TEŽAK ŽIVOT DRAGANA MARKOVINE: Ukazuje mu se Ante Pavelić u liku jednog drugog Ante

Kao što se vidiocima i vidilicama u Međugorju ukazala Bogorodica, tako se Draganu Markovini, lideru Nove ljevice ovih dana ukazao glavom i bradom Ante Pavelić.

Dogodilo se to na jednom skupu ljevičara na koji je upao jedan robusni nezadovoljnik u majici na kojoj je, kako je mislio Markovina, bila velika slika poglavnikova. Međutim, prema policijskom izvješću nije se radilo o Pavelićevoj slici, već o slici Ante Gotovine, što je na koncu i samog Markovinu pokolebalo u njegovoj viziji. Kako je, pitanje je sad, bila moguća ovako kobna zamjena identiteta? Fizionomija jednoga i drugoga Ante nije, naime, nimalo slična.

Postoji nekoliko pretpostavki za objašnjenje ovoga nadnaravnog ukazanja. Možda je Markovinu istovjetnost osobnih imena navela na zamjenu identiteta. To se događa. Neš ti, ono je bio Ante i ovaj je isto Ante. To bi bilo dobronamjerno objašnjenje. No, nije li Markovina namjerno javnosti podvalio krivu informaciju kako bi dodatno diskvalificirao izgrednika i njegovu političku poziciju?

U to je pak teško povjerovati, bilo bi suviše nisko i prozirno. Ukazanje Ante Pavelića usred Splita moguće je u stvorenoj paranoidnoj psihozi opće „ustašizacije“ društva.

Dovoljan je jedan grafit, jedna spomen-ploča, jedan grb s krivim početnim poljem, jedna izjava, jedna pjesma pa da se digne velika panika. Bilo kakav pokušaj istraživanja još neistraženih i tamnih razdoblja naše povijesti spremno se dočekuje kao fašistički revizionizam. I ne treba ništa od toga. Dovoljno je da kažete kako mislite da je brak zajednica muškarca i žene, ili kako je nasilni prekid trudnoće ipak ubijanje nerođene djece pa da ozbiljno riskirate etiketu fašista.

Sama Vlada i predsjednica su filofašistički, a da ne govorimo o biskupima i cijelom kleru. Milorad Pupovac nastavlja svoju potragu za fašistima u Saboru. Najnovija je žrtva zastupnik Nikola Grmoja. „Govorio sam“, rekao je Pupovac spominjući Grmoju, „o fašističkim riječima, nisam nikoga proglasio fašistom“. „Nisam još“, dodao je Pupovac prijeteći, „ali ako zatreba pokazat ću na njega prstom“!

„Antifašizam“ je danas izgubio svoj realnohistorijski i humanistički sadržaj, on je, nažalost, postao tek jedna ideologija koji, kao i svaka ideologija, služi za opravdavanje i prikrivanje specifičnih interesa i prava na monopol, bilo da je riječ o monopolu na istinu ili o monopolu na položaj. Kao općeprihvatljivi pojam antifašizam je zloupotrijebljen kao zamjena za jednu povijesno kompromitiranu totalitarnu ideologiju.

Svi koji nisu s nama, svi koji su protiv nas, svi koji ne prihvaćaju naše istine, svi koji ne priznaju naše eksluzivno pravo na vlast, svi su oni fašisti ili potencijalni fašisti. Sve što može poslužiti takvoj slici svijeta i strogom rascjepu na „mi“ i „oni“ dobro dođe, pa eto i umišljena slika Ante Pavelića.

Autor: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content