Što znamo o organizaciji koja je organizirala spornu izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost” u Šibeniku?

Foto: snimka zaslona

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” koja je bila otvorena pa povučena u Tehničkoj školi Šibenik jer je ravnatelj škole Josip Belamarić komentirao da su partizani prikazani “kao cvijeće”, za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali i izgladnjivali djecu pa je tražio da se ti, prema njegovom mišljenju, sporni paneli uklone.

Organizatori izložbe, udruga Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju (HERMES), na to nije pristala pa su iz škole povukli cijelu izložbu.

Međunarodna organizacija Anna Frank House i Hermes iz Hrvatske

Međunarodna organizacija Anna Frank House djeluje u 50 zemalja svijeta i organizira u dogovoru sa lokalnim ograncima izložbe s povijesnom tematikom diljem
Europe. U Hrvatskoj je izložba izazvala reakciju ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku, Josipa Belamarića.

Kao svoju osobnu iskaznicu i predstavljanje djelovanja organizacije u Hrvatskoj navode slijedeće riječi:

„Projekt ‘Historija, Istorija, Povijest – Lekcije za danas’ pokrenut je 2015. godine od strane organizacije Anne Frank House u suradnji s lokalnim partnerskim organizacijama iz Hrvatske (Hrvatski obrazovanje i razvoj mreža za evoluciju Komunikacija – HERMES), Bosne i Hercegovine (inicijativa mladih za ljudska prava, inicijativa i čovječnosti za akciju – HIA), Srbija (Open Communication – OK) i Makedonija (Youth Educational Forum- MOF).
Projekt je aktivan u regiji Zapadnog Balkana, a podiže svijest i potiče raspravu o novijoj povijesti nacionalizma, isključivosti, predrasuda i diskriminacije. Putem raznih projekata također potiče kritičko razmišljanje i dijalog o povijesnim i recentnim događajima.“ (http://www.annefrank.org/en/Worldwide/Countries/Croatia1/)

Zapadni Balkan jaše ponovno zajedno

Kraj članka navodi link i posjetitelja na lokalni „zapadnobalkanski“ sajt zanimljivog imena ‘historijaistorijapovijest’ (http://historijaistorijapovijest.org/). Tu ima svega i svačega, ali i mnogo linkova koji pobuđuju sentimente prema komunističkoj Jugoslaviji.

Naglašavamo komunističkoj, dok se sve prije 1945. i ne spominje, kao niti samo postojanje Jugoslavije prije tog vremena. To se zorno može vidjeti u naslovu „Lenta jugoslavije“:
http://historijaistorijapovijest.org/timeline/

Prve riječi na toj stranici i zastava s petokrakom zvijezdom govore više nego dovoljno:„29. studeni 1943. Socijalistička Jugoslavija rođena je usred Drugog svjetskog rata temeljem želje jugoslavenskih naroda za samoodređenjem. Zamišljena je kao ravnopravna zajednica šest republika.“

Možete vidjeti i film (br. 6) koji namijenjen lokalnom ogranku u Makedoniji (http://historijaistorijapovijest.org/memory-walk/), a koji više nego afirmativno opisuje Josipa Broza Tita, komunističkog diktatora i naredbodavca masovnih zločina na teritoriju Hrvatske, BiH i Slovenije.

Zanimljive su i početne podloge zaslona filmova koji prolaze kroz četiri države bivše Jugoslavije: bista Josipa Broza Tita u Skopju, obelisk nesvrstanima u Beogradu, spomenik na Starom Sajmištu i slično.

Tu je i film posvećen Jugoslaviji kao epopeja partizanskoj borbi i Josipu Brozu Titu, gdje ima zbog dokaza o pluralnosti i pojedinih negativnih mišljenja o Jugoslaviji, ali dominiraju ekstremi o Jugoslaviji kao „ljubav, radost, mir“, „slobodno kretanje“, „dobra vremena“, „velika fudbalska nogometna liga“ „Tito – Jugoslavija“, „jedinstvo“, „nije se pitalo tko je tko“, „svi smo bili nasmijani“, „nije bilo visoke politike“ itd.

Izvor: narod.hr

3 comments

  1. Laži i gluposti

    Analize tinte i papira pokazale su da je “Dnevnik” pisao njen otac.
    Jugokomunistička “tumačenja povijesti”, laži i mržnja spram svega Hrvatskog
    nemaju veze sa “zapadnim svijetom”, oduvijek pripadaju
    malom broju lokalnih izroda, apatrida i beogradskoj “čaršiji”.
    AVNOJ i lokalna varijanta ZAVNOH,
    PARTIJSKI SU FORUMI BEZ LEGITIMITETA I LEGALITETA,
    NIJE IH PRIZNALA ČAK
    NI KOMINTERNA.
    Da jest, tito ne bi morao u sporazum sa Šubašićem
    da dobije međunarodno priznanje.

  2. kristijan

    I u Ani Frank vidite Jugoslaviju.
    Komunizam još uvijek raste na vašem mentalnom tlu.
    A htjeli bi biti zapadnog svijeta.

Odgovori

Skip to content