Svjetski poznata Ashley Colburn: Hrvatska je moj dom!

Izvor slike: fb

Mlada i talentirana američka producentica i voditeljica Ashley Colburn već desetak godina snima emisije o putovanjima i njezine emisije emitiraju se u televizijskim programima diljem svijeta. Međutim, Ashley odabrala je za svoj dom Hrvatsku i počela je intenzivno učiti hrvatski. Doznajte u razgovoru zašto ju je upravo Hrvatska osvojila… 

Razgovor prenosimo s portala Direktno.hr.

Dobitnica ste nagrade Emmy za dokumentarac o Hrvatskoj koji se prikazivao i u našoj domovini. Kako ste se osjećali dobivši tu prestižnu nagradu?

Kada sam dobila nagradu Emmy za WOW Crotia jedan je od najljepših događaja u mom životu. Uistinu nisam očekivala da ću osvojiti tu nagradu. Samu nominaciju za tu nagradu sam smatrala čašću. Nalet uzbuđenja koji sam osjetila u tijelu kad su izrekli moje ime doslovno me natjeralo da vrištim. Jako sam počašćena što sam primila takvu prestižnu nagradu i posebice jer jer riječ o mom prvom dokumentarcu koji se bavio putovanjem. To je stvarno učvrstilo moj put da se bavim snimanjem emisija o putovanjima I da sam dobro odlučila da se bavim tim poslom. Nekoliko godina poslije dobila sam drugu nagradu Emmy za emisiju koja sam radila o Machu Piccu u Peruu. To je bio više povijesno dokumentarni film povodom stote obljetnice otkrića Machu Picchu. Primiti ovu nagradu bila je također čast koju je preuzela moja majka jer sam u to vrijeme bila u Hrvatskoj.

Zašto ste se počeli baviti snimanjem emisija o putovanjima?

To je oduvijek bio moj san. Kad sam počela s radom, nisam znala to dobro ili loše raditi pa je to bila moja prednost. Bilo je puno pokušaja i pogrešaka budući da radim samostalno i to mi je omogućilo da rastem na privatnom i profesionalnom planu. Nema boljeg načina nego upoznati svijet putem putovanja. To je ono što obožavam svakog dana. Moji baka i djed proputovali su cijeli svijet pa smo odrastajući moja braća i sestra uvijek jedva čekali kad bi se oni vratili s puta i slušali njihove priče. Mislim da sam od njih dobila “putujuću groznicu”. Do danas sam proputovala 47 zemalja i snimila sam dvije emisije, “TAKEOFF with Ahley Colburn” i Wonders.

Prošle godine ste kupili i kuću u Istri. Kako ste se odlučili na taj potez?

Prošle godine sam jedan dan pomislila kako bih htjela imati svoj dom. Moj raspored putovanja drži me u pokretu cijele godine, ali ipak sam željela zvati nešto svojim domom. Kada ne putujem, najčešće sam u Hrvatskoj te sam počela guglati kamene kuće po Istri. U samo nekoliko sati sastavila sam listu mjesta koje sam htjela pogledati. Kupovanje kuće u Hrvatskoj je bilo prilično jednostavno pa sam sretna što Istru i Hrvatsku mogu zvati domom. Jednostavno osjećam da je to dobro. Jako volim svoju malu kuću i uistinu sam je učinilo svojom kad sam je i uredila. Izabrala sam Istru za svoj dom, jer ima odličnu lokaciju u Europi i ima pristup mnogim zemljama. Volim hranu i prirodu u Istri i more – to je za mene idealno odredište.get_img

Koji su Vaši budući projekti?

Trenutno radim na malom turistiškom vodiču o Hrvatskoj koji će se zvati “Ashley Colburn’s Croatia”. U knjizi ću opisati svoja najdraža mjesta i s njihovim cijenama. Amerikanci vole posjećivati mjesta koja im netko preporuči pa im želim osigurati izvanredno iskustvo Hrvatske. Provest ću proljeće i lejto snimajući turistički video koji će ići uz tu knjigu. Svaki video će dati naglaske o gradu i mjestu o kojima ljudi sve mogu doznati u tri minute.

Što Vas posebno oduševljava u Hrvatskoj?

Moja najdraža stvar u Hrvatskoj je snažna tradicija koja se čuva u obitelji, festivalima, vjeri i ljudima. Smatram da su snažni temelji najvažniji u životu. Imala sam sreće što sam odrastala u vrlo bliskoj obitelji u kojoj se podupiremo i koja je također zavoljela Hrvatsku uslijed brojnih posjeta. Također jako sam povezana s morem. U Kaliforniji nisam nikad živjela daleko od oceana te su mi zalasci sunca nešto najljepše i bez čega ne mogu živjeti. Ljeto u Hrvatskoj svakog je dana čarobno. Obožavam se kupati i zahvalna sam što Hrvatsku mogu zvati svojim domom.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content