Petrova lađa pušta na sve strane

FOTO REUTERS

Papu Benedikta XVI. doživljavamo kao vjernog suradnika istine: “Ja sam Put i Istina i Život” (Iv 14,6). Njegov papinsko geslo: “Cooperatores Veritatis” “Suradnici istine” u potpunosti se podudara s njegovom, ali ujedno sa životnom zadaćom svih kršćana vjernika. Drugim riječima, naše vjerničko poslanje u potpunosti se mora podudarati s Kristom Gospodinom. Prihvativši dana 19. travnja 2005. kormilo lađe odnosno Kristove Crkve, hrabro i odvažno u molitvi križnog puta na Veliki petak iste godine, neposredno pred smrt Ivana Pavla II., izrekao je istinu, misao da Petrova lađa odnosno Crkva polako sve dublje tone jer pušta vodu na sve strane.

Mnogi su očevici slušajući zastrašujuće riječi kardinala Josepha Ratzingera billi su iznenađeni odnosno šokirani jer nisu očekivali tako nešto da bi mogli uopće čuti od njega. Međutim, da bi uopće mogli razumjeti njegovu za mnoge zastrašujuću misao, moramo je shvatiti u kontekstu u kojem je bila izrečena.

Razmišljajući o devetoj postaji križnog puta, u kojoj Krist po treći put pada Joseph Ratzinger taj Isusov pad poistovjećuje s padom Kristove Crkve (Petrove lađe), a koji se događa u trenutku kada Crkva zaboravlja na Krista, koji je Početak i Svršetak (Alfa i Omega) crkvene egzistencije kao zajednice vjere vjerničkog puka. Stoga, svoj kršćanski život moramo graditi na stijeni (Kristu) a ne na pijesku (sotoni).

Slušajući i živeći Riječ Božju prispodobit će se mudru čovjeku, a slušajući i ne živeći po Riječi Božjoj prispodobit će se ludu čovjeku (usp. Mt 7,24-28). Prispodoba o pet ludih i pet mudrih djevica govori nam o budnosti kršćanskog vjerničkog življenja (usp. Mt 25,1-12). “Bdijete, dakle, jer ne znate dana ni časa” (Mt 25,13). Naš kršćanski život mora biti prožet djelima milosrđa prema svima koji se nalaze u životnoj nevolji i potrebi (gladni, žedni, bolesni, zatvorenici itd.) (usp. Mt 25,31-46). Iz govora iz devete postaje možemo iščitati vijest da je naš Krist Gospodin treći Dan ustao iz groba. Vijest o Isusovom uskrsnuću ulijeva nam vjeru da sve nas pridiže svojim uskrsnućem odnosno uskrsava nas.

Geslo (izreka-riječ) pape Benedikta XVI. “Cooperatores Veritas” “Suradnici istine” upućuje nas kojim putem hrabro i odvažno moramo zakoračiti i hoditi trnovitim (križnim) putem istine i života. Sveti papa Ivana Pavao II. za vrijeme svoga dugog i mukotrpnog ponifikata (1978-2005), uvijek je hrabro i odvažno govorio i svojim životom svjedočio, pokazujući Europi njezine duboke povijesne kršćanske korijene. Nije slučajno Joseph Ratzinger kada je izabran za papu dana 19. travnja 2005. uzeo ime Benedikt XVI. Sveti Benedikt bio je zaštitnik Europe. Papa Benedikt XVI. htio je s tim imenom skrenuti Europi pozornost na njezine kršćanske korijene kao i njegov veliki prethodnik.

Europa se sve više počinje udaljavati od svojih kršćanskih korijena, i zbog toga joj prijeti sveopće samouništenje odnosno nestanak. Ukoliko Europa u zajednici svojih kršćanskih naroda želi opstati na svjetskoj razini mora se što prije vratiti svojim kršćanskim korijenima. Drugim riječima, Europljani koji baštine duboke kršćanske korijene moraju istinski postati “Cooperatores Veritas” “Suradnici istine” odnosno sljedbenici Krista Gospodina: “Ja sam Put i Istina i Život” (Iv 14,6).

Kršćanska Europa nema nikakve budućnosti bez djece i mladih naraštaja. Abortus odnosno ubojstvo nedužnih je zločin koji se mirne duše može usporediti s modernim holokaustom. Ne samo Europa nego i cijeli svijet natopljen je nedužnom krvlju abortirane djece. Nevina kriv poput Abelove vapi sve do Neba! Molitvom i postom možemo donekle ublažiti, a daj Bože i spriječiti prolijevanje nedužne krvi abortirane djece. Moramo se uistinu zalagati za očuvanje života od začeća do prirodne smrti. Jedino nas istina može u potpunosti osloboditi ropstva egoizma, relativizma odnosno od različitih ateističkih ideologija koje rađaju kulturu smrti u odnosu na kulturu života koja proizlazi iz Evanđelja: “Istina će vas osloboditi” (Iv 8,32).

Papa Benedikt XVI. bio je besprijekorni suradnik i sljedbenik Istine-Krista Gospodina. Kršćani su kroz povijest svojom hrabrošću i odvažnošću svjedočili za riječ Istine-Krista i za nju prolijevali kriv. Rimski biskupi kroz povijest uvijek su vjerno i hrabro tj. odvažno surađivali s Istinom. Papa Benedikt XVI. za vrijeme svojeg ponifikata hrabro je poticao kršćane vjernike da neustrašivo budu svjedoci i suradnici Istine-Krista.

Veliki je izazov kršćana vjernika slijediti Petra naših dana papu Franju, i u zajedništvu s njim biti autentični suradnici Istine-Krista. Riječ je o Istini za kojom cijeli svijet, Europa, kao i naša domovina Hrvatska duboko čezne. Bez te Istine svijet nema budućnosti i mnogi će narodi nestati ukoliko ne budu slijedili Istinu-Krista, i na toj Istini gradili svoju sadašnjost bez koje nema budućnosti. Bog poznaje našu prošlost, predajmo mu našu sadašnjost i Bog će upraviti našom budućnošću!

DON TOMISLAV TOPČIĆ/MISIJA

1 comment

  1. Maine Coone

    Začetnik svake lijeva ideologije ja sam sotona! Rijetki su Katolički svećenici koji propovedaju ovu istinu što iz straha što iz neznanja. Raztkrivanje i raskrinkavanje djela đavolski je dužnost svakog vjernika tako i patira Božji!

Odgovori

Skip to content