Jedna od svećenica te nove ortodoksije Sabina Glasovac, koja je nečuvenom drskošću Andri Krstuloviću u pola minute pet puta skresala u brk da laže, ultimativno je poručila: Čekamo ostavku da ne moramo inzistirati na smjeni!

Glunčićeva ostavka

Za Glunčića je, u staroj maniri izvrtanja i podmetanja, rečeno kako je on manjine i djecu s posebnim potrebama “okrivio” za slab uspjeh. A radi se o tome da je on samo pokušao objasniti, možda netočno, slabije rezultate učenika, što se nikako ne može nazvati diskriminacijom, već prije pozivom da se toj djeci pruži veća pomoć.

Poznata je stvar da, na primjer, romska djeca imaju veće probleme u učenju iz niza socijalnih razloga, a već sama definicija djece s posebnim potrebama dovoljno govori. Čini se kako je Glunčić došao na metu onih kružoka kojima je teško pala smjena njihova idola Borisa Jokića s mjesta reformatora obrazovanog sustava, na koje je mjesto sada zasjeo Glunčić.

Glunčić je doživio i oštre kritike iz samog HDZ-a pa se sada doista očekuje kako će biti razriješen dužnosti ako se sam ne povuče, što već postaje dio sustava neprestanih ustupaka čim netko s radikalno lijevog krila, ma koliko ono bilo beznačajno, digne moralnu paniku na nekoga ili na nešto. Obično se radi o ogorčenim izvaninstitucionalnim pritiscima uz upotrebu svih raspoloživih sredstava, mikrofona i megafona, lonaca i poklopaca, kolaca i konopaca.

Kampanja bez kraja

Najprije se vlast odrekla usluga Zlatka Hasanbegovića, onda je žrtvovan dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić, njegov nasljednik Željko Holjevac dobio je dvojnika u liku Nevena Budaka, stolica se opasno trese i samom rektoru Damiru Borasu, ostavka se traži i za ministra Pavu Barišića.

I tim kampanjama neće biti kraja. Čim netko izjavi ili učini nešto nepoćudno, nešto što se ne sviđa Urši Raukar, Nenadu Staziću, Miloradu Popovcu, Draganu Markovini ili Zoranu i Vesni Pusić, koja opasno prijeti šrafcigerom, stvara se neviđena galama, pljušte optužbe i traže ostavke. A vlast popušta i time ih ohrabruje.

A što ako se zatraži zamjena grba na crkvi sv. Marka, ili, što je još gore, iseljenje premijera iz Banskih dvora jer je tamo stolovao Ante Pavelić. A onda će Andrej morati u “kockicu”, gdje će ga dočekati Vladimir Bakarić.

Autor: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content