POPULARNI MALI VAKULA OTKRIVA: Zima će opravdati svoje ime

Mladi inženjer šumarstva Ivan Šolić iz Sutine krajem studenoga kazao je kako će ova zima opravdati svoje ime. Ovaj strastveni zaljubljenik u meteorologiju prozvan je i Mali Vakula, zbog svojih vremenskih izvještaja, piše slobodnadalmacija.hr.

Tada je Šolić citirao i uglednog njemačkog meteorologa Dominika Junga, koji je na svom službenom Facebook profilu napisao kako bi ova zima mogla biti najhladnija u posljednjih 100 godina. Koliko je Jung bio blizu, što se tiče naših krajeva dovoljno govori podatak kako je u Splitu prije dva dana izmjerena najniža temperatura u zadnjih 50 godina, a u Makarskoj u posljednjih 26 godina.

More se zaledilo u mnogim mjestima uz obalu, bura je puhala na mahove više od 200 km/h, a snijeg i temperature koja se spuštala i do -20 Celzijevih stupnjeva u dalmatinskom zaleđu, zaustavili su život i stvorili brojne probleme stanovništvu. Ni najstariji stanovnici Dalmacije ne pamte ovakve zimske uvjete koje je donijela bura i sibirska hladnoća. Stoga, mnoge zanima kad će ovo malo popustiti.

– Mnogi parametri koji se uzimaju prilikom izrade sezonskih prognoza, a koje smo mi detaljno obradili u „Slobodnoj“, ukazivali su na scenarij kojem svjedočimo zadnjih dana. Anticiklona pozicionirana nad Atlanskim oceanom zaustavlja dotok toplog oceanskog zraka, te Dalmacija i u sljedećim danima ima sve preduvjete za nastavak prave zime.

Debeli minusi, stabilno i suho vrijeme obilježit će prvu polovinu tjedna. U zaleđu će jutarnje temperature i dalje biti ispod -10 Celzijevih stupnjeva, a i one maksimalne dnevne imat će uglavnom negativan predznak – kaže Šolić.

Mali Vakula, otkriva kako u davanju svojih prognoza koristi američki model GFS i europski model iz Readinga u Engleskoj ECMWF i da je analiza više modela kvalitetan preduvjet za pouzdaniju prognozu, njegove prognoze na Facebook stranici prati 8500 ljudi. Napominje kako su prognoze najtočnije unutar 72 sata. Izgleda da nam potkraj tjedna stižu ipak malo topliji dani koji će donijeti kišu.

– U četvrtak nas minusi i hladnoća napuštaju, a stižu nam oblaci i dosta vlage, s kojima će do kraja dana, a naročito u petak počet padati kiša uz obalu i u većem djelu Dalmatinske zagore. Međutim, u višim dijelovima Zagore očekuje nas ponovno snijeg.

U nadolazećem razdoblju zima će opravdati svoje ime, ako je vjerovati dugoročnom prognostičkom materijalu. Očekuju nas temperature u okviru 30-godišnjeg prosjeka ili malo niže. Što ne znači, da neće biti topliji ili hladnijih dana od prosjeka – zaključio je Šolić.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content