RUŽA TOMAŠIĆ: Iznenađena sam količinom mržnje ljevice prema Predsjednici

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić u razgovoru za Direktno.hr otkriva zašto je naša Predsjednica toliko kritizirana u javnosti i živimo li u patrijarhalnom društvu. Osvrnula se i na položaj žena u politici, predrasude i njihovu podzastupljenost u Saboru RH.

U ovome 9. sazivu Sabora ima samo 19 žena ili 12, 6 posto, što je najmanji broj žena zastupnica do sada. Primjerice, u šestom sazivu Sabora bilo je čak 39 žena, u sedmom 38, a u osmom samo 23. Na upit zašto broj žena drastično pada, Ruža Tomašić odgovara:

“Meni je doista žao da je tako malo žena. Smatram da su birači najviše krivi, posebice jer danas imamo mogućnost preferencijalnog glasovanja – imenom i prezimenom. Nažalost, i žene puno puta misle da su muškarci bolji političari. Žene ne biraju žene. Možda je to zbog ljubomore”, rekla je i dodala:

“Mišljenja sam da bi žene trebale biti svjesnije i savjesnije. Mislim da su žene političarke puno socijalno osjetljivije i da bi puno brže rješavale probleme od muškaraca.”

Unatoč zakonskoj odredbi od najmanje 40 posto žena na izbornim listama, ta se kvota niti prilikom ovih parlametnarnih izbora nije poštivala, a kršile su je gotovo sve stranke.Tomašić smatra da je potrebno mijenjati Izborni zakon.

“Trebali bismo imati zakon po uzoru na BiH. Na listama bi omjer muškaraca i žena trebao biti 50 posto. Znači, svaka druga kandidatkinja na listi trebala bi biti žena”, istaknula je Tomašić i dodala kako po njezinim saznanjima dosad niti jedna stranka nije kažnjena za kršenje kvote.

U usporedbi s 193 zemlje svijeta, Hrvatska bi po zastupljenosti žena u parlamentu zauzela tek 142. mjesto. Hrvatska se nalazi i ispod prosjeka EU koji iznosi 28 posto. Primjerice, Slovenija ima 36,7 posto žena u parlamentu, a Srbija 34 posto. Tomašić smatra da je razlog zašto su naši susjedi bolje pozicionirani od nas vrlo jednostavan:

“Zato što se kod njih poštuje zakon. U Hrvatskoj treba donijeti zakon da niti jedna lista ne može proći, ukoliko na njoj polovicu kandidata nisu žene.”

Ljevica se ‘digla na noge’

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jedna je od rijetkih žena na vlasti u Hrvatskoj, a stalno je napadaju i kritiziraju. Na upit smatra li da je jedan od razloga upravo taj što je žena, Tomašić odgovara:

“Uz to što je žena, napadaju je jer je desno orijentirana. Mi smo ipak patrijarhalna sredina. Mnogi se pitaju kako se usudila kandidirati, jer bi na čelu države trebao biti muškarac. Nitko nije propitivao kako su se dosadašnji predsjednici oblačili i počešljali, a nju stalno kritiziraju. Isto je i sa saborskim zastupnicama koje komentiraju kako izgledaju i što su obukle. Mene zanima što političari rade, a ne što nose.”

Tomašić je posebno iznenađena količinom mržnje prema Predsjednici.

“Vjerujem da se ljevica ‘digla na noge’. Svi govore da se fašizam probudio. Ako je to istina, dolazi s lijeve strane. Nikada nije bilo toliko mržnje koja je dolazila s lijeve strane, kao što je to danas slučaj prema Predsjednici. Oni se bore protiv mržnje, a isijavaju mržnjom.”

Osvrnula se i na osobna iskustva s predrasudama koje je doživljavala u dosadašnjoj političkoj karijeri.

“Puno puta sam se susretala s time. Muškarci misle da je politika Bogom dana, ali samo za njih. Smatraju da je žena predodređena za kuharicu ili domaćicu. Pogledajte samo komentare u vezi Predsjednice i naših političarki u Saboru. ‘Ajde šuti, mjesto ti je u kuhinji’ samo su bili neki od komentara muških kolega”, zaključila je Tomašić.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content