MITROPOLIT PORFIRIJE: Hrvatska pravoslavna crkva ne postoji

Izvor slike: fah

Eparhijski upravni odbor Eparhije zagrebačko-ljubljanske u Zagrebu dostavio je u četvrtak kasno navečer medijima priopćenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija u kojem se kaže da grupacija koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom za pravoslavlje ne postoji i da je ona isključivo problem države u Hrvatskoj.

Djelovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidim kao problem Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavne crkve u svijetu, ističe se u priopćenju mitropolita Porfirija i dodaje da ona za pravoslavlje jednostavno ne postoji.

“Takva grupacija je, poznato je, postojala samo u fašističkoj NDH, kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu”, kaže se u priopćenju.

Stoga je njihovo djelovanje isključivo problem države, njenog identiteta, načina kako država želi da je dožive njezini građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Europu i svijet, kaže se u priopćenju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit najavili su jučer da će na Cvjetnom trgu u Zagrebu održati javni obred ‘Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanja’, što je predsjednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac ocijenio kao “provokaciju i prijetnju” i kazao da se nada da će nadležni učiniti sve da vjernici bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslave rođenje Kristovo.

Izvor: direktno.hr

4 comments

  1. MOLOTOV

    Deplasirano je uopće komentirati ovog srpskog metropolita – redikula. HPC mora biti autokefalna, jer zašto bi geopolitički Hrvati pravoslavne vjere koji ne pripadaju srpskom korpusu npr: Bugari, Makedonci, Grci, Rusi, Ukrajinci i drugi, obavljali svoje obrede u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ? Koliko je meni poznato pravoslavna crkva je od svoje šizme u 11. stoljeću kada se izdvojila iz Rimokatoličanstva, od samog početka zagovarala autokefalnost u svakoj državi u kojoj djeluje, pa se nameće pitanje, u čemu je zapravo problem i tko ga uistinu generira i s kojim ciljem ???!!!

  2. Ivica Max Matus

    Dok je poštenih HRVATA i DOMOLJUBA bit će i HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE i HRVATSKIH PRAVOSLAVACA.
    Gospodo pošteni HRVATI PRAVOSLAVCI sretan Vam i čestit Božić -Hristos se rodi!

  3. mate

    “MITROPOLIT PORFIRIJE” Hrvatska pravoslavna crkva postoji i postojala je prije nego srpska pravoslavna crkva u hrvatskoj! Postojaće pomovo i nedamo vama koji ste pjevali četničke koljačke pjesme da vi nama pravite zakond u Hrvatskoj! Vi ste samo gost u Hrvatskoj dakle ponašajte se pristojno da vas mi ne izbacimo iz Hrvatske!!!
    Ima nas puno koji vas već sad smatramo personom non grata!!!

  4. Ivan Cubela

    Porfirije, zavas ne postoji ni hrvatska drzava, zavas postoji samo velika srbija, zato ste silom vi četnici skupa sa partizanima ugušili HPC i pobili njezine predstavnike.
    Nezaboravite, od danas će ponovo uz pomoć hrvata katolika, djelovati u hrvatskoj HPC, a ako vama nepaše mozete se zaliti na sve četiri strane svijeta i pjevat one vaše borbene i mjesto kriza u ruci drzati mitraljez.

Odgovori

Skip to content