Balkan okreće leđa zapadu i otvara se istoku

Osim nezadovoljenih velikosrpskih apetita iz Beograda, u susjednoj BiH se razvija sve snažnija politika islamskoga fundamentalizma, koju su na svojevrstan način do sada njegovale sve bošnjačke vlasti, a poglavito veliki dijelovi Islamske zajednice, ranije na čelu s Mustafom Cerićem, a danas s Huseinom Kavazovićem

Izborom Donalda Trumpa za novoga američkog predsjednika mnogi se još uvijek ne mogu, a niti žele pomiriti. Takav kolektivno isključiv stav obično se vezao za totalitarne zločinačke režime kao što su komunizam, fašizam i nacizam. Aktualni otpor većinskoj volji američkoga naroda samo svjedoči da kolektivistički pristup stvranosti može biti jednako poguban u sva tri politički sustava proistekla iz tradicije Francsuke revolucije.

U Hrvatskoj se to posebno može pratiti preko primjerice triju televizijskih kuća nacionalne razine. Naime, potpuno je razumljivo da pangermanska RTL kuća napada predsjednika Trumpa i na taj način brani njemačku prevlast u Europi, kao što i na nešto rafiniraniji način TV NOVA brani sad već propale pozicije svjetskoga liberalističkog poretka. Nasuprot njima Hrvatska bi televizija (HRT) kao javni servis hrvatskoga naroda trebala u novonastalim okolnosti potražiti manevarski prostor za eventualnu sukladnost hrvatskih nacionalnih probitaka i američkih interesa.

Nažalost, HRT se ne muči samo s ideološkom prevlasti ekstremne ljevice u svojim redovima, nego se programskom ponudom sve više približava državnopravnom konceptu poraženom još u Domovinskom ratu. Pitanje HRT-a i korisnika tv-koncesija, a posebice njihove uloge u hibridnom ratu protiv Hrvatske, ali i budućim sukobima u rukama je Hrvatske vlade pa što god ona bude htjela to će, na ovaj ili onaj način, i napraviti. Nasuprot tomu, bilo bi dobro pogledati što to toliko napadani američki predsjednik nudi suvremenom svijetu. Onom svijetu koji je zapao duboko u vlastitu depresiju i zahvaljujući svojim elitama počeo gubiti nacionalne, vjerske pa i ljudske identitete.

Gospodin Trump jasno poručuje kako se s njim vraća dignitet suverenim nacionalnim državama, jer su one očito oblici ljudskoga života, koje organizirano mogu jamčiti dostojanstvo i dignitet ljudske osobnosti. To nasuprot organiziranoj pauperizaciji i iseljavanju ponajprije znači organizaciju domaće proizvodnje koja omogućuje zapošljavanje vlastitom radništvu. U političkim odnošajima pak novi američki predsjednik poručuje kako će štititi vlastite nacionalne interese, što na jednakoj razini podrzumijeva načelo svih država da u međunarodnim odnosima štite svoje nacionalne probitke.

U međusavezničkim odnosima Trump će prekinuti dosadašnju praksu pojedinih država saveznika da im SAD plaća obranu i nacionalnu sigurnost, dok one istodobno sredstvima iz svojih državnih proračuna financiraju različite “nevladine skupine” u širenju vlastitih nacionalnih interesa na štetu pojedinih država bivšega komunističkog bloka. Unatoč različitim oligarhijskim i ohlokratskim otporima Trumpova će politika blagotvorno djelovati na sve europske nacionalne politike. Odlučnost pak u vanjskoj politici da se porazi islamistički fundamentalizam ne će samo zaustaviti niz izbjegličkih valova koji iz godine u godinu zapljuskuju EU, nego će očito u novoj raspodjeli geopolitičke moći omogućiti različitim narodima da žive na svojim prostorima.

Neuralgično balkansko područje kojim, zahvaljujući Srbiji i Republici Srpskoj te njihovim osvajačkim apetitima, dominira ruski utjecaj, moglo bi opet postati okidač za još jedan regionalni sukob. Hrvatski stratezi zato moraju računati na pravodobno opremanje vlastitih zračnih snaga kako nam se nakon naoružavanja Srbije ponovno ne bi dogodila velikosrpska agresija. Osim nezadovoljenih velikosrpskih apetita iz Beograda, u susjednoj BiH se razvija sve snažnija politika islamskoga fundamentalizma, koju su na svojevrstan način do sada njegovale sve bošnjačke vlasti, a poglavito veliki dijelovi Islamske zajednice, ranije na čelu s Mustafom Cerićem, a danas s Huseinom Kavazovićem.

Nesređeni pak odnošaji između triju konstitutvnih naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata, a poglavito bošnjačko-muslimansko zatvaranje Hrvata u kaveze vilajetske tvorevine dovoljno su zapaljiva stanja za još jedan pokušaj, bilo da se progonom Hrvata stvori i proširi islamistička država u Europi ili pak srpskim pokušajima da se što znatniji dijelovi BiH nasilno izdvoje i priključe Srbiji. Balkan se, naime postupno zatvara zapadu i sve više otvara vrata orijentalnim utjecajima istoka. Hrvatska politika zato, ako želi sačuvati cjelovitost i nacionalnu sigurnost mora imati rješenja za svaki od mogućih balkanskih scenarija!

Ivan Svićušić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content