Neshvatljiva je podrška splitskog gradonačelnika bošnjačkoj političkoj opciji u BiH

  • Written by:

U nedjelju 2. listopada 2022. u Bosni i Hercegovini održavaju se izbori na kojima se biraju članovi Predsjedništva BiH kao i zastupnici u predstavničkim tijelima. Ti izbori imaju veliki politički i identitetski značaj, posebno za Hrvate u BiH jer imaju priliku ponovno izabrati svoga autentičnog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Posljednje četiri godine hrvatski predstavnik u Predsjedništvu bio je čovjek koji je izabran za hrvatskog predstavnika preglasavanjem Bošnjaka nad Hrvatima i koji nije ničim u svom mandatu pokazao da se bori za interese Hrvata te da zastupa Hrvate u Predsjedništvu BiH. Ponovno se kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva računajući u prvom redu na podršku Bošnjaka tako da uopće u predizbornoj kampanji nije imao ozbiljnijih aktivnosti na područjima s većinskim hrvatskim stanovništvom. Toliko o vjerodostojnosti tog kandidata i njegovim iskrenim namjerama da bude predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH.

Daytonski sporazum trebao bi jamčiti konstitutivnost i jednakost svih triju naroda u BiH. Već smo u više izbornih procesa doživjeli kako su Hrvatima, kao brojčano najmanjem narodu, oduzeta temeljna prava zajamčena Daytonskim sporazumom kada je u pitanju politički život u BiH. Nedjeljni izbori su prilika da Hrvati iskoriste svoje izborno pravo i izaberu svoga autentičnog predstavnika u Predsjedništvo BiH te da izaberu one svoje predstavnike u predstavnička tijela za koje smatraju kako će ih najbolje predstavljati. Upravo iz tog razloga hrvatske političke opcije u BiH imaju samo jednu kandidatkinju za predstavnicu u Predsjedništvu BiH što pokazuje jedinstveni stav i zajedničko promišljanje svih hrvatskih političkih opcija. Nedjeljni izbori nisu natjecanje i nadmetanje već stvar političke kulture i uvažavanja u kojem je pretpostavka kako će svaki narod izabrati za svoje predstavnike autentične i istinske predstavnike. Iz tog razloga je jako bitno da Hrvati iskoriste svoje pravo i glasanjem izaberu svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, a ne da se dogodi da drugi narod preglasavanjem pobija volju Hrvata i nameće im drugog kandidata koji zapravo ne zastupa interese Hrvata u BiH.

Nekoliko dana pred navedene izbore javno se oglasio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji je podršku na nedjeljnim izborima u BiH dao bošnjačkoj političkoj opciji te se jasno izjasnio protiv trenutne jedinstvene hrvatske političke opcije u BiH koja se okupila oko jedne kandidatkinje za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH Borjane Krišto. Ovim javnim činom gradonačelnik hrvatskog Splita pokazao je kako ne promišlja ispravno jako bitan trenutak za političku opstojnost Hrvata u BiH. Neshvatljiva je ta njegova javna podrška posebno imajući na umu kako je značajan dio građana Splita porijeklom iz BiH i kako isto tako imaju brojne članove obitelji i rodbinu koji žive na području BiH. Ovim je pokazao kako ne razumije njihovu poziciju u BiH te ih je pozvao da kao Hrvati na nedjeljnim izborima biraju bošnjačku političku opciju. Jasno i nedvosmisleno iz mnogo razloga, kao i u vrijeme Domovinskog rata i rata u BiH, moramo dati podršku Hrvatima u BiH i pozvati ih da ispune svoju političku i građansku dužnost i iziđu na nedjeljne izbore jer je to prilika da postignu svoju političku opstojnost i suverenost. Nema toga tko se ne zalaže za napredak BiH kao države i društva, ali preduvjet za to je da svaki od naroda predstavljaju autentični i istinski predstavnici koji će kasnije kroz kulturu dijaloga i razumijevanja raditi u interesu napretka BiH i svih njenih građana.

I u politici često vrijedi kako je manje više i zbog toga bi bilo bolje da se splitski gradonačelnik suzdržao od podrške i javnog poziva pred izbore u BiH jer je tim činom doveo u nedoumicu brojne svoje sugrađane koji su porijeklom iz BiH i koji imaju obitelji i rodbinu u BiH, koji ne mogu razumijeti da pored hrvatskih kandidata gradonačelnik Splita poziva da se na izborima u BiH izabere predstavnike drugog naroda kao da Hrvati u BiH uopće ne postoje i ništa ne znače.

Klub vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Splita

Skip to content