TKO JE SLAVEN RAŠKOVIĆ-MLADA NADA DOCUMENTE: Kao dječak na traktoru bježao u Srbiju, a sad se vratio u krilo Vesne Teršelič!

Nakon VRA Oluja s izbjegličkom kolonom njegovi roditelji s četvero maloljetne djece bježe u Srbiju. Danas živi u Zagrebu i u Documenti vodi projekt dokumentiranja ljudskih gubitaka u ratu…

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Fond za humanitarno pravo Beograd (FHP) u suradnji s regionalnim partnerskim organizacijama, Fondom za humanitarno pravo Kosovo i Udruženjem Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje iz Sarajeva, organiziraju javno predstavljanje najnovijih rezultata dokumentiranja ljudskih gubitaka Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Kosova te mapiranje logora i drugih zatočeničkih objekata u BiH.

Na prezentaciji o dokumentiranju ljudskih gubitaka Hrvatske govorit će Vesna Teršelič i Slaven Rašković dok će Nataša Kandić (Fond za humanitarno pravo Beograd) predstaviti Registar ratnih žrtava, vojnika i policajaca, državljana Srbije i Crne Gore 1991 – 1995.

Za glavnog koordinatora koji je istražio ljudske gubitke, Teršeličk je uposlila Slavena Raškovića…

Tko je mlada nada Documente kojoj se povjerio zadatak istraživanja o ljudskim gubitcima u Hrvatskoj?

Slaven Rašković je pripadnik srpske nacionalne manjine rođen 1984. godine u Kninu. Razdoblje rata 90-ih dočekao je kao učenik prvog razreda osnovne škole u Kninu. Nakon VRA Oluja s izbjegličkom kolonom njegovi roditelji s četvero maloljetne djece bježe u Srbiju. U Srbiji u izbjeglištvu borave najvećim dijelom u Subotici. Godine 1997. kada su roditelji dobili hrvatsko državljanstvo, vraćaju se s djecom u Knin. Kako im je kuća bila dana na korištenje hrvatskoj obitelji koja je izbjegla iz Vojvodine, obitelj se tek krajem 1998. useljava u svoju kuću. Nakon završene gimnazije u Kninu Slaven odlazi na studij sociologije u Zagreb. Danas živi u Zagrebu i u Documenti vodi projekt dokumentiranja ljudskih gubitaka u ratu…

Koliko bistre glave i hladnog srca može biti glavni koordinator za zbrajanje žrtava, ako znamo da je kao dijete bio jedan od onih koji su na traktorima napustili Hrvatsku? Evo što je prije dvije godine o projektu “Hrvatska knjiga mrtvih” za medije kazao Rašković:

– Projekt je započet 2009., a osnovni motiv je činjenica da ni 15 godina nakon kraja rata u Hrvatskoj nije utvrđen vjerodostojan, provjerljiv i neprijeporan broj žrtava rata, prije svega ubijenih i nestalih s područja cijele Hrvatske. Ujedno podsjećam da su do sada žrtve na strani JNA, Teritorijalne odbrane i Srpske vojske Krajine bile tabu tema, a da je to do prije koju godinu u velikoj mjeri bio slučaj i sa srpskim civilima. Iako je Ante Nazor iz HMDC više puta najavio izlaženje knjige u kojoj bi bili zabilježeni svi gubici, to se još nije dogodilo – kazala je mlada nada Documente, Slaven Rašković.

Izvor: ovdje

1 comment

  1. Sidland

    Sličan tip , može pod ruku s pametno ali ne dajmo se zavarati od onih koji se u ispraznoj uznositosti nazvaše ‘Pametno’ – a najpametnije će nam biti da čašu njihova sterilnog anacionalnog i obezduhovljenog ateističkog, scijentističkog i tobože naprednjačkog programa uopće ne uzimamo u ruke”, poručio je Marito Mihovil Letica.

Odgovori

Skip to content